Pentru prima dată în istoria planetei, numărul persoanelor cu vârste de peste 60 de ani îl depășește pe cel al copiilor cu vârsta sub 5 ani.

0
135

  Unele dintre informațiile de mai jos vi se vor părea amuzante în timp ce altele sunt cât se poate de serioase. Absolut toate sunt menite însă să ne arate cât de puține lucruri cunoaștem despre noi și despre lumea care ne înconjoară. Demersul nostru include un melanj de informații mai mult sau mai puțin inedite care să vă descrețească frunțile și care să vă permită câteva momente de reflecție…

 * Aorta este cel mai mare vas sanguin din corpul uman. În cazul unui om adult, ea are diametrul unui furtun de gradină. La polul opus se afla capilarele. Acestea sunt atât de subțiri, încât este nevoie de 10 astfel de vase, puse unul lângă altul, pentru a egala grosimea unui fir de par.

* Orice persoană pierde, în medie, 100 de fire de păr pe zi și peste 10 miliarde de particule de piele moartă.

* Ochiul uman este capabil să distingă aproximativ 1 milion de culori diferite si să obțină mai multe informații decât cel mai performant telescop construit vreodată.

* Atunci când atingi un obiect, semnalul circula prin corp, prin intermediul nervilor, cu peste 200 de kilometri pe oră.

* Un om inspiră si expiră de circa 23.000 de ori pe zi.

* Locul în care părul uman crește cel mai repede este barba. Dacă nu ar fi tăiată periodic, o barbă ar putea atinge pana la 10 metri lungime.

* În prima lună de viață, un copil învață atât de multe lucruri, încât sinapsele din creierul său cresc de la 50 de trilioane la 1 quadrilion. Dacă și corpul său s-ar dezvolta cu aceeași viteză, copilul ar cântări 77 de kilograme după numai o lună de viață.

* Degetele mari de la picioare sunt unele dintre cele mai importante structuri ale corpului nostru. Datorită acestor degete, un om își poate păstra poziția verticală și își poate menține echilibrul.

* Deși nu pare, Chicago este mult mai aproape de Moscova decât este de Rio de Janeiro.

* Stomacul unui adult poate cuprinde până la 1,5 litri de hrană.

* Unghiile si părul sunt alcătuite din aceeași substanță: cheratina.

* Lungimea unui elefant este egală, aproximativ, cu lungimea limbii unei balene albastre. De asemenea, limba unei balene este mai grea decât un elefant adult.

* Limba unui crocodil este imobilă. Ea este atașată de cerul gurii acestui animal.

* Un om uită, în medie, circa 80% din tot ceea ce a învățat într-o zi.

* Durată care îi ia unui fulg de zăpada că să ajungă de la nori până pe suprafața pământului? Cel puțin o oră…

* Cei mai mari iubitori ai cărnii de porc sunt danezii. În Danemarca există de două ori mai mulți porci decât întreagă populație umană a acestei țări.

* Girafa este singurul animal care își poate introduce limbă în ureche. Limba unei girafe adulte măsoară peste 50 de centimetri.

* Bibliotecă Universității din Indiană, SUA, se scufundă în fiecare an cu circa 2,5 centimetri. Acest fenomen se datorează unei erori a constructorilor care au omis să calculeze și greutatea cărților care vor fi depozitate în uriașa clădire.

* Cele mai numeroase vietăți de pe Terra sunt artropodele. Că un exemplu, până în prezent au fost descoperite circa 70.000 de mii de specii… de păianjeni.

* De peste 4.000 de ani, nicio specie animală nu a mai fost domesticită.

* În prezent, pentru prima dată în istoria planetei, numărul persoanelor cu vârste de peste 60 de ani îl depășește pe cel al copiilor cu vârsta sub 5 ani.

Articolul precedentCometa NEOWISE este vizibilă chiar acum. Vor trece 7.000 de ani până când o vom putea vedea din nou…
Articolul următor5 locuri pe care să le vezi măcar o dată în viață în Delta Dunării
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.