Reconstrucția havuzului: idee BUNĂ realizată AIUREA

0
394

La havuzul din Parcul “Grigore Vieru” au început, acum câteva săptămâni, lucrările de reconstrucție. Inițiativa este una binevenită, mai ales că acesta avea o faimă nu prea bună datorită aspectului estetic, fiind poreclit și “cimitirul narcomanilor”. Demult se vorbea despre necesitatea reconstrucției acestui element arhitectural al parcului, însă ar fi fost cazul ca lucrările de demolare să fie precedate de alte acțiuni necesare…




Am încercat mai întâi să căutăm careva informații despre aceste lucrări și să vedem proiectul viitorului havuz pe site-ul primăriei sau pe contul oficial de pe rețelele de socializare, dar… nimic. Am discutat cu viceprimarul Mihail Grabciuc, care ne-a redirecționat la arhitectul municipiului Grigore Guțu. Acesta, deși este prima persoană care ar fi trebuit să fie consultată de cei care au pornit lucrările, ne-a spus că nu a văzut nici o schiță. “Probabil, proiectul îl găsiți la Serviciul de Amenajare și Înverzire (SAÎ), pe mine la această temă nu m-a întrebat nimeni nimic absolut”. Am încercat să găsim răspunsul la Alexei Patrașcu, şeful SAÎ, dar timp de două zile acesta nu răspundea la telefon sau închidea. La 15 iunie, am trimis pe adresa de e-mail a primăriei o cerere de informații, unde am cerut să aflăm cum arată proiectul de reamenajare a havuzului, dacă proiectul sau schița au fost aprobate de arhitect și care este costul total al lucrărilor. Deocamdată nu am primit răspuns. În una din zile l-am întâlnit lângă havuz și pe Alexei Patrașcu. Am încercat să discut cu el pentru a afla informații de interes public, iar el mi-a spus că nu dorește să discute cu “presa galbenă”.

Reporter: Cât costă lucrările de reconstrucție a havuzului?

Alexei Patrașcu: Havuzul se repară, nu se reconstruiește.

– Cât costă?

– Nu știu.

– Unde putem vedea proiectul?

– Nu știu.

– Cine știe?

– Nu știu. Eu pentru ziarul vostru nu vreau să dau nici un interviu.

– Am trimis o cerere de informație…

– Atunci așteptați 30 de zile.

După care a urcat în mașină și a plecat. Deși domnul Patrașcu ne-a asigurat că sunt doar lucrări de reparație, situația nu este deloc așa. Reparație ar fi atunci dacă s-ar fi renovat doar un pic aspectul havuzului, iar principalele lucrări ar fi fost cele de consolidare ale construcției, în cazul dat însă s-a stricat totul și se va construi altceva. Am încercat să aflăm de la un expert în legislaţia privind accesul la informaţie dacă abordarea responsabililor de la primărie este una conform legii.


Iuliana Babcenco, locuitoare a municipiului Soroca:
“În primul rând, era necesară efectuarea audierilor publice sau a unui sondaj de opinie în care cetățenii să-și exprime părerea privitor la lucrările de reconstrucție. În cazul în care majoritatea ar fi votat pro, atunci trebuie de efectuat un concurs, cum s-a făcut și în cazul logo și sloganul raionului, prin care cetățenii orașului ar putea oferi mai multe idei cu privire la acest subiect. Este foarte important ca vocea poporului să fie auzită, mai ales în ziua de azi, când o postare a primarului pe Facebook adună zeci de comentarii și aprecieri. Fiecare cetățean trebuie să simtă că părerea lui contează și anume el este implicat în procesul decizional”.


“Dacă informația există deja, aceasta trebuie furnizată imediat, ne-a declarat avocatul Vitalie Zama. În orice caz, sunteți în drept să înaintați o cerere de solicitare a informației, care trebuie examinată și soluționată în termen de 15 zile lucrătoare”. În lipsa informațiilor oficiale sorocenii au tot comentat pe rețelele de socializare ce ar putea apărea în locul havuzului sau cum ar trebui să fie un havuz modern. Abia la 21 iunie, la mai bine de o săptămână după începerea lucrărilor de dărâmare, pe contul oficial al primăriei Soroca a fost postată următoarea informație – “De către Primăria mun. Soroca au început lucrările de renovare a havuzului din parcul „Gr. Vieru”, deoarece havuzul era într-o stare deplorabilă, erau scurgeri însemnate de apă şi prezenta pericol ca blocurile din beton care erau situate în interiorul havuzului să se prăbuşească. În prezent se efectuează lucrări de înlăturare a dificultăţilor ce ţin de sistemul de irigare, după aceste lucrări grupul de lucru format din specialişti ai Primăriei Soroca va decide aspectul havuzului”. Logic ar fi fost să fie invers, mai întâi grupul de lucru să schițeze cum ar putea arăta havuzul și parcul, să consulte locuitorii, apoi să înceapă lucrările de demolare a plăcilor de beton.


