Plantele de cameră: Când să le scoatem afară primăvară

0
183

Este util să scoatem plantele de cameră pe balcon sau în grădină în sezonul cald. Astfel, ele vor avea parte de mai multă lumină naturală și de circulație constantă a aerului. Roua și apa moale de ploaie sunt mult mai bine absorbite decât apa de la robinet.

Unul dintre aspectele principale de care trebuie să ținem cont este intensitatea luminii solare când plasăm plantele în aer liber.

În mediul lor natural, multe dintre plantele cresc pe sub stratul forestier, la lumina indirectă care este filtrată prin coroanele copacilor mai înalți de deasupra. Pentru plantele care preferă lumina indirectă în interior, trebuie să imităm acest mediu când le plasăm afară, evitând locurile expuse direct la razele soarelui. De asemenea, este important să aclimatizăm planta la mediul exterior.

Cum să aclimatizezi planta la mediul exterior?

A aclimatiza florile, sau a le “căli”, este un proces prin care le obișnuim treptat cu condițiile exterioare, evitând astfel stresul termic. Această etapă este crucială, mai ales pentru plantele tinere sau mai sensibile.

O aclimatizare corectă permite plantei să se adapteze treptat la noua sa casă, evitând stresul excesiv care poate opri creșterea sau poate deteriora planta.

Pentru a aclimatiza o plantă, o vom plasa inițial într-un loc umbrit afară pentru o oră sau două în prima zi, crescând treptat timpul petrecut afară pe parcursul următoarelor 7-10 zile. Pentru majoritatea plantelor este normal să primească soare direct dimineața, când acesta este mult mai puțin intens.

Chiar și plantele care pot tolera razele directe ale soarelui,  au nevoie de o introducere treptată pe parcursul a cel puțin 10 zile. Acest lucru le va permite să se aclimatizeze la lumina solară intensă în aer liber, fără a suferi de arsuri la frunze.

Când este sigur să scoatem planta afară?

Perioadele calde din mijlocul primăverii pot fi înșelătoare, inducând eroare în privința momentului potrivit pentru a scoate florile în exterior. Deși ziua temperaturile pot fi ridicate, seara acestea pot scădea semnificativ, ceea ce poate fi dăunător pentru plante.

Prin urmare, este recomandat să nu scoatem florile afară până când temperaturile nocturne nu rămân consecutiv peste 10 grade Celsius pentru câteva zile. Acest lucru previne șocul termic la care plantele ar putea fi supuse, având în vedere că acestea au fost aclimatizate în condiții de temperatură constantă în timpul iernii.

Temperaturile sub 10°C pot cauza unele daune la nivelul frunzelor. Temperaturile scăzute pot distruge complet frunzele majorității plantelor de interior, dar rădăcinile, în general, supraviețuiesc la expuneri scurte.

Trebuie să udăm mai des planta când este afară?
Frecvența udării plantelor afară este influențată de mai mulți factori:

  • Temperatura, luminozitatea și vântul: temperaturi mai ridicate, niveluri mai mari de lumină și vântul vor face ca planta să absoarbă apa mai repede, ceea ce înseamnă că va trebui udată mai des. Temperaturi mai scăzute încetinesc consumul de apă al plantei.
  • Umiditatea: plantele în condiții de umiditate scăzută necesită udări mai frecvente, pe când cele în condiții de umiditate ridicată necesită mai puțină apă.

În procesul de mutare a plantelor în exterior, este esențială și o serie de acțiuni de întreținere.

Primul pas este verificarea rădăcinilor. Dacă acestea ies din orificiile ghiveciului, e semn că planta are nevoie de mai mult spațiu și trebuie transplantată într-un recipient mai mare. În acest proces, este oportun să inspectăm rădăcinile, îndepărtând o porțiune din lungimea lor pentru a stimula ramificația și nutriția optimă a plantei. Totuși, trebuie să fim precauți cu speciile cu rădăcini sensibile, cum ar fi palmierii, care nu trebuie perturbate în timpul transplantării.

În unele situații, poate fi suficientă doar înlocuirea substratului vechi cu unul nou, alegând un amestec universal sau unul specific pentru tipul de plantă pe care îl avem. Pe piață există varietăți de pământ destinat florilor specifice, fie că este vorba despre muscate, trandafiri sau conifere.

Îngrășământul reprezintă pasul următor pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă și o înflorire abundentă. Dacă timpul dedicat grădinii este limitat, optați pentru un fertilizator granulat cu eliberare lentă, care va furniza plantelor nutrienți esențiali pe o durată mai lungă, conform indicațiilor de pe ambalaj.

 

 

 


Articolul precedentBarometrul fericirii: De ce sorocenii se simt printre cei mai nefericiți
Articolul următorCum arată Irina Rimes și Dan Bălan în portretele hiperrealiste ale tânărului pictor Dorel Crețu? / VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.