COMUNICARE PENTRU SCHIMBARE: Sesizează o problemă
Calitatea vieții unui cetățean depinde de el însuși și serviciile de care el beneficiază. Un alt factor important este implicarea autorităților locale în ridicarea calității vieții. Mergând în ultimele zile pe strada Vasile Stroescu, vedem mulți piloni luminescenți care sunt plasați lângă Biserica „Sfântul Teodor Stratulat” și în fața IP Gimnaziul „Dumitru Matcovschi”. Care este menirea pilonilor, dacă sunt stâlpi cu iluminare stradală? Foarte mulți locuitori sunt indignați de amplasarea nejustificată a acestor piloni, ținând cont că ei se pun în locurile periculoase. Părinții copiilor, care studiază în gimnaziu își fac griji, că se poate forma ambuteiaj și copiii lor nu vor fi în siguranță. Nina Ș., susține că așa e în Soroca, e normal în ultimul timp. Administrația locală se străduie să ne uimească des cu variate “ proiecte” greu de înțeles de locuitori. Iurii G., spune că pilonii instalați sunt un pericol pentru copii, fiindcă aproape fiecare părinte își aduce copilul la școală cu automobilul propriu, pentru a-și proteja copiii de virusul necruțător Covid-19 și își pune întrebarea, unde să parcheze mașina ca să coboare copilul său și cum să îl ia, dacă va fi în siguranță copilul atunci când va traversa strada. Adriana G., zice, că mai bine asfaltau și făceau locuri de parcare pentru automobilele părinților, angajaților instituției cât și pentru oamenii care vin la biserică, fiindcă trotuarul din spatele pilonilor e într-o stare de uzură avansată. Tot așa piloni au fost amplasați și în fața IP Liceul “Ion Creangă”, chiar pe marginea trotuarului pentru pietoni.
Apelând la primăria orașului am întrebat, care este menirea acestor piloni plasați vizavi de școală. Unde se vor parca mașinile care își aduc și iau copiii de la școală? Iată și răspunsul primit de la Serviciul de presă al primăriei Soroca:
“Primăria municipiului Soroca vă informează că aceștia au fost instalați la insistența șoferilor, pentru direcționarea deplasării și delimitarea acelei porțiuni de drum care nu a fost reparată (acum câțiva ani când s-a reparat str. Vasile Stroescu) și acum prezintă pericol de accidente, mai ales pe timp de noapte sau ceață. Referitor la parcarea automobilelor, Vă informăm că, conform Regulamentului circulației rutiere parcarea în astfel de locuri este interzisă, indiferent sunt sau nu acolo acești stâlpi, dar pe de altă parte dacă încălcăm acest regulament, atunci stâlpii nu sunt impediment pentru parcare, deoarece, la moment, distanța dintre ei este de 5 metri, fapt ce nu împiedică parcarea, dar luând în considerație și solicitările celor care zilnic parchează în acel loc automobilele, stâlpii vor fi răriți cu distanța de 10 metri între ei… Amintim că astfel de stâlpi au mai fost instalați și în alte sectoare ale orașului, la fel cu scopul de marcaje rutiere, care direcționează deplasarea atunci când vizibilitatea este redusă.”
Administrația locală a renovat și unele stații de așteptare moderne pentru locuitorii orașului, dar calitatea lor lasă de dorit: nu au scaune pentru cei care așteaptă, nu sunt rezistente… Bunăoară, cum poate sta un bătrân în picioare așteptând mai mult timp microbuzul, dacă cu microbuzele tot este o problemă. Pe de altă parte, oamenii spun că stațiile sunt mici, iar de distanță fizică în timp de pandemie nici vorbă. (Cristina PLITOC)
AO ”Info-DAVA” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul ”Comunicare pentru schimbare” în raionul Soroca. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).
mda, aia care nu vor stalpi vor sa stie cum sa incalce regulamentul rutier si sa opreasca in mijlocul drumului ca au ei treaba la scoala. de ce? copiii nu pot merge 20 de metri pe jos pana la scoala, trebuie debarcati direct in usa clasei? le pica pufuletii si eugeniile din buzunare daca merg pe jos 20+30 de metri?
Didi, se vede că nu aveți copii ori lucrati6prin primărie. Bravo. Bună judecată de om . Nu mai bine se aștepta porțiunea de drum, care de zeci de ani nu a fost reparată.