Patru arahide pe zi: cum pot adulții cu alergie la alune să scape de frică, conform științei

0
31

Pentru milioane de oameni, alergia la arahide nu este doar o problemă medicală, ci un coșmar zilnic. O singură greșeală poate însemna o reacție gravă, chiar fatală. Însă un nou studiu clinic desfășurat în Marea Britanie ar putea schimba radical această realitate: adulții alergici pot deveni mai toleranți la arahide dacă sunt expuși zilnic la doze mici și controlate.

Cercetarea, denumită GUPI – Grown Up Peanut Immunotherapy, este prima de acest gen dedicată exclusiv adulților și oferă o speranță reală pentru cei care trăiesc cu frica permanentă a unui șoc anafilactic. După luni de expunere progresivă, două treimi dintre participanți au putut consuma echivalentul a cinci arahide fără nicio reacție adversă.

Imunoterapia orală: o soluție și pentru adulți

Timp de ani de zile, imunoterapia orală – adică expunerea treptată la alergen – a fost considerată eficientă mai ales în cazul copiilor. Însă studiul condus de profesorul Stephen Till, de la King’s College London, arată că și adulții pot beneficia de acest tratament.

Participanții la studiu au fost 21 de adulți, cu vârste între 18 și 40 de ani, diagnosticați oficial cu alergie la arahide. Totul a început cu doze extrem de mici – mai puțin de 1% dintr-o arahida – administrate în condiții medicale sigure. Cei care au tolerat dozele inițiale au fost trimiși acasă cu indicația de a continua tratamentul zilnic.

Doza a fost crescută treptat, sub supraveghere, până la 1 gram de făină de arahide, echivalentul a patru arahide întregi. După ce au menținut această doză zilnic timp de trei luni, 67% dintre participanți au putut consuma fără reacții echivalentul a cinci arahide, adică 1.4 grame de proteină de arahide.

Hannah Hunter, dietetician specialist în alergii și co-autoare a studiului, a declarat că tratamentul a fost perceput ca „viață nouă” de către mulți dintre participanți. Pentru ei, eliminarea fricii de o expunere accidentală a schimbat complet modul în care trăiesc.

Patru arahide în fiecare dimineață

Un exemplu clar este Chris, 28 de ani, diagnosticat cu alergie la arahide încă din copilărie. Pentru el, ideea unui contact accidental cu arahide era mereu asociată cu anxietate și teamă de moarte.

„Acum mănânc patru arahide în fiecare dimineață la micul dejun ca să-mi mențin imunitatea. Înainte, un gest banal putea însemna o urgență medicală. Acum pot comanda un takeaway fără să mă gândesc că aș putea muri dintr-o greșeală”, a spus Chris.

Totuși, imunoterapia nu înseamnă vindecare totală. Participanții trebuie să continue consumul zilnic pentru a-și menține desensibilizarea și sunt în continuare considerați alergici. Li se recomandă să nu depășească doza stabilită și să aibă mereu la ei un EpiPen, în caz de reacții imprevizibile.

Unii pacienți au avut nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la doza țintă – între 8 și 14 luni, în funcție de toleranță și pauzele cauzate de pandemia de Covid-19. La unii, procesul s-a extins chiar și la 23 de luni, dar rezultatele au meritat.

Urmează un studiu mai amplu

Deși rezultatele sunt promițătoare, cercetătorii subliniază că este nevoie de studii mai mari, desfășurate în mai multe centre medicale, pentru ca tratamentul să devină standard. Totuși, concluziile sunt încurajatoare și contrazic ideea că doar copiii pot fi tratați eficient prin imunoterapie.

Prof. Adam Fox, președintele grupului național de studiu în alergii din Marea Britanie, confirmă că tratamentele orale pot avea succes și la adulți, chiar dacă eficiența este mai mare la copii.

„În mod tradițional, se credea că imunoterapia alimentară este eficientă doar în copilărie. Studiul nostru arată că și la adulți pot apărea beneficii reale. Nu e un panaceu, dar este un progres important”, spune el.

concluzie

Pentru cei care trăiesc sub amenințarea constantă a unei reacții severe la arahide, rezultatele acestui studiu deschid ușa către o viață mai liniștită și mai liberă. Imunoterapia orală nu este o soluție universală și nu înlocuiește vigilența, dar poate fi o formă de eliberare din cercul fricii continue.


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedent„Care sunt cei mai mari 10 români din istorie?”. Inteligența artificială: „Iată TOP 10!”
Articolul următorTimpul petrecut pe telefon înainte de culcare poate duce la insomnie
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.