Proiect pentru oameni şi natură

0
65
Fotograf Vadim Șterbate

Din cauza activităţii omului, natura este în pericol
Fotograf: Vadim Şterbate

Un proiect pentru dezvoltarea raionului Soroca, prin conservarea biodiversităţii şi planificarea teritorială a fost lansat de Ministerul Mediului, cu susţinerea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi finanţarea Fondul Global de Mediu. Proiectul va dura patru ani, şi include pe lângă zona noastră şi raionul Ştefan Vodă, unde urmează să fie protejate păsările, plantele şi animalele pe cale de dispariție dar şi zonele în care acestea sunt răspândite.

Printre membrii delegaţiei sorocene care a mers cu un schimb de experienţă în Parcul Naţional „Munţii Măcinului” din România sunt Boris Andoni, vicepreşedintele raionului Soroca, Ion Golovatîi, arhitectul-şef al raionului, Vasile Palamarciuc, primarul satului Bădiceni, Valeriu Melinte, inspector principal al Inspecţiei Ecologice Soroca şi inginerii cadastrali ai primăriilor Bădiceni Valentin Вragalin şi Zastânca Igor Morari.

Raionul Soroca va avea un Plan Urbanistic de dezvoltare
Raionul Soroca va avea un Plan Urbanistic de dezvoltare

“A fost iniţiat un proiect de organizare a Planului Urbanistic al Raionului, care va cuprinde raionul în general şi fiecare localitate în parte, ne-a declarat la întoarcere Boris Andoni. Raionul Soroca va beneficia de un proiect urbanistic, sădirea a 50 de hectare de pădure şi renovarea a 50 hectare de păşune prin semănarea unor specii de iarbă şi organizarea apelor. Scopul final este de a da posibilitate animalelor şi păsărilor să migreze din zona umedă spre Bădiceni şi Zastânca”.

Planificarea durabilă a utilizării terenurilor şi crearea coridoarelor ecologice ar putea valorifica, inclusiv şi din punct de vedere economic, potenţialul biosferei de la noi, în special din Zona Convenţiei „Ramsar” ce se întinde de la Unguri la Holoşniţa. Un efect secundar al proiectului ar putea fi dezvoltarea turismului rural şi cel ecologic, iar prin implementarea reuşită al acestuia, oamenii ar putea întinde o mână de ajutor naturii.


Articolul precedentEducaţia incluzivă din Republica Moldova, mai aproape de modelul aplicat în spaţiul comunitar
Articolul următorSă păstrăm patrimoniul arhitectural-istoric!
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.