1 gălbenuş de ou
7 gr margarină sau unt
7-10 ml frişcă sau bulion din oase
1 lingură de făină
1 ceapă
2 rădăcini de pătrunjel
280 ml apă
Câte puţină sare de lămâie şi nucuşoare
MOD DE PREPARARE:
Făina se căleşte în jumătate din cantitatea untului unt, treptat se adaugă apa fierbinte, amestecând continuu. Rădăcinile şi ceapa curăţate, spălate şi mărunţite se călesc şi ele separat. Apoi se adaugă în sos şi se fierbe 30 minute la foc moderat. Spre sfârşit, se pun sarea şi sarea de lămâie. Răcorit puţin, sosul se strecoară şi se dă din nou în clocot.
În alt vas se amestecă gălbenuşul separat de albuş cu untul rămas, tăiat bucăţi mici. Adăugăm fişca sau bulionul şi se fierb la foc moderat, amestecând întruna, până când conţinutul se îndeseşte. Apo adăugăm câte puţin sosul alb, fierbinte. Amestecăm continuu. La final se adaugă nucuşoara mărunţită şi încă puţină sare de lămâie şi sare gemă după gust. Apoi sosul se fierbe la aburi timp de 5-7 minute cu capac.
Sosul alb cu ou se recomandă a fi servit la preparate din carne fiartă de viţel, carne de pasăre.
Această rubrică este realizată în colaborare cu Școala Profesională Soroca, specialitatea Bucătari, conducătoare Valentina Chetrari.