Peste 2200 de școli și grădinițe, au fost verificate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), care a depistat mai multe nereguli în blocurilor alimentare și depozitelor pentru păstrarea produselor alimentar.
Astfel, au fost verificate 2298 de blocuri alimentare, dintre care: 1187 din cadrul instituțiilor de educație timpurie și 1111 din instituții de învățământ primar, școlar, gimnazial, liceal. Inspectorii ANSA au evaluat în special cerințele de siguranță a alimentelor și de igienă a spațiilor, dotarea blocurilor alimentare cu facilități și echipamente destinate pentru prepararea hranei și servirea mesei.
În urma controalelor efectuate, s-au constatat o serie de neconformități:
- desfăşurarea activităţii în spații neautorizate/neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor;
- nerespectarea cerinţelor generale de igienă;
- nerespectarea condițiilor de depozitare;
- depășirea indicilor microbiologici la probele de apă;
- nerespectarea condițiilor de depozitare;
- unele spații de producere și depozitare a produselor alimentare sunt învechite și necesită reparație cosmetică sau capitală;
- utilajul tehnologic și inventarul de lucru din unele blocuri alimentare erau uzate și necesitau a fi schimbate;
- lipsa instruirii igienice a personalului care manipulează produsele alimentare.