În preajma Paștelui Blajinilor, orașul nostru vibrează de forfota pregătirilor. Oamenii, cu sufletul plin de dor pentru cei plecați, se pregătesc să ducă la cimitir colaci, dulciuri, farfurii și alte daruri tradiționale.
Deși prețurile au crescut considerabil în ultima perioadă, cei mai mulți spun că nu pot să lase tradiția deoparte. „Indiferent cât costă, trebuie să fim în rând cu lumea”, ne-a spus o localnică, în timp ce alegea cu grijă câteva produse de pus în pachete.
L-am întrebat pe părintele Sorin Huluță, de la Parohia „Sfinții Martiri Brâncoveni”, cum ar trebui să arate, cu adevărat, o pomană.
„În primul rând, ar trebui să fie însoțită de rugăciune obligatoriu, pentru că fără de rugăciune milostenia noastră nu este primită înaintea lui Dumnezeu,” a subliniat părintele. Acesta a mai adăugat că pomana trebuie oferită din suflet, cu simplitate și fără dorința de a impresiona.
În ciuda vremurilor dificile, pomenele rămân un gest de suflet, prin care oamenii cinstesc memoria celor adormiți. Nu contează doar ce se pune în pachet, ci mai ales intenția din spatele lui — o rugăciune, o amintire și dorința sinceră de a face bine în numele celor plecați. Astfel, pomenile devin mai mult decât o tradiție: devin o formă tainică de iubire și continuitate.
Reportaj video realizat în cadrul studioului pentru tineri MoJo, de la „Observatorul de Nord”, dacă vrei să faci parte din echipa noastră, ne poți scrie AICI.
Reporter MoJo: Ecaterina Muntean