Pentru bătrâni pierderea în greutate poate însemna risc crescut de deces

0
77

Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă, atrag atenția specialiștii. Potrivit unui studiu recent, citat de CNN, slăbitul la adulții în vârstă este asociat cu moarte timpurie și cu afecțiuni care duc la reducerea speranței de viață. Luarea în greutate, pe de altă parte, nu a fost asociată cu mortalitatea, potrivit studiului publicat în JAMA Network Open, notează DIGI24.

Medicii s-au declarat întotdeauna îngrijorați atunci când persoanele în vârstă, cu probleme de sănătate, pierd în greutate, dar cercetătorii nu cunoșteau impactul schimbării greutății asupra adulților în vârstă sănătoși, a declarat autorul principal al studiului, dr. Monira Hussain, epidemiolog clinic și cercetător principal în domeniul sănătății publice și al medicinei preventive la Universitatea Monash din Melbourne, Australia. La studiu au participat aproape 17.000 de adulți cu vârste de cel puțin 70 de ani, din Australia, și peste 2.000 de adulți din Statele Unite care aveau cel puțin 65 de ani. Toți cei care au participat la studiu au fost cântăriți la controlul lor anual, între 2010 și 2014, potrivit studiului. „Studiul nostru a constatat că și o pierdere în greutate de 5% crește riscul de mortalitate, în special la bărbații în vârstă”, a spus Hussain. Perri Halperin, director de nutriție clinică pentru Mount Sinai Health System a descoperit că și persoanele mai tinere, dar obeze s-au confruntat cu mai multe probleme de sănătate atunci când au slăbit. În cadrul studiului, nu au fost luate în considerare persoanele care sufereau de afecțiuni precum boli cardiovasculare, demență, dizabilități fizice sau boli cronice. „De asemenea, nu au fost luați în considerare cei cu spitalizări recente, ceea ce este important pentru că spitalizarea este adesea urmată de pierderea în greutate din cauza afecțiunilor acute”, a precizat Halperin. „Nu au fost puse întrebări despre schimbările în nivelul de activitate și calitatea dietei, între prima vizită și vizitele de studiu ulterioare, așa că nu avem nicio informație despre modul în care acești factori ar fi influențat rezultatele”, a spus Haperin. Pierderea în greutate poate fi un semn de avertizare pentru afecțiuni precum cancerul și demența și este „deseori legată de reducerea apetitului influențată de inflamații și hormoni”, a spus Hussain. Condițiile cronice de sănătate subiacente pot declanșa, de asemenea, pierderea în greutate la adulții în vârstă, influențând apetitul, metabolismul și obiceiurile alimentare, a spus Halperin. De asemenea, problemele de mobilitate și efectele secundare ale medicamentelor pot afecta și greutatea. „Un factor major care contribuie la pierderea în greutate la adulții în vârstă este și izolarea socială. Alte preocupări includ constrângerile financiare, durerea și disconfortul”, a precizat medicul. În studii ca acestea, este important să ne amintim: corelația nu este cauzalitate, a spus Halperin. Pierderea în greutate a fost asociată cu mortalitatea, ceea ce înseamnă că este corelată – dar asta nu înseamnă că pierderea în greutate a cauzat moartea unei persoane. „De asemenea, este important să spunem că nu se poate extrapola și nici nu se poate recomanda contrariul – adică creșterea în greutate nu ar scădea neapărat riscul de mortalitate. Ca întotdeauna, discutați schimbările de greutate cu medicul dumneavoastră”, a adăugat medicul.

SURSA: DIGI24

Articolul precedentBază de odihnă și apartament clasa premium: Achizițiile a doi deputați
Articolul următor1 Mai 2023 – Ziua Muncii. Cum a apărut această sărbătoare și care este semnificația ei
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.