Plantarea trandafirilor primăvara: lucruri pe care trebuie neapărat să le știi și să le faci

0
134

Specialiștii recomandă ca butașii de trandafiri să fie cumpărați din pepiniere sau magazine specializate. În acest caz, planta trebuie să fie sănătoasă și “vie” la aspect, iar sistemul radicular – fără deteriorări. Totuși, acestea nu sunt toate criteriile pe care trebuie să vă bazați când alegeți puieții de calitate de trandafiri.

Printre trandafirii care se găsesc de vânzare există exemplare cu sistem radicular deschis și în ghivece.

Cum să alegi butași de trandafiri cu sistem radicular deschis

Un astfel de butaș trebuie neapărat să aibă 2-3 tulpini cu lungimea până la 25 cm, muguri verzi și câteva rădăcini flexibile. Coaja pe tulpinile unui trandafir sănătos trebuie să fie netedă și uniformă, fără “riduri”.

La cumpărarea materialului plantator, rețineți că mugurii trebuie să fie în repaus. De asemenea, este important să inspectați rădăcinile: acestea trebuie să fie de culoare maro-închis și fără deteriorări.

Specialiștii recomandă achiziționarea arbuștilor de 2-3 ani cu un sistem radicular puternic. La trandafirii altoiți la această vârstă există cel puțin 3 tulpini bine dezvoltate cu înălțimea de până la 30 cm.

Cum să alegi puieții de trandafiri cu sistem radicular închis ?

Trandafirii din containere sunt aceia care au fost crescuți sau transplantați în ele. Dacă scoți butașul din recipient și solul este împletit cu rădăcini – înseamnă că trandafirul a crescut în acel container. Dacă bulgărele de pământ se destramă – planta a fost transplantată de curând. În acest caz, trandafirul trebuie plantat ca un butaș cu sistem radicular deschis.

Puieții de trandafiri crescuți în container pot fi plantați în sol deschis pe tot parcursul sezonului.

Mocirlirea rădăcinilor – o operațiune importantă

Pentru a asimila cât mai bine substanțele nutritive, este important ca rădăcinile să facă o priză bună cu solul. În acest scop pregătiți o mocirla dintr-un amestec de apă și pământ de consistența smântânii, în care introducem rădăcinile trandafirului, astfel încât să se murdărească foarte bine.

Adaugați pe fundul gropii pământ mărunțit, apoi așezați cu grija rădăcinile în groapa, desfăcându-le bine (foarte important este ca altoiul să fie la nivelul solului, iar în zonele mai reci la 2-3 cm sub nivelul solului), apoi umplem groapa cu pământ și tasăm bine locul, pentru a elimina eventualele pungi de aer.

Udați din abundență (cu minimum 10 litri de apa). Dacă nu plouă, în primele doua săptămâni, udați cu 10 litri de apa fiecare trandafir, o dată la 2-3 zile.

Atenție: nu plantați trandafirii într-un loc în care au existat alți trandafiri înainte, fără a schimba solul cel puțin la o adâncime de 30 cm și pe o suprafață de 1 m.p. !

Distanța de plantare este de minimum 50 cm pentru trandafirii cu floare mare și trandafirii cu flori grupate. Trandafirii cățărători au nevoie de un spațiu de minim 1,5 m, iar trandafirii plângători și pomișorii se plantează la o distanță de minim 1 m.

Trandafirii agățători pot fi plantați lângă un perete, zid, gard sau suport special. În cazul în care îi plantați lângă perete, îi veți plasa la o distanță de 20 cm de acesta, în poziție oblică, cu ramurile spre perete și cu rădăcinile orientate în direcția opusă peretelui.

În cazul trandafirilor plângători și pomișorilor, este nevoie să le asigurați un sistem de susținere, de preferință o tijă metalică înaltă până la ultima grefă de pe tulpină (până unde încep ramurile). Pentru a nu deteriora rădăcinile fixați tija în pământ înainte de plantarea trandafirului.

În cazul în care întârziați plantarea trandafirilor pentru câteva zile, se recomandă să-i puneți într-un loc răcoros. Păstrați-i în sacul din folie bine închis. Astfel trandafirii nu se vor deshidrata.

 

 

Articolul precedentMâine la Soroca vom avea Teatru pentru toți!
Articolul următorCum ar arăta satele din Republica Moldova dacă ar fi făcute din plastilină? / GALERIE FOTO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.