Prietenie dintre bibliotecă și primar: „Bibliotecile sunt cartea de vizită a unei națiuni, fața ei spirituală”

0
34

Veneam deunăzi la Soroca împreună cu primarul de Cosăuți, domnul Mihai Gîtlan. Discutând despre una, despre alta am ajuns și la tema bibliotecilor. Domnul primar își aminti cum cândva se organizau seminare/instruiri la locul de muncă, în biblioteci: lucrătorii mai avangardiști își demonstrau experiența și competențele colegilor, iar cei mai puțin inițiați profesional se organizau la nivelul acestora.

Acum nu se mai practică așa activități și păcat, că ambele angajate în biblioteca Cosăuți, care nu au studii profesionale, ar avea de câștigat câteva beneficii. Nu am mai așteptat mult rugați. Împreună cu doamna Tamara Coșciug și Grigore Bucătaru de la Secția Cultură și Turism Soroca, am pus la cale o vizită de studiu la Cosăuți, cu un program proaspăt elaborat pentru tinerii bibliotecari ai raionului.
Nu intenționez să vorbesc despre mersul acțiunii. A fost totul la nivel. Ținta mea e alta: să redau cât e de frumos când primarul se implică în viața culturală a comunității, cât e de plăcut când primarul conștientizează rolul culturii în viața generațiilor. Mai ales pe fundalul desconsiderării frumosului/autenticului, iar în rând și rolul estetic al bibliotecilor și a caselor de cultură. În cuvântul de salut, domnul Mihai și-a exprimat necazul pentru joasa apreciere a factorului cărții de către elevi în devenire, de către părinții lor, de către unele persoane din segmentul de angajați care ar trebui să-i preocupe pătrunderea cuvântului scris în familii, în case. I-a îndemnat să aducă vizibilitatea instituțiilor ce le reprezintă, să se preocupe de nivelul cultural personal, cu care se integrează în comunitate, să dea valoare bibliotecilor prin noutate. A mai vorbit cu câtă plăcere se implică în tot ce se referă la dezvoltarea copiilor — achiziții, activități, sprijin direct, dialog. Prin acest discurs, domnul primar momentan a devenit prietenul tuturor bibliotecarilor tineri… Doamna Snejana Palanciuc, bibliotecarul care ne-a întâmpinat cu bucurii și emoții, a atenționat că permanent s-a bucurat de sprijinul domnului primar.
În numele „delegației” exprim tot respectul și gratitudinea domnului primar pentru inițiativa frumoasă, doamnei Snejana Palanciuc pentru bunăvoință și ospitalitate, Secției Cultură și Turism pentru susținere și implicare.

P.S. Rămânem în speranța că domnul Mihai Gîtlan nu este unicul primar din ținut care are ce spune purtătorilor de valori spirituale — bibliotecarilor.

Eugenia Railean, directoarea CDI „M. Sadoveanu” Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.