Afaceri printre flori și baloane (FOTO/VIDEO)

0
430

La organizarea diverselor evenimente — cumetrii, nunţi sau zile de naştere — un loc aparte îl ocupă decorul, care, de obicei, costă. Din plăcerea de a sărbători într-un mod deosebit şi personalizat, sorocenii apelează la aceste servicii, iar prestatorii încearcă să le îndeplinească chiar și cele mai îndrăzneţe dorinţe.

Pe cât de migăloasă este munca, pe atât de deosebit rezultatul

Marina Rotari şi-a început afacerea în domeniul decorului anul trecut. De atunci a reuşit să răspundă la zeci de solicitări venite din partea clienţilor. Tânăra spune că cea mai mare valoare pentru

Marina Rotari: „Moldovenilor le place să aibă cu ce se mândri”

un designer o au accesoriile inedite şi creativitatea în realizarea ideilor şi doleanțelor clienţilor. Anume aceste elemente determină calitatea şi preţul final al lucrării.

Inspirată de mama sa, Marina care este pedagog de specialitate, și-a deschis această afacere de familie: “Pasiunea ei de a sculpta adevărate opere de artă din fructe m-a influenţat, iar sămânţa, odată sădită, a început a încolţi și, astfel, am ajuns să mă ocup de decorații la diverse evenimente. Pas cu pas, am învăţat-o şi pe sora mea. Prestăm servicii de decor la nunţi, cumetrii, jubilee, cereri în căsătorie etc. De la fourchette-ul din fructe, am trecut la decorarea meselor dulci sau a candy barului, fiind cel mai adorat de cei mici, dar și maturi. Masa noastră, pe lângă o varietate de dulciuri, conține elemente de decor, cum ar fi prenumele omagiatului sau aranjamente florale. Este imposibil ca o asemenea masă să nu atragă privirile şi să nu fie în centrul atenţiei la o sărbătoare”.

Primii clienţi — o pereche de tineri romi

După ce a plasat anunţuri de publicitate pe mai multe panouri din oraş, în scurt timp a fost contactată. „În luna mai, anul trecut, am realizat prima lucrare şi cred că moneda norocoasă mi-a fost aruncată de o pereche de tineri romi. Ei sunt primii care au luat legătura cu mine şi mi-au zis: „La noi trebuie să fie frumos. Ca la nimeni!”.

Primul lucru pe care îl întreabă Marina, atunci când are o nouă comandă, este locaţia evenimentului. „Este suficient pentru mine să văd sala şi îndată îmi dau seama de ce flori am nevoie — culoarea şi cum trebuie să arate compoziţia în întregime. Lucrez atât cu flori artificiale, cât şi cu cele vii. Utilizez vază pentru ele şi panglică de diferite culori”.

Culoarea roz și bujorii, în vogă la nunți

În febra pregătirilor pentru nuntă, cele mai interesate de felul cum va arăta sala de petrecere sunt miresele. Acestea optează în mare parte pentru nuanțe deschise, cum ar fi roz și mov. Altă culoare des utilizată este cea purpurie. “La capitolul floristică, anul trecut în trend au fost bujorii de toate culorile și hortensia, una din speciile de flori care, stilistic, are un aspect bogat şi arătos. Ceea ce le propun clienților nu se găsește la niciun restaurant. Mă strădui, prin ceea ce fac, să mă deosebesc de alții și să folosesc detalii exclusive pentru piața de la noi”. Nu oricine îşi poate permite un decor floral, în special din flori vii. Totuși, în comparație cu municipiul Chișinău sau Bălți, la Soroca preţurile sunt acceptabile. De regulă, nu depăşesc suma de 10 mii de lei.

Businessul pe care îl desfăşoară are perioade în care numărul de solicitări este dublu, cum ar fi vara și toamna, iar cel mai des este căutată pentru decorul sălilor la cumetrii și nunți.

Moldovenii adoră ineditul şi frumosul

“Conaționalilor noștri le place ca totul să fie la cel mai înalt nivel și să aibă cu ce se mândri. Acum nunțile se petrec altfel. Contează toate detaliile: confortul și designul încăperii, stilul, mesajul și altele”. Unul din elementele utilizate la decor care, în opinia tinerei, dau un aspect aristocratic, sunt candelabrele și lumânările.

O parte din detaliile utilizate de Marina pentru decor sunt procurate de peste hotare. Sursa: Marina Rotari

“Mi-am uimit clienţii și cu zona de întâmpinare, care presupune două uși mari și albe, ceea ce semnifică un nou început. De obicei, se folosește arca. Un alt detaliu care atrage privirile este șemineul artificial”. O nouă tendinţă care a căpătat popularitate în organizarea unei festivități este zona de fotografiere. Aceasta poate fi un panou de dimensiuni medii, pe care este imprimat numele omagiatului sau organizației și care servește ca fundal la realizarea fotografiilor. “Pentru moldoveni, întâmpinarea oaspeților are loc cu mult fast, un detaliu de neignorat”, susține antreprenoarea.

