Practici europene de mediere aplicate şi în Republica Moldova

0
90

Instanţele judecătoreşti din Republica Moldova sunt suprasolicitate, fiecare magistrat având în examinare un număr foarte mare de dosare. Pentru a reduce din volumul de lucru al acestora, de câţiva ani este promovată medierea ca modalitate de soluţionare amiabilă a litigiilor. Practica medierii este aplicată pe larg în ţările Uniunii Europene, întrucât este un mijloc rapid şi ieftin de împăcare a părţilor într-un litigiu judiciar.

În ultimii ani, numărul litigiilor examinate în instanţele judecătorești crește, iar acest lucru presupune atât perioade mai mari de aşteptare a decizei, cât și creşterea cheltuielilor juridice, și așa destul de mari pentru persoanele implicate în proces. O alternativă de soluţionare a litigiilor pe cale amiabilă este medierea. Prin diferite tehnici de comunicare, mediatorul facilitează negocierile dintre părţi pentru a obţine o soluţie reciproc avantajoasă. Unele state membre ale Uniunii Europene văd beneficiile medierii, de aceea practica respectivă este aplicată cu succes.

Spania: în medierea cauzelor penale, este contactat mai întâi bănuitul, şi apoi victima

Potrivit portalului Uniunii Europene www.e-justice.europa.eu, în legislaţia spaniolă, medierea este realizată de către un terţ imparţial care are obligaţia de a păstra confidenţialitatea discuţiei. Cu ajutorul avocaţilor, părțile pot decide iniţierea medierii şi comunică această decizie instanţei de judecată. În litigiile de natură penală, pentru a iniţia medierea, de regulă este contactat mai întâi autorul infracţiunii şi, dacă acesta este de acord, ulterior este contactată victima. În majoritatea cauzelor, medierea este oferită în Spania cu titlu gratuit.

Danemarca: în cauzele civile, mediatorul poate fi judecător sau avocat

Legea daneză stabileşte soluţionarea pe cale amiabilă a cauzelor civile aflate pe rolul instanţelor teritoriale, al instanţelor regionale şi al Tribunalului maritim şi comercial. La cererea părţilor, instanţa poate desemna un mediator care să