Podul de la Cosăuți-Iampil: ce așteptări au localnicii și când vor începe lucrările pe partea noastră? / VIDEO

0
1432

În 2022 a început construcția podului peste Nistru, dintre Cosăuți și Iampil. La doar câteva săptămâni Federația Rusă a invadat Ucraina și lucrările au fost puse pe pauză. În prezent acestea continuă pe partea ucraineană, în timp ce sătenii așteaptă să fie reluată legătura cu orașul de pe malul stâng, care a fost oprită acum patru ani din cauza pandemiei.

Anterior legătura se făcea cu debarcaderul, iar circulația peste Nistru era ceva firesc pentru localnicii de pe ambele maluri. Astăzi, în lipsa podului plutitor, sătenii își pun speranța în cel ce urmează să fie construit ceva mai sus de sat. Ca să ajungă în prezent la Iampil, trebuie să meargă tocmai pe la Otaci, pe un traseu de peste 120 de kilometri.

De fapt, decizia finală pentru construcția acestui pod a fost luată în anul 2021 în cadrul unei întrevederi oficiale de la Kiev dintre Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și omologul ei ucrainean, Volodimir Zelenski.

Am solicitat un răspuns de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru a afla la ce etapă se află Republica Moldova și când vor începe lucrările de construcție de pe malul drept. Ni s-a răspuns că: Acum o lună a fost desfășurată prima ședință a Comisiei mixte moldo-ucrainene privind construcția podului rutier de la Cosăuți-Yampil. Acolo s-a discutat despre progresele ambelor state în acest proiect. Ca urmare a aprobării de către Comisia mixtă a opțiunii optime a parcursului drumului de acces către pod pe partea noastră, urmează finalizarea elaborării documentației de proiect cu lansarea licitației pentru executarea lucrărilor de construcție, care ar putea fi desfășurată la sfârșitul acestui an. Totodată procedurile în Ucraina au mers mai rapid și deja a demarat construcția podului, prin metoda de contractare Proiectare și Construcție, pe motiv că legea marțială motivată de război, le permite acest lucru, se spune în răspunsul primit de la minister.

Între timp sătenii se îngrijorează de fiecare dată când aud alarma anti-aeriană din orașul de vis-a-vis, cu frica de a nu fi atacat podul în construcție. Aceștia își doresc cel mai mult să fie pace și să fie totul ca până la începerea acestui război.

Amintim că acest pod este o alternativă așteptată de mulți ani, fiind parte a unui traseu ce va lega Chișinăul de Kiev, trecând pe lângă Soroca. Totodată această cale ar putea fi utilizată pentru transportul de mărfuri și pasageri spre Uniunea Europeană, prin vama Costești-Stânca.


Articolul precedentIluzia optică. Găsește numărul 84 de pe rățuște
Articolul următorEducatoarele din Soroca învață să picteze frumos emoțiile în cadrul unui proiect transfrontalier/VIDEO
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.