Natalia Hroniuc, locuitoare a municipiului Soroca:
Mă gândesc că de la început trebuiau să fie planificate toate lucrările. Nu înțeleg cum se poate de făcut reparația havuzului fără a fi decis preliminar aspectul exterior.


Comentariile sorocenilor nu s-au lăsat mult așteptate, unii au salutat inițiativa, alții au dezaprobat acțiunile primăriei. “Bravo, Primăria Soroca!!! Ei se stăruie să facă ceva frumos. Mulțumim!!!! De-acum rămâne la sovestea oamenilor cât de bine vor păstra!!!” a scris primul comentariu o soroceancă.

“Locul construcției nu este îngrădit, iar acolo, printre mormanele de nisip și pietre, aleargă copiii noștri. Cine va răspunde dacă nu dea Domnul se întâmplă o nenorocire?”, întreabă o altă locuitoare.


Victor Felișcan, locuitor al municipiului Soroca:
“Este binevenit faptul că se doresc schimbări în amenajarea urbei. Cred că municipalitatea urma să emită un anunț pentru a iniția dezbateri publice cum ar vedea locuitorii noul concept de havuz. Acest dialog trebuia inițiat până la demolare. Specialiștii din domeniu, dar și studenții și profesorii de la Colegiul de Arte ar fi oferit mai multe schițe, în baza schițelor trebuia elaborat devizul de cheltuieli care să corespundă mijloacelor financiare alocate. Autorul celui mai interesant proiect ar putea fi apreciat cu un premiu sau mențiune din partea autorităților”.


L-am rugat să se expună la acest subiect și să ne dea exemplu de bune practici în domeniu pe soroceanul Vlad Moldovan, arhitect, secretar al Comitetului Național din Moldova al Consiliului Internațional al Monumentelor și Siturilor. “Întotdeauna este mai ușor să declari că faci reparație, comentează expertul acțiunile autorităților. Asta este ceea ce se face peste tot în Republica Moldova. Vedeți exemplul cu lucrările din Orhei. Cred că vine din experiența sovietică. Dar urma să fie efectuată o analiză complexă a parcului, un studiu de fundamentare, discuții publice, formulată o viziune și abia după asta de trecut la un proiect de intervenție. Problema este că dacă începi să întrebi oamenii atunci se deplasează focusul viziunii spre unul mai integrator, și atunci e mai simplu de făcut fără, în special când știi că orice discuții ar duce la o reformatare integrală, iar de această reformatare și ne este frică, implică mult prea multe resurse pe care funcționarii noștri nu au de unde să le ia. Însă eu zic că nici nu trebuie. Nu trebuie funcționarul să calculeze un deviz de reparație a havuzului din parc. El trebuie să întreprindă măsuri de o politică publică în care angajează experți și societatea civilă în executarea acestei sarcini. El trebuie să fie un mediator, pentru că asta și este funcția de bază a unei administrații. Era mult mai benefic social dacă aceiași bani pentru reparație erau utilizați de fapt în acest scop, cel mai important rezultat ar fi efectul de ownership (o percepție ridicată de apartenență și proprietate printre orășeni — n.red.) pentru cetățenii orașului, iar reparația propriu-zisă nu ar mai fi responsabilitatea funcționarului, ci a întregului oraș”.


Marina Tomuleț, locuitoare a municipiului Soroca:
“La noi, ca la moldoveni, fac pe furiș, fără buget bine stabilit, poate mai “spală” ceva fără ca să bată la ochi. La noi toate sunt de-a-ntoarselea… Acum, când vor începe căldurile lui cuptor, orașul va fi plin de praf, în reconstrucție și fără havuz, care cât de cât răcorea trecătorii. Cred că se puteau porni lucrările mai degrabă și nici nu cunoaștem cât vor dura… Sper că de ziua orașului să fie finisate, că nu de alta, dar orașul va arăta ca după dezastru”.


În ultimele zile pe fundul fostului havuz a fost turnat un strat de ciment, muncitorii așteaptă noi indicații, iar sorocenii trec curioși ghicind doar cum va arăta noul havuz.

Nu știm care vor fi acțiunile ulterioare ale autorităților în privința acestui havuz, dar vom monitoriza subiectul și vă vom informa în continuare.


Articolul precedentJustiția moldovenească TOARNĂ APĂ LA MOARA LUI ANDREI NĂSTASE
Articolul următorSĂPTĂMÂNA BUZOIANĂ (știri, evenimente…)
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.