Racoviţenii vor să-şi promoveze satul

0
66

 

O nouă sesiune de informare în localităţile din câmpia Sorocii a avut loc la Racovăţ, unde jurnaliştii ziarului “Observatorul de Nord” s-au întâlnit cu reprezentanţii comunităţii în cadrul proiectului „Educaţie mediatică pentru democraţie”.

La această acţiune au venit profesori, bibliotecari, cetăţeni care doresc să promoveze consătenii şi evenimentele frumoase din sat, şi un grup de elevi, printre care şi membrii Cercului de Jurnalism de la Gimnaziul din Racovăţ. Întrunirea a avut loc la biblioteca nr.1 din localitate şi a fost moderată de jurnalista Tatiana Mitrofan, care este originară din Racovăţ.

“Atunci când societatea şi presa lucrează împreună efectul este unul bun, le-a spus Tatiana consătenilor ei. În fiecare sat sunt oameni mai deosebiţi, poate este cineva care ţese covoare ori brodează, colecţionează ceva, scrie, un elev talentat şi eminent pe linie, sau are mai multe medalii la sport. Noi credem că aceste persoane trebuie să fie cunoscute şi promovate în presă, aşa îi vom motiva şi pe alţii să devină mai buni şi să aibă ocupaţii frumoase”.

În beneficiile colaborării presei locale cu comunităţile crede şi profesorul de istorie, Marcel Fedco. “Un om informat este unul cult şi chibzuit, cu cât cunoaşte mai multe despre ce se întâmplă în satul lui şi în satele vecine, poate face mai multe lucruri şi contribui cu ceva care să rămână pentru generaţiile viitoare şi consăteni. Legătura dintre presă şi comunităţi este benefică. Noi în sat avem oameni interesanţi, mulţi dintre ei sunt modeşti.

La noi la Racovăţ se organizează competiţii sportive şi intelectuale, diverse evenimente, chiar şi şedinţele de la primărie cu sătenii şi primarul sunt lucruri bune care urnesc carul din loc”. Şi Ana Ţapu, profesoară de matematică şi totodată conducătoarea Cercului de Jurnalism pentru elevi afirmă că împreună cu elevii ar vrea să promoveze lucrurile bune din comunitate. “Întâlnirea a fost una foarte utilă prin propunerile care au fost făcute şi informaţia care a fost explicată.

Copiii au aflat cum să publice o ştire şi ce paşi trebuie să facă pentru aceasta. În şcoală s-au făcut foarte multe activităţi, dar nimic nu s-a publicat despre ele. Atunci când în Racovăţul nostru se face ceva rău se publică, dar când se face bun, nu. După această întâlnire vrem să se schimbe situaţia” . La final participanţii au făcut o fotografie de grup ca amintire a acestei întâlniri.

[Not a valid template]

 

Amintim că proiectul „Educaţie mediatică pentru democraţie”, este susținut financiar de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională USAID fiind implementat cu susţinerea Centrului pentru Jurnalism Independent şi “Internews” de ziarul „Observatorul de Nord”.


Articolul precedentItalia: Segnala online Fake news!
Articolul următorAnul 2018 la Soroca este consacrat lui Savatie Baștovoi
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.