O parte dintre soroceni vor vota în Circumscripția uninominală nr. 6 Drochia. Cine sunt candidații?

0
234

La 24 februarie vor avea loc alegerile parlamentare ordinare. Scrutinul se va desfășura în baza sistemului de vot mixt, iar pe teritoriul țării au fost organizate circumscripții electorale uninominale (48). În unele cazuri însă, hotarele unităților teritorial-administrative nu coincid cu cele ale Circumscripțiilor Electorale Uninominale (CEU). Este și cazul raionului Soroca, localitățile căruia sunt împărțite în cele două circumscripții: nr. 6 Drochia și nr. 7 Soroca.

UNDE VOR VOTA SOROCENII?
Astfel, 13 primării din raionul Soroca fac parte din CEU nr. 6, or. Drochia (vezi harta). Este vorba de localitățile și comunele: Holoșnița, Șeptelici, Șolcani, Băxani, Bădiceni, Cremenciug, Dărcăuți, Visoca, Oclanda, Iarova, Tătărăuca Veche, Rudi. Alegătorii, locuitori ai acestora sate, vor avea în buletinele de vot candidații înregistrați acolo. Pe când alegătorii din celelalte localități ale raionului Soroca vor alege din lista candidaților înregistrați în Circumscripția electorală uninominală nr. 7, Soroca, despre care am informat anterior.

CANDIDAȚII ÎNREGISTRAȚI ÎN CEU NR. 6 DROCHIA
Din informațiile publicate pe pagina oficială a Comisiei Electorale Centrale aflăm că în Circumscripția uninominală nr.6 Drochia au fost înregistrați șapte candidați electorali, care reprezintă tot atâtea partide politice:

Corneliu Padnevici, deputat în parlament, din partea Partidului Democrat din Moldova. Acesta a fost înregistrat la CEU nr. 6 Drochia cu nr. 1, care va fi și numărul de ordine în buletinul de vot pe circumscripție.

Alexandr Lupașco, jurist de profesie, președintele Organizației Teritoriale din Drochia a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, este candidatul formațiunii politice pe circumscripție. Lupașco a fost înregistrat cu nr. 2, care va fi și numărul de ordine în buletinul de vot.

Grigore Svecla, inginer-politolog, manager regional la o Asociație Obștească, este candidatul pe circumscripția uninominală al Partidului ȘOR. Grigore Svecla a fost înregistrat cu nr. 3 la CEU nr. 6 Drochia, acesta fiind și numărul cu care va figura în buletinul de vot.

Ghenadie Morcov este candidatul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Medic de profesie, dl Morcov este șef de secție la Centrul de Sănătate autonom “Anatolie Mazniuc” din Drochia.

Svetlana Conea este candidata Blocul Electoral „ACUM DA și PAS”. Doamna Conea are studii economice, actualmente este pensionară. Candidata a fost înregistrată la CEU nr. 6 Drochia cu numărul 5, care va fi și numărul de ordine în buletinul de vot.

Nina Cereteu a fost înregistrată în cursa electorală pentru alegerile parlamentare în Circumscripția uninominală nr.6 Drochia. Nina Cereteu este juristă de profesie, actualmente este primara orașului Drochia și candidează din partea formațiunii politice ”Partidul Nostru”. Cereteu este a șasea candidată înregistrată în circumscripția uninominală, acesta va fi și numărul de ordine în buletinul de vot.

Violeta Roșca, încă o candidată din Drochia, a fost înregistrată cu nr. 7 în Circumscripția uninominală nr.6. Violeta Roșca este pedagog de formație și are statut de consilieră raională și candidează din partea Partidului Liberal. În buletinul de vot, Roșca va figura cu nr. 7.

CE TREBUIE SĂ ȘTIM DESPRE ALEGERILE DIN 24 FEBRUARIE

  • Potrivit noului sistem de vot, dintre cei 101 viitori deputați în parlament, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 în circumscripții electorale uninominale.
  • Fiecare alegător va primi 2 buletine de vot pentru alegerile parlamentare: unul cu listele partidelor, al doilea cu listele candidaților pe circumscripția uninominală.
  • La 24 februarie va fi desfășurat de asemenea Referendumul republican consultativ. Alte două buletine vor fi oferite în cadrul referendumului, în care alegătorii vor fi întrebați: dacă susțin sau nu reducerea numărului de deputați de la 101 la 61; dacă susțin sau nu retragerea deputaților care nu fac față funcției.
  • La 24 februarie, fiecare alegător va primi patru buletine de vot în total.

Amintim că alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie. Alegerile sunt desfășurate într-un singur tur. În fiecare circumscripție uninominală va ieși învingător un singur candidat — cel care a acumulat cele mai multe voturi. Tot acela va obține și mandatul de deputat. Așa vor fi aleși 51 de deputați. Alții 50 vor obține mandate în baza numărului de voturi acumulate de partidele politice, care vor fi distribuite proporțional.

Urmăriți rubrica „Aleg informat” ca să cunoașteți totul despre ALEGERILE PARLAMENTARE 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.