Eficiența energetică în fiecare gospodărie

0
31
sdr

ABILITAREA CETĂȚENILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA: Comunicare pentru schimbare

Cam pe ploaie, cam pe omăt și pe alocuri cu ghețuș, dar am reușit recent să realizăm un seminar pentru locuitorii din comuna Cuconeștii Noi. Acest eveniment era așteptat de locuitorii comunei pentru a fi informați și conștientizațe în domeniul eficienței energetice. La toți participanții  a fost măsurată temperatura  la intrare li sa pus la dispoziție dezinfectant și asigurați cu măști de protecție. La începutul sminarului lucrătorul medical a vorbit despre Metodele de securitate pe timp de pandemie.

În fața a 50 persoane Dl. Grigore Musteață, președintele A.O.Colaborare, a vorbit despre beneficiile eficienței energetice la nivel de gospodărie individuală, la nivel de instituție publică, de localitate, raion și Țară. A menționat că eficientizarea energetică reduce emisiile gazelor de seră, îmbunătățind calitatea mediului și acomodarea la schimbările climatice.

Printr-o prezentare video au fost  demonstrate mijloacele și metodele de economisire a căldurii și energiei, pașii care pot fi întreprinși pentru a diminua pierderile de căldură. Prin calcule și sfaturi  participanții au fost conștientizați  în privința calității materialelor folosite la eficientizarea energetică a clădirilor. Prin prezentarea unei secțiunii din geamul termopan le-a lămurit participanților  ce înseamnă numărul camerelor și de ce depinde calitatea ferestrelor din PVC.

Un lucru nou și interesant a fost și Prezentarea camerei de Termovizare BOSCH cu ajutorul căreia se depistează breșurile și golurile prin care se pierde mai multă căldură, precum și locurile, contactele slabe la utilajul electric unde se poate produce scurtcircuit. Toți participanții au primit caiete și pixuri unde au făcut însemnări despre cele aflate la seminar. Spre sfârșit, fiecare participant a primit câte un calendar pentru anul viitor cu secvențe și  îndemn de eficientizare energetică a gospodăriilor și instituțiilor. Pentru a se încălzi participanții au servit ceai sau cafea cu dulciuri și plăcinte. În chestionarele de evaluare de la sfârșitul evenimentului participanții au însemnat că au aflat multe lucruri noi și cu mult le-a crescut nivelul de informare în domeniu. După seminar Dl. Grigore Musteață a acordat consultații individuale celor interesați de a întreprinde pași concreți de eficientizare energetică. (AUTOR: Eduard MIRON, asistent de proiect) 

AO„Colaborare” este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Eficientizare pentru buna educare” în satul Cuconeștii Noi, raionul Edineț, regiunea Nord. Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Parteneriil proiectului pentru regiunea Nord sunt AO Pro Cooperare Regională și AO CASMED.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.