Vizită de studiu într-una dintre localitățile model din nordul Republicii Moldova / Galerie foto

0
142

De o vizită de studiu în satul Tîrnova, din raionul Edineț, au avut parte mai mulți reprezentanți ai ONG-urilor, beneficiari ai proiectului „Crearea Serviciului de suport instituțional pentru OSC din Regiunea de Nord a Republicii Moldova” implementat de AO „Pro Cooperare Regională”. Aceștia au aflat mai multe despre activitatea Asociației Obștești „Optimiștii” și rezultatele colaborării cu autoritățile locale.

„Astăzi am venit la Asociația Obștească „Optimiștii”, unul dintre partenerii proiectului nostru, ca să vedem cum s-au mobilizat cetățenii din satul Târnova, cum s-au implicat în amenajarea unui muzeu din localitate, la amenajarea sălii sportive și alte proiecte implementate la nivel local, a menționat de la bun început Aliona Plugaru, managerul proiectului „Crearea Serviciului de suport instituțional pentru OSC din Regiunea de Nord a Republicii Moldova”. Pentru noi este foarte important ca să înțelegeți cum se mobilizează oamenii în localitate, pentru că de obicei primăriile încearcă să implementeze proiecte cu suport financiar din bugetul local, sau alți donatori, dar implicarea comunității nu este întotdeauna vizibilă, așa cum este aici. Sunt multe lucruri care pot fi realizate în localitățile voastre cu puține surse dar cu implicare și ne-am bucura să preluați practica pozitivă a celora din Tîrnova.”

Oaspeții au fost salutați de gazde, care timp de mai multe ore i-au ghidat pe cei veniți la diverse instituții din sat. Conducerea satului a apreciat aportul Asociației Obștești „Optimiștii” care dintr-un grup de seniori s-a transformat într-o locomotivă a activităților frumoase. 

„Avem în sat create două Asociații Obștești, de când eu sunt primar și este în curs de formare și a treia. dar o conlucrare foarte frumoasă o avem cu Asociația Obștească „Optimiștii” care a pornit de la crearea unui grup de inițiativă de seniori, a spus Cornelia Rusu, primarul satului Tîrnova. Doamna Eugenia este președinta asociației și știe cum să ne mobilizeze pe toți, inclusiv pe cei din administrația publică locală.”

Musafirii au fost conduși la Muzeul Satului, unde mai mulți elevi au fost pe post de ghizi pentru oaspeți. Apoi, următorul popas a fost la Complexul sportiv din sat, realizat cu susținerea financiară a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei.

Eugenia Sircovschi, președinta Asociației Obștești „Optimiștii”: Îndrumați de Aliona Plugaru, am învățat a scrie scrisori de finanțare, unde auzeam că sunt proiecte scriam, chiar și când primea răspunsuri negative nu am disperat. Noi am înțeles că până a rezolva o problemă mare, putem rezolva multe altele mai mărunțele aici pe loc, cu resursele noastre. Am vrea să vă demonstrăm la noi nu doar proiecte implementate, ci și exemple de durabilitate, cum ar fi Muzeul Satului.  

Activitățile sunt parte a Proiectului ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), care va oferi în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro Organizațiilor Societății Civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău. Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat. Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.