De aproape 53 de ani profesorul Pavel Vieru împărtășește cunoștințele sale tinerei generații. Născut în satul Dărcăuți, unde a petrecut toată viață dedicându-se învățăturii, a mai trecut printr-o experiență și la Chișinău ca ulterior să revină în satul lui de baștină. Gimnaziul Dărcăuți este a doua casă, unde a crescut vreo trei generații de elevii și încă continuă să educe și să ofere tot cei mai bun din el discipolilor săi.
Pavel Vieru în prezent activează în calitate de profesor de matematică, dar mai posedă și alte științe pe care le-a predat elevilor din școlile a muncit. Chimist, matematician și fizician, dar a rămas om al artei, după cum spune dânsul. Îi place foarte mult să picteze, să scrie, să fotografieze și să admire tot ce îl înconjoară.
În tinerețe, profesorul a activat și în calitate de director al Gimnaziului Dărcăuți, unde a primit-o în funcție de profesoară de matematica pe fosta sa elevă Angela Sugailo, iar în prezent s-au schimbat, cu fosta discipolă, cu funcțiile – domnul Vieru este profesor de rând, iar doamna Sugailo – directoare. Cei doi colegi au o mulțime de amintiri comune. Ne-au povestit cu mare drag despre lecțiile predate de profesor, despre cât de mult este și a fost iubit de copii și despre ocupațiile extrașcolare care le aveau pe vremea când ea era eleva profesorului Pavel Vieru. „El este un profesor foarte bun. Pe vremea când eram eu elevă țin minte că așteptam cu nerăbdare orele lui. Mai avea și activități interesante în afara lecțiilor. Ne învăța să fotografiem seara, pe întuneric – era atât de interesant că nici nu observam cum trecea timpul și se făcea dimineață! Localnicii mergeau la târg și se întrebau de unde vin acești copii la ora asta? Era foarte interesant. Ne mai adunam dimineață, înainte să înceapă lecțiile și alergam împreună cu profesorul și cu toți doritorii. Schimbam în fiecare dimineață direcția și odată s-au pornit după noi niște elevi și s-au rătăcit. Atunci Domnul Pavel a „lepădat” totul și a plecat în căutarea lor. Am avut o copilărie frumoasă alături de acest profesor”, ne povestește directoarea Gimnaziului Dărcăuți.
Prin amintirile lor se mai regăsește și acea zi în care Angela Sugailo a devenit directoarea lui Pavel Vieru. Gimnaziul și elevii aveau o mare nevoie de el, de măiestria lui de a preda și de harul său. Domnul Pavel a acceptat să activeze în calitate de profesor de fizică. Copii l-au îndrăgit foarte mult și veneau cu o mare plăcere la lecții. Apoi la finele anului școlar 2020, Pavel Vieru și-a luat rămas bun de la discipolii săi, credea că acelea erau ultimele lor ore la gimnaziu. Atunci instituția s-a mai îmbogățit cu un profesor nou, tânăr specialist de fizică. Părea că Pavel Vieru în sfârșit va petrece odihna bine meritată acasă și nu va mai veni la muncă, dar….. Gimnaziul din nou l-a invitat, doar că de data asta el a revenit în calitate de profesor de matematică. „Eu am un mare minus, vreau fiecare elev să înțeleagă materia sută la sută. Mie nu îmi ajunge doar ca douăzeci și cinci la sută din ei să meargă acasă cu cunoștințe în materia pe care o predau. Cu toții știm că matematica este o știință destul de complexă care trebuie să fie înțeleasă bine și datoria mea este ca acești copii să meargă acasă cu materia însușită. Nu am îndrăgit manualele noi, fiindcă copiilor le este foarte greu să înțeleagă ce scrie în ele. Din această cauza eu încep lecția cu explicația cuvintelor, apoi cu matematică. Deci, fac și un pic de limbă română la orele de matematică”, spune profesorul Pavel Vieru.
Cel mai interesant ne-a fost cum acest profesor își petrece lecțiile online. Cum se descurcă el, unde le face și ce greutăți întâmpină la acest capitol. Spre uimirea noastră a fost că elevii se conectează și îl așteaptă chiar dacă el uneori întâmpină greutăți, „Niciodată nu s-a întâmplat să nu se conecteze copii și să-mi petrec singur ora, ei mereu așteaptă să începem lecțiile”, spune el. Pavel Vieru a mai primit și un telefon din partea instituției, pentru ca el să nu vină de fiecare dată în clasă, dar să poată să-și petreacă și de acasă lecțiile online.
Pavel Vieru se deosebește de ceilalți profesori prin felul său de a preda. O glumă bună niciodată nu lipsește din ora de matematică și anume această glumă și le ajută copiilor să însușească mai bine materia.
Valeria Prisacari