Este unul dintre cei mai buni produși ai fotbalului sorocean și unul dintre cei mai apreciați antrenori ai momentului. A stat la bazele formării la Racovăț a unei școli de fotbal, care pregătește jucători pe bandă rulantă și este încă în căutarea unei performanțe de răsunet. A jucat alături de fotbaliști cu renume — Alexandru Guzun, Vlad Goian sau Igor Oprea și se consideră discipolul antrenorilor Anantol Borș (alături de vestitul Eduard Malofeev este unicul care a absolvit Școala de antrenori de la Moscova cu mențiune) și Victor Crăciun. Se numește Petru Ciobanu, este antrenorul echipei „Steaua” și a răspuns afirmativ propunerii noastre de a acorda Observatorului de Nord un interviu.
− Domnule Ciobanu, anul fotbalistic 2018 a fost unul bogat pentru „steliștii” din Racovăț. Acest lucru a fost pentru Dvs. o surpriză ori o răsplată a muncii depuse?
− Cu siguranță, nu este o surpriză, dar o răsplată, or am muncit mult cu toții – primarul, antrenorul și fotbaliștii, pentru a ne adjudeca, pentru al doilea an consecutiv și pentru a treia oară în istoria contemporană, titlul de campioni ai raionului. Personal, orice alt loc în clasament îl consideram un eșec usturător.
− Apropo, primarul Ion Borozan este unul dintre puținii edili care se află mereu alături de echipă, la propriu și la figurat.
− La Racovăț fotbalul întotdeauna a fost în atenția satului, iar domnul Ion Borozan și în persoana lui și consiliul local au urmat tradițiile și au fost la înălțime. Bunăoară, primăria a alocat echipei, în acest sezon, mai bine de 50.000 lei. În general, în sezonul recent terminat echipa a fost în centrul atenției și începând cu stadionul renovat, care este unul din cele mai bune în raion, și terminând cu prestația jucătorilor — totul s-a făcut pentru această victorie. Sunt foarte bucuros că eforturile depuse au fost răsplătite și, profitând de ocazie, vreau să mulțumesc și altor persoane care au fost alături de echipă, în special domnului Tudor Zabulica, responsabil de calitatea terenului, și Sergiu Braniște, care ne-a ajutat cu bani și echipament.
− De altfel, bani și echipament au și alte echipe, dar… totul depinde de fotbaliști. În opinia Dvs., cine sunt liderii echipei?
− Fotbalul este un sport de echipă și toate succesele sau insuccesele trebuie împărțite între toți. Și totuși… În opinia mea, nucleul echipei este format din Mihai Nartea, Mihai Ursu, Nicu Ursu, Stanislav Nartea, care este completat de fotbaliștii mai tineri Dumitru Borozan, Mihai Zaporojan, Valentin Fedco…
− Chiar dacă aveți pepiniera proprie, în echipă au fost și câțiva jucători din alte părți.
− Este un lucru normal, fiindcă există și o fluctuație de jucători. Pe de altă parte, numărul fotbaliștilor din afară nu a fost unul decisiv. Am invitat jucători pe anumite posturi — portarul Marin Spoială, care a demonstrat un joc stabil pe parcursul campionatului, și jucătorii de câmp Gicu Găină, Vladimir Șram, Denis Snegur, Tudor Șoltoianu, Petru Platica.
− De altfel, mulți fotbaliști racovițeni, la rândul lor, au lăsat urme adânci în istoria altor echipe.
− Așa este. Amatorii fotbalului îi cunosc bine pe cei mai buni jucători care au dus faima Sorocii. O să-i amintesc aici pe Gheorghe Bantuș (fost jucător la Milsami), Ion Sandu (Petrocub), Marcel Reșitca (antrenor la Petrocub), Ion Borș și Dumitru Borozan (Zarea)… Un viitor frumos ar putea avea Valentin Fedco și mulți alți tineri fotbaliști.
− Domnule Ciobanu, se zvonea recent că „Steaua” ar dori să se înscrie în Divizia B, alături de CF Soroca. Până unde ați ajuns în acest demers?
− Cu părere de rău, lucrurile au rămas doar la nivel de intenții. Cauza este banală — lipsa banilor. Primăria Racovăț și-ar putea permite să susțină echipa cu 60-70 mii lei, iar participarea în competiție ar costa 170-180 mii lei.
− Considerați că echipa care este proaspătă campioană ar putea să ne reprezinte cu succes în cel de-al treilea eșalon al fotbalului moldovenesc?
− Scopul nostru era de a aduna sub aripa echipei cei mai buni tineri fotbaliști din raion, nucleul fiind, bineînțeles, de la Racovăț. Vă asigur că în raionul Soroca sunt 18-20 de tineri în stare să apere cu cinste și onoare fotbalul sorocean. Din vasta mea experiență știu că nimic nu este imposibil și cu muncă se poate obține orice. Este nevoie de dorință, inclusiv de dorința și sprijinul factorilor de decizie.
Componența lotului de aur al FC „Steaua” (Racovăț), ediția 2018:
* Mihai Nartea
* Stanislav Nartea
* Ion Ursu
* Mihai Ursu
* Vladimir Șram
* Mihai Țapu
* Gicu Găină
* Andrei Ciobanu
* Ion Borș
* Dumitru Borozan
* Marcel Mitrofan
* Ion Ciobanu
* Valentin Fedco
* Nicolae Țarălungă
* Petru Platon
* Tudor Șoltoian
* Denis Snegur
* Timofei Susițchii
* Marin Spoială
* Mihai Zaporojan
* Iurie Istrate
* Petru Ciobanu, antrenor.
− Rămâneți și pentru anul viitor antrenorul echipei?
− Greu de spus. În primul rând, sunt antrenor la Școala sportivă raională și pe această cale vreau să mulțumesc domnilor Vsevolod Gâtlan și Ion Șusterman pentru profesionalismul și responsabilitatea de care dau dovadă. În ceea ce privește funcția de antrenor la echipa „Steaua”, vreau să zic că am cam câștigat tot ce se putea de câștigat și, ca orice antrenor, doresc ceva nou, poate inedit. Astfel, sunt deschis și aștept oferte de la echipe care își propun scopuri mari și au posibilități să transforme visele în realitate. Plus la aceasta, mai sper că și înscrierea echipei în campionatul republican se va materializa în timpul apropiat.
− Se zvonea că ați fost deja contactat de echipa din Rublenița.− Nu este adevărat. Sunt doar vorbe.
− Mulțumesc pentru interviu.