Pe data de 2 martie s-au împlinit 31 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru din anul 1992. Cu această ocazie în oraşul Florești, în memoria ostaşilor căzuţi în luptele pentru apărarea integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova, a avut loc acţiunea de comemorare. Manifestația a demarat cu Marșul Memoriei, dedicat eroilor ce și-au dat vaița pentru țară și neam.
Coloana, în frunte cu veteranii ce au luptat pentru independența și integritatea Republicii Moldova, veteranii războiului din Afganistan, veteranii, participanți la înlăturarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl, însoțiți de preşedintele raionului, dl Ștefan Paniș, vicepreşedinţii, dl Gheorghe Gancear și dl Alim Afonin, secretarul Consiliului raional, dl Daniel Turculeț, primarul orașului Florești, dl Iurie Gangan, viceprimarul, dna Olesea Rotarciuc, primarii localităților din raion, angajaţii Consiliului raional, efectivul Inspectoratului de Poliție, militarii de la Regimentul de Aviație Lunga și de la Baza Păstrare Tehnică, Armament și Patrimoniu Militar, angajații serviciilor desconcentrate, elevii instituțiilor de învățământ din oraș, s-a deplasat la Complexul Memorial al Eroilor din parcul central al orașului.
Ceremonia solemnă a început cu un serviciu divin oficiat de către dl Ion Zîmbreanu, protopop de Florești, preot-paroh al Bisericii ,,Sfântul Mitrofan”.
Au trecut 31 de ani de la începutul acelui război, 31 de ani dureroși pentru cei care și-au pierdut pe câmpul de luptă ființele dragi și care poartă în inima lor o tragedie imensă.
Dl Gheorghe Chihai, președintele Asociației Obștești „Independența RM”, a declarant mitingul consacrat eroilor căzuţi în luptele pentru apărarea integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova deschis. Dumnealui a subliniat că: „ Militarii, polițiștii și voluntarii din raionul nostru au fost în prima linie, riscându-și viața în cele mai grele lupte. Experiența pe care am trăit-o, apărând cu arma în mâini integritatea și independența statului nostru, e una amară, repetarea căreia nu și-o dorește absolut nimeni. Am pierdut în lupte combatanții noștri, băieți tineri, care trebuiau să trăiască, să facă familii, să-și crească copiii… 10 persoane din raionul nostru au căzut pe câmpul de luptă, ca mai apoi numele lor să devină legendă. Ei au rămas în amintirea noastră şi în inimile familiilor văduvite. În sângeroasele confruntări, şi-au dat viaţa: Anatolie Tuchilă, Victorian Dîrda, Anatolie Cobîlaş din oraşul Floreşti, Vladimir Burcă şi Mihail Eni din satul Ciutuleşti, Vasile Suvac din satul Roşietici, Petru Bordea din satul Caşunca, Alexei Răilean din comuna Izvoare, Iurie Antoci din satul Putineşti, Iurie Codreanu din satul Ion Vodă. Urmările războiului au pus amprente pe viața și sănătatea combatanților Strungari Victor, Laza Boris, Dunaevschi Nicolae, Cenușa Evghenii, Podubnîi Nicolae, Untilă Nicanor, Coșciug Valeriu, Bulat Mihail, Cebotari Iurie, Zdraguș Alexandru, care s-au întors răniți din acel măcel și au de suferit până în prezent.”
Cu un omagiu de recunoștință a venit în fața celor prezenți președintele raionului, dl Ștefan Paniș. În discursul său, dumnealui a menționat: „Stimați veterani! Nimeni nu poate șterge suferința ce v-a adus-o vremurile de război. Prin propria jertfire ați făcut ca statul nostru să existe. Pentru vrednicia faptelor dumneavoastră, suntem obligați să purtăm o veșnică și pioasă amintire pentru eroii căzuți în acel război, se cuvine să le aducem cinstea, lauda și recunoștința noastră, să ne iubim țara și credința strămoșească și să ne prețuim istoria… Vă mulţumim pentru actele de sacrificii, pentru pacea zilei de astăzi şi ne rugăm Domnului pentru pacea zilei de mâine. Dumneavoastră, stimați veterani, sunteți generația de bărbați călită de război, care purtați povara responsabilității naționale, a celei individuale, a propriului destin și a propriei familii și este foarte actual să ne gândim cui predăm ștafeta. Având ca exemplu demnitatea și verticalitatea Dumneavoastră trebuie să creștem o generație de bărbați care vor ști că este eroic să ai responsabilitate față de țară, de neam, de casă, de credință, de părinți, de locurile natale… Este foarte important să conștientizăm și să promovăm aceste valori.”
Primarul orașului Florești și-a exprimat aprecierea și recunoștința pentru curajul, bărbăția și devotamentul militarilor, polițiștilor şi tuturor voluntarilor care, acum 31 de ani, au mers în lupte pentru apărarea valorilor naţionale, dând dovadă de o adevărată lecție de patriotism și a căror nume trebuie cinstit și peste ani.
A adus omagiu de comemorare eroilor căzuți pe câmpul de luptă, care şi-au jertfit viaţa cu patriotism şi devotament pentru idealurile noastre naţionale, dl Vladimir Tapalagea, șeful Secției Administrativ-Militare Florești.
Veteranii războiului de pe Nistru își amintesc cu groază de luptele la care au participat. Rănile sunt vii și astăzi. Dl Ilie Zosim, veteran de război, a recitat poezia „Imnul eroilor” de Iuliu Roșca Dormidon.
A răvășit sufletele participanților la manifestație poezia lui Grigore Vieru „Cămășile”, recitată de Sergiu Andronachi, elev la Liceul Teoretic „Miron Costin” din or. Florești.
Cuprinși de emoții, cei prezenți au ascultat melodiile interpreților formației de muzică ușoară „Alai”, Maria și Leonid Groza din s. Frumușica și Marina Proțiuc din s. Iliciovca.
Cei prezenți au cinstit printr-un minut de reculegere memoria eroilor, iar în semn de recunoștință pentru sacrificiul și jertfirea lor au depus flori ostașilor care nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă.
Silvia RUSU, specialist principal, Serviciul Administrație Publică
Foto: Ina CEVAGA, șef Serviciu Administrație Publică
Omagii și flori în memoria ostașilor ce și-au dat viața pentru Patrie