Petru Cojocari, directorul Gospodăriei Țărănești cu același nume, din satul Bulboci este unul din miile de țărani basarabeni care în aceste zile de cumplită pandemie își caută de treabă și privește cu încredere în ziua de mâine. Nu are timp pentru polemici și pronosticuri, a „legat politica de gard”, nu cade pradă speculațiilor și face doar ceea ce știe mai bine – agricultură, fiindcă pământul, dar nu vorbăraia goală îl face gospodar…
– Domnule Petru Cojocaru, cu ce vă ocupați atunci când (nu) sunteți în autoizolare?
– Autoizolarea mea este mai altfel decât la alții or, nu stau închis în casă și nu aștept când corona virusul se va duce pe apa sâmbetei, eu prefer să-mi găsesc utilitatea și alinarea în livadă. Am 12 hectare de livadă și acestea nu-mi permit să mă relaxez…
– Apropo, ce creșteți pe aceste 12 hectare?
– Am o livadă-pepinieră de toată frumusețea. Cresc puieți de sâmburoase și sămânțoase pentru gospodăria proprie și pentru realizare. Am o mulțime de soiuri de măr – Super Cif, Red Cif, Campion, Slava-P, Asana, Doscovery…, de cireși – Tehlovan, Cordia, Regina…, de prune – Empresso, Prezident, Super Prezident, Stanley, Piteștean… Adică, am cu ce mă ocupa, slavă Domnului!
– Din câte cunosc eu, Dumneavoastră acordați și servicii în domeniul plantării livezilor.
– Așa este. Am sădit în majoritatea localităților din raionul Soroca, dar și în alte raioane. De curând, chiar în condiții de pandemie, dar cu respectarea tuturor normelor impuse, am plantat 13 hectare de livadă la un gospodar din satul Schineni, urmează să plantez 13 hectare de livadă la Racovăț, 6 hectare la Stoicani și așa mai departe. Sănătate și timp frumos de-ar fi, că restul avem.
– Ne spuneți și nouă, câți angajați aveți și care este salariul mediu în gospodăria pe care o gestionați?
– În linii mari am vreo 12 angajați, dar în sezon mai angajez și suplimentar. Salariu mediu este de 350-400 lei/zi. Poate cuiva i se pare puțin, dar pentru oamenii de la țară aceștia sunt bani buni. Înmulțiți 35 de lei/zi cu 20 de zile și o să vedeți că puțin orășeni au astfel de salarii.
– Intuiesc că seceta care bântuie vă dă mari bătăi de cap…
– Adevăr spuneți, dar mai există ceva rezerve de umezeală în sol. Dacă prognozele meteorologilor se adeveresc și în următoarele 4-5 zile o să avem ploi ciobănești sezonul agricol mai poate încă fi salvat. În caz contrar ne așteaptă zile grele. Altfel, 5 din cele 12 hectare din dotare sunt irigate, iar în anul 2021, dacă vom fi sănătoși, sper să pot să instalez sisteme de irigare pentru toată suprafața.
– Înghețurile v-au ocolit?
– Cu părere de rău, la acest capitol stăm mai prost, dar nu fac un capăt de țară. Mi-au înghețat vreo 1,5 hectare de caise, dar recuperăm din altă parte. Și că la alții au înghețat și piersicii. În schimb, vom avea cireșe multe și frumoase, dacă nu va mai apărea vreun cataclism natural.
– Domnule Cojocaru, dacă e să credem pe Dvs totul este bine și frumos și nu este cazul să ne punem cenușă pe creștet.
– Sunt o persoană optimistă și nu cad ușor în stări depresive – sunt convins că Dumnezeu le vede pe toate și că după rău vine și bine. Judecați și Dumneavoastră, ce motive de pesimism am avea noi dacă cucul a cântat (în sâmbăta Paștelui), rândunelele au venit, pandemia este pe ducă și, vârf la toate, meteorologii (după cum am citit în Observatorul de Nord, ne promit ploi liniștite și de lungă durată. De-o dragoste să trăiești, nu alta…
– Vă mulțumesc pentru interviu.
Consemnare, Victor Cobăsneanu