Unici pe piață la decorul cu flori vii

Șemineul artificial, o idee de decor la diverse eveniment. Sursa: Marina Rotari

Până în prezent, mai puţini riscă să se aventureze în decorul cu flori vii. Cu cât materialul din care sunt produse detaliile pentru înfrumuseţarea unei săli este mai calitativ, cu atât costă mai mult. Dacă florile artificiale pot fi pregătite din timp, în cazul celor vii — sunt aranjate chiar în ziua evenimentului și valorează de câteva ori mai mult. Pentru a pregăti cum se cuvine candy barul, ea colaborează cu o firmă de patiserie din Soroca. Cunoaște gusturile clienților săi și le oferă recomandări: “Datoria mea este să amenajez dulciurile. Din timp trebuie să fiu la curent cu asortimentul de dulciuri pentru a alege tacâmurile potrivite și decorul”, ne-a destăinuit femeia. „Mentori” în tot ceea ce face găseşte în Internet. În opinia ei, oricine este capabil să practice o asemenea ocupaţie, dacă are răbdare și îi place frumosul.

Baloanele — accesorii mai ieftine și la îndemâna oricui

Corneliu Șapovalov a fost printre primii antreprenori din orașul nostru care a deschis o afacere cu baloane. Managerul studioului de decor își încântă clienții cu decorațiuni din baloane de diverse

În atelierul lui Corneliu Șapovalov

mărimi, culori şi forme. Acestea sunt cele mai căutate la o serată pentru copii sau la zilele de naştere.

Afacerea cu baloanele a pus-o pe roate acum 10 ani. “Am început cu vânzările cu amănuntul. După participarea la un seminar, o perioadă am testat să vedem dacă este posibilă inițierea unei afaceri de durată la Soroca pe acest segment. Apoi, au apărut câteva solicitări de la cunoscuți, iar în scurt timp s-au adresat alte persoane. Astfel, pas cu pas, am început să dezvolt afacerea”. În magazinul studioului amplasat în centrul oraşului pot fi procurate baloane, dar şi alte piese, cum ar fi, de exemplu, artificiile. Tânărul consideră că adevărata promovare se realizează prin intermediul recomandărilor clienților. “Scopul nostru este de a crea o atmosferă de sărbătoare. Atunci când o persoană intră în sală, decorul trebuie să îi creeze o stare de bine, de sărbătoare. Noi utilizăm pentru aceasta baloane, flori și pânză. Mai oferim accesorii pentru zilele de naștere, inclusiv servicii de imprimare, panouri personalizate etc.”.

Cununii organizate la natură, o nouă tendință pentru agenții economici din Soroca. Sursa: Corneliu Șapovalov

O parte din lucrările lor au fost admirate la câteva evenimente publice, inclusiv la întreceri sportive. Cei de la studio se mândresc și cu decoruri inedite, realizate în aer liber. “Pentru că orașul Soroca este foarte pitoresc, Cetatea Soroca și Lumânarea Recunoștinței sunt la ordinea zilei, atunci când vorbim de aniversări. Alt loc unde recent am organizat o cununie este biserica maramureșeană din localitate”.

Personajele Disney — cele mai căutate baloane

Prin diversele forme și culori, fiecare balon își are admiratorul său. Studioul deţine o varietate mare de baloane personalizate, care reprezintă personaje îndrăgite din desene animate. Cel mai dorit de copii este Michey Mouse. „Copiii au preferinţe diferite. Sunt la mare căutare baloanele cu eroii din desene animate. Gama mare de baloane ne permite să găsim ceva pe placul fiecăruia. De fiecare dată includem elemente noi, care nu se repetă”, ne-a spus managerul. Potrivit lui, în fiecare săptămână apare ceva nou. “Suntem în pas cu schimbările. Mai întâi ne gândim dacă vor fi sau nu pe plac sorocenilor noile modele de baloane. Noi facem comparație între preț și calitate și alegem varianta optimă”. Umplute cu aer sau heliu, baloanele sunt preferate de cele mai multe ori la zilele de naștere sau la nunți, iar pentru cumetrii moldovenii comandă cel mai des plicuri. Principiile de care se conduce Corneliu în munca sa de zi cu zi sunt simple: “apreciem timpul clientului și încheiem munca exact la ora la care ne-am înțeles”. Despre concurență: “avem concurenți pe piață și am o atitudine firească față de aceasta”.

Tot mai mulți soroceni serbează în aer liber. Sursa: Corneliu Șapovalov

Venitul pe care îl au din activitatea lor constituie plus 10% din suma investită, susțin antreprenorii. “Afacerea are sezon activ și sezon mort. Ne ocupăm și cu alte lucruri ca să avem mereu ocupație”, susține Corneliu. Pentru el, sfârșitul verii și începutul toamnei sunt cele mai productive luni ale anului. “Pentru a avea succes în domeniu este necesar periodic să studiezi bine piața. Doar cu un spectru mai larg de servicii te poți menține o perioadă mai îndelungată în top”, susține antreprenorul. Iar pentru că în afaceri este importantă colaborarea, Corneliu promovează și serviciile altor antreprenori, care, la rândul lor, le povestesc clienţilor lor despre serviciile prestate de studioul lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.