Organizarea afacerilor rurale în regiunea transnistreană: probleme și soluții

0
46

M+Business Mic-Ro

Dacă aveţi un plan de startup sau o afacere, oricât de mică sau medie, pe care doriți să o extindeţi ori să o diversificaţi, nu e cazul să amânați realizarea acestor idei. Le puteți pune în aplicare imediat, deoarece în stânga Nistrului se află în derulare câteva programe de susținere a micului business, finanţate de către organizaţii internaţionale, cum ar fi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu participarea Uniunii Europene. Donatorii acordă o atenţie deosebită întreprinzătorilor din zonele rurale, învăţându-i elementele de bază ale antreprenoriatului în condiţii moderne, oferindu-le consultanță și ajutându-i să obţină granturi pentru microfinanţare.

Un vis realizat

Pentru tânăra femeie de afaceri Natalia Belscaia, cultivarea florilor în sere şi în aer liber fusese ani la rând doar un vis. Acesta a devenit realitate în momentul în care banca i-a aprobat primul împrumut.

Antreprenoarea Natalia Belscaia examinează o specie de crini pe care o cultivă în sere — Alstroemeria sau Crinul Incaş. Comuna Proteagailovca, Bender, 2015
Antreprenoarea Natalia Belscaia examinează o specie de crini pe care o cultivă în sere — Alstroemeria sau Crinul Incaş. Comuna Proteagailovca, Bender, 2015

Aceasta se întâmpla în anul 2003. Din împrumutul contractat Natalia împreună cu mama sa au cumpărat răsaduri, au închiriat un teren în localitatea de baștină (comuna Proteagailovca, ce intră în componența orașului Bender) şi… s-au pus pe treabă. Odată cu încheierea ciclului întreg de producţie — de la cultivarea florilor până la livrarea şi vânzarea către consumatori — femeile şi-au dat seama că această afacere necesită și anumite cunoştinţe specializate, pe lângă dorinţă şi sârguinţă, de exemplu, că trebuie să efectueze anumite calcule pentru a evita riscurile posibile. Astfel, Natalia a mers după ajutor la Camera de Comerţ şi Industrie din regiunea transnistreana, iar acolo a aflat despre proiectul „Business Coacing”, implementat cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Uniunea Europeană.

Ulterior, Natalia a obţinut un grant care a ajutat-o să-şi extindă serele și să achiziţioneze echipamentul necesar pentru camera frigorifică, unde sunt păstrate firele de trandafir şi alstroemerie înainte de vânzare. Antreprenoarea spune că a ales să cultive anume aceste flori, pentru că au o cerere mai mare pe piața internă.

În prezent, Natalia intenţionează să acorde o atenție mai mare logisticii şi optimizării procesului de vânzare. Analizându-şi afacerea împreună cu mentorul de proiect, ea a ajuns la concluzia că anume pe aceste segmente ale ciclului de producţie apar cele mai multe probleme.

Serele cu trandafiri şi astromeria, îngrijite de Natalia Belscaia. Comuna Proteagailovca, Bender. Septembrie 2015.

Afacerile mici, sprijinite de sectorul privat

Parteneriatul necomercial „Agenţia de dezvoltare regională transnistreană” (or. Tiraspol), cu suportul Ambasadei Olandei în România şi Republica Moldova, a organizat în cadrul proiectului „Femeia şi afacerile meșteșugărești” un şir de seminarii pentru femeile din mediul rural, în scopul de a le ajuta să-şi inițieze propria afacere în domeniul meșteșugăritului.

Elena, una dintre participantele la seminarele organizate în cadrul proiectului „Femeia şi afacerile meșteșugărești”, confecţionează manual suvenire şi alte cadouri. Tiraspol, septembrie 2015.

Ideea acestui proiect a prins viață datorită cooperării cu meșterii populari din centrul Republicii Moldova, în cadrul programului de dezvoltare a turismului rural pe ambele maluri ale Nistrului.

Tatiana Iascova, coordonatoarea proiectului, spune că migraţia forţei de muncă a afectat multe sate, atât din stânga, cât și din dreapta Nistrului.

