PREMIERĂ PENTRU REPUBLICA MOLDOVA: Țara intră pentru 60 de zile în STARE DE URGENȚĂ

0
127

În Republica Moldova a fost declarată stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, în legătură cu răspândirea virusului COVID-19. Decizia a fost adoptată de Parlament, după ce Guvernul a aprobat ieri o hotărâre în acest sens, la propunerea Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale. Este primul caz în istoria Republicii Moldova de declarare a Stării de Urgență, informează jurnal.md

Starea de urgență este definită, potrivit legislației, ca „ansamblu de măsuri cu caracter politic, economic, social şi de menţinere a ordinii publice, care se instituie provizoriu în unele localităţi sau pe întreg teritoriul ţării”. Pe durata stării de urgență, poate fi restrâns, dacă este cazul, exerciţiul unor drepturi sau libertăţi ale cetăţenilor.

Astfel, pot fi aplicate următoarele măsuri:

a) evacuarea provizorie a cetăţenilor din zonele ce prezintă pericol pentru viaţă şi asigurarea obligatorie a acestora cu locuri de cazare permanentă sau provizorie;

b) instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară;

c) dispunerea raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate;

d) introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;

e) efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă;

f) stabilirea unui regim special de lucru pentru agenţi economici şi instituţii publice, necesar desfăşurării lucrărilor de salvare-deblocare şi a altor lucrări de neamânat.

De asemenea, poate fi modificată procedura de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor instituţiilor publice, iar cetățenii pot fi chemați pentru prestări de servicii în interes public în condiţiile legii.

Totodată, pot fi introduse reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii.

În același timp, toate manifestațiile în masă pot fi interzise de Comisia pentru Situaţii Excepţionale, decizie care a fost deja luată. Starea de urgenţă se instituie pe o perioadă care nu va depăşi 60 de zile, dar în funcţie de evoluţia situaţiei, preşedintele țării sau Guvernul poate solicita Parlamentului prelungirea sau reducerea duratei acestui regim special.

Spre deosebire Republica Moldova, restul țărilor care s-au contruntat cu COVID-19 au decretat 30 de zile de stare de urgență. În țara noastră starea de urgență se instalează în perioada 17 martie – 15 mai 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.