Până când orășenii aflați în autoizolare sau carantină între patru pereți (mai norocoși sunt acei, care locuiesc la curte și pot să-și mmai dezmorțească picioarele), locuitorii de la sate petrec pandemia ceva mai diversificat or, carantina și izolarea sunt dizolvate cu ore bună de „terapie prin muncă”, dat fiind faptul că țăranii și așa în această perioadă nu au nevoie de ceva contacte cu lumea exterioară. Principalul lor contact este cu sapa și greblă, iar gândul lor este la ziua când acest coșmar va lua sfârșit și viața va reuntra în albia normală.
Cum trăiesc satele noastre în condiții de pandemie, cum se descurcă oamenii, în special cei de vârstă înaintate, cum se respectă regimul de carantină și autoizolare, cum și în ce regim activează bisericile din localitățile rurale? – la aceste întrebări i-am rugat să răspundă pe câțiva primari din raionul Soroca.
Serghei CETULEAN, primarul comunei Parcani: În cele două sate, Parcani și Voloave, avem liniște, dacă se poate vorbi despre liniște în condiții de pandemii. Majoritatea cetățenilor respectă recomandările și regulile impuse, fapt pentru care le mulțumesc. Avem circa 30 de persoane revenite acasă din Italia, Rusia, Franța, Ucraina, Elveția…, care sunt izolați la domiciiu. Slavă Domnului, nu avem cazuri de îmbolnăvire de coronavirus și sper să nu avem până la sfârșit. Bisericile din cele două sate respecte recomandările impuse, slujba este oficiată de preoți, iar în locașurile sfinte concomitent sunt nu mai mult de trei persoane… Vreau să accentuiez și faptul că am utilzat informarea sonoră a cetățenilor, despre regulile de comportament în perioada pandemiei și acest lucru dă efectul scontat.
Ghenadie PRETEATCU, primarul satului Băxani: Pacea, liniștea și ascultarea caracterizează satul nostru în această grea perioadă. Slavă Domnului, bolnavi de coronavirus nu avem, iar cele trei persoane venite în sat de curând, una din România și două din Cehia respectă toate regulamentele impuse. În centrul atenției se află, bineînțeles, persoanele în etate, care suferă mai mult în aceste zile. Altfel, și până la pandemie 50 de persoane din sat erau aprovizionate cu pâîne, prin intermediul celor doi lucrători sociali. Ceilalți la fel beneficiază de pâine, care le se aduce la domiciliu de rude și vecini. În ceea ce privește activitatea Bisericii, săștiți că ne-am conformat cerințelor și în lăcașul sfânt se află nu mai mult de trei persoane, celelalte ascultând slujba dinafară, cu ajutorul unui amplificator puternic. În rest, oamenii sunt ocupați cu lucrările casnice, respectând distanța socială.
Mihai GÂTLAN, primarul comunei Cosăuți: Ne-a ferit Domnul de năpastă – nu avem cazuri de coronavirus în cele două localități, Cosăuți și Iorjnița. Cele 60 de persoane venite de peste hotarea au respectat toate regulile de carabtină, iar în prezent sunt în această situație în 14 persoane. Sper să trecem cu bine această grea perioadă. Nu uităm și de persoanele în etate, 15 dintre care sunt asigurate cu câte un prânz cald. Ceilalți primesc la timp pensiile, au rude și apropiați, care au grijă de ei. Situații ieșite din comun nu am avut în cele două sate și sper că vom trece cu bine și peste acest hop. Lumea respectă reguliel impuse, izolându-se la munci pe lângă gospodărie. Și Bisericile respecte recomandările impuse, în locașurile sfinte găsindu-se nu mai mult de trei persoane.
Victor MUTRUC, primarul satului Egoreni: Personal sunt în autoizolare or, una din asistentele medicale de la Salvarea din Soroca, diagnosticată cu coronavirus este din satul nostru, iar soțul ei este consliler local, cu care am intrat în contact. Mai avem în carantină și o persoană revenită acasă din Italia. În linii mari situația se află sub control, oamenii se ocupă în special cu lucrările în câmp, care nu necesită contact direct cu alte persoane. Oamenii știu că trebuie respectată distanța socială și se conformează regulilor. Persoanele în etate nu se confruntă cu probleme și de aceasta au grijă lucrătorii sociali din sat.
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.