Lipsa locurilor de muncă îi face pe oamenii de la sate să-și lase casele și să plece departe, în alte țări, în căutarea unei surse de existență. Datele statistice indică asupra fenomenului — numai în anul 2015, potrivit Biroului Naţional de Statistică, a emigrat peste hotare 11,29% din populaţia Moldovei. (În prezent, conform datelor recensământului din anul 2014, în Republica Moldova locuiesc 2 913 281 persoane).

În scopul de a stopa migrația forţei de muncă, dar şi pentru a crea locuri suplimentare de muncă pe malul stâng al Nistrului, „Agenţia de dezvoltare regională” implementează un proiect adresat femeilor şomere. Acestea sunt ajutate să învețe anumite meşteşuguri populare, să caute pieţe de desfacere pentru produsele pe care le confecționează și să le promoveze.

O altă instituţie importantă care acordă suport antreprenoriatului de pe malul stâng al Nistrului este Camera de Comerţ şi Industrie, care implementează un şir de proiecte orientate spre identificarea, susţinerea şi promovarea afacerilor mici din regiune.

„Toate problemele cu care se confruntă antreprenoriatul din regiune în relaţiile cu autorităţile se referă la timp și bani”, este de părere Iuri Ganin, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, cu sediul la Tiraspol, care are filiale la Bender şi Râbniţa.

Actualmente este în proces de implementare cea de-a doua fază a proiectului „Business Coaching”, care va dura până în anul 2017. În cadrul proiectului sunt selectate atât ideile întreprinzătorilor începători, cât și cele ale persoanelor care au deja propria afacere și doresc să o extindă.

După selectarea beneficiarilor, fiecărui participant la proiect i se va repartiza un mentor consultant pe termen de până la un an şi jumătate şi i se va acorda un grant, care variază de la 10 până la 15 mii de dolari.

Proiectul de asistenţă a antreprenorilor de pe malul stâng al Nistrului.
Proiectul de asistenţă a antreprenorilor de pe malul stâng al Nistrului.

Cea de a doua fază presupune participarea la proiect a 16 beneficiari, care urmează să creeze întreprinderi cu 78 de locuri noi de muncă, dintre care 35 pentru femei. Întreprinderile vor activa în mai multe domenii, cum ar fi: creşterea animalelor, cultivarea plantelor, producerea de bunuri cu utilizarea tehnologiilor moderne, sfera serviciilor de consum.

Alte modalități de a sprijini antreprenoriatul îl constituie informarea şi consultanţa. Mesele rotunde cu tema „Surse de finanţare a afacerilor mici şi medii. Împrumuturi preferenţiale”, organizate la iniţiativa Camerei de Comerţ şi Industrie, în decembrie 2015, la Tiraspol şi Râbniţa, au fost deosebit de utile pentru antreprenori. Astfel de acţiuni sunt adresate în special femeilor antreprenoare din sfera agricolă. Instructorii de la Camera de Comerţ şi Industrie le-au explicat detaliat de unde să ia fonduri pentru crearea şi dezvoltarea unei afaceri — drept surse pot fi banii partenerului de afacere, investiţiile străine, fondurile de capital de risc, granturile sau finanţarea de la buget.

Mesele rotunde sunt organizate în cadrul proiectului „Consolidarea potenţialului femeilor angajate în agricultură, prin dezvoltarea comunităţilor regionale”. Participantele la asemenea activități au identificat principalele riscuri şi factorii care împiedică dezvoltarea afacerilor mici şi mijlocii în regiunea transnistreană — insuficienţa resurselor de finanțare, reticenţa băncilor de a credita întreprinderile mici, piaţa de desfacere redusă, probleme cu furnizarea pieselor de schimb şi a materialelor consumabile.

Materialele au fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.

Natalia Scurtul, Oxana Posmac


Articolul precedentVă invităm la consultări publice
Articolul următorUNIREA cu ROMÂNIA: PRO sau „PROTIV”?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.