Vor scoate Bădiceniul din umbră

În această săptămână am vizitat Biblioteca din satul Bădiceni, unde au fost invitaţi localnicii care doresc să-şi promoveze comunitatea. În cadrul sesiunii de informare din proiectul „Educaţie mediatică pentru democraţie”, celor prezenţi li s-a vorbit despre beneficiile colaborării cu mass-media, în special cu presa locală. Totodată s-a vorbit cum ar putea ca evenimentele cultural-sociale locale să fie mediatizate, iar problemele localnicilor să fie aduse la cunoştinţa responsabililor prin aportul membrilor comunităţii. La întrunire au fost prezenţi primarul comunei, şefii unor instituţii publice din sat, funcţionari, elevi, ş.a.

 

“Aş spune că proiectul care îl desfășurați  este unul binevenit atât pentru noi bibliotecari, dar mai ales pentru comunitate, ne-a zis după încheierea discuţiilor bibliotecara Ana Paveliuc. În aşa mod oamenii au posibilitatea de a se dezvolta și a cunoaște lucruri atât pozitive cât și negative”. Bădicenenii ne-au spus că au consăteni cu care se mândresc, şi chiar dacă sporadic, se fac şi aici diverse activităţi care merită a fi promovate. Totodată sunt şi unele probleme, majoritatea fiind comune şi pentru alte sate, cum ar fi lipsa unei gunoişti amenajate după standardele ecologice, criza de apă în fântânile din anumite mahalale, şi altele. “Este o idee foarte bună această colaborare a cititorilor cu presa şi trebuie “trezită” lumea din sat, afirmă asistenta socială Rodica Tâltu. Satele mor când nimeni nimic nu face şi acest lucru care s-a pornit este unul bun. Să fi ştiut noi cum să colaborăm cu presa mai demult, când se făceam parcul din centrul satului, dar noi nu apelam fiindcă credeam că trebuie să plătim bani pentru articole. O să ştim pe viitor, mai ales că lumea vorbeşte şi rămâne numai cu vorbitul între dânşii, iar altceva nu se face”. La final cei prezenţi ne-au asigurat că Bădiceniul nu va mai rămâne în umbră.

Proiectul „Educaţie mediatică pentru democraţie”, este susținut financiar de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională USAID fiind implementat cu susţinerea Centrului pentru Jurnalism Independent şi “Internews” de ziarul „Observatorul de Nord”.

Preluarea știrilor, reportajelor și interviurilor de pe site-ul Observatorul.md se face doar până la 300 caractere cu indicarea sursei (www.observatorul.md – link activ la știrea respectivă ).

About Vadim Șterbate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova Reporter la Revista Tinerilor Români de Pretutindeni „ACUM” (2002), Reporter la Publicaţia Periodică “Observatorul de Nord” (2002 – 2009, 2014-prezent), Reporter şi prezentator la Studioul de televiziune “Sor-TV” (2002 –2009), Reporter la “Jurnal TV” - Departamentul Ştiri, “Jurnal de Weekend” și “Asfalt de Moldova” (2009 – 2011), Reporter al emisiunii “Prima Oră” la “Prime TV” (2011- 2014)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.