Pârloaga…

0
109

Municipiul Soroca, de-a lungul timpului, a fost deseori apreciat de mari personalități. Unii îl asemănau cu o mică Elveție, alții cu o Yaltă etc. Sunt zeci și sute de poze, tablouri realizate de pictori și fotografi locali și nu numai. Avem fericirea de a trăi într-un peisaj frumos, o natură benefică, relaxantă… Privită de la înălțimea dronelor, trăim într-un paradis. Aceasta până la momentul când ne coborâm cu picioarele pe…trotuarele urbei. Și nu e vorba doar de trotuarele deteriorate și lăsate uitării.

Vrem să devenim atracție turistică, dar nicidecum nu putem scăpa de gunoaie la tot pasul, de bălării și ruină. Și dacă privim în ansamblu situația localităților din Republica Moldova nu vom găsi mari deosebiri. Excepție doar mun. Orhei în care, după cum spun gurile rele, se experimentează cu miliardul furat. De ce în Europa municipalitățile găsesc resurse pentru gestionarea infrastructurii și noi nu putem lega tei de curmei?

Știu, mulți vor spune despre dependența Primăriei de Guvern, că nu s-a realizat legea autoadministrării locale, că… multe și adevărate, dar….

Chiar la intrarea în municipiu suntem întâmpinați cu un teren împărăginit, cică a fost un scuar al ”eroilor comsomoliști”, mai apoi avem case pestrițe parțial vopsite, parțial degradate, terenul fostei maternități, ruinile hotelului în “construcție de vreo 30 de ani” etc… Nu mi-ar ajunge hârtie și răbdare să le înșir pe toate. E de la sine înțeles, că nici o direcție de salubrizare sau comunală nu e în stare să facă ordine chiar dacă ar avea un efectiv triplu.

Cum se rezolvă problema în alte țări? Există ”legea paraginii”. Conform acestei legi fiecare cetățean este obligat să-și păstreze în curățenie nu numai propria curte dar și terenul aferent din intravilan. La fel este obligat să aibă grijă de aspectul exterior al locuinței. Această lege împreună cu ”Legea condominiului”, care dealtfel în RM există, ajută la păstrarea curățeniei și aspectului fizic al caselor, blocurilor. Nimeni nu poate să tergiverseze o construcție pe zeci de ani sau să aștepte până ce municipalitatea îi va vopsi gardul și îi va smulge burienile din poartă. Câteva extrase din ”Legea Paraginei” aplicată în România:

Potrivit legii, sunt considerate neîngrijite, „clădirile aflate în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubre, faţade nereparate, necurăţate, netencuite, nezugrăvite, geamuri sparte sau alte situaţii de asemenea natură’. Terenurile neîngrijite sunt cele „lăsate în stare de paragină, acoperite de buruieni, părăsite, abandonate, insalubre, prin neefectuarea curăţeniei în curţi, neîntreţinerea și nerepararea împrejmuirilor sau alte situaţii de asemenea natură…”

Consiliul local poate majora impozitul pe clădiri și impozitul pe teren cu până la 500%, pentru clădirile și terenurile, neîngrijite, situate în intravilan'(Art 489, alin 5).

Pentru a realiza acest deziderat e nevoie de o inițiativă legislativă pe care o pot iniția aleșii locali sau un grup de deputați din Parlament. Avem noi așa deputați sau consilieri locali?


Articolul precedentTânărul accidentat sâmbătă își revine din comă
Articolul următorFotografia zilei: “M-am parcat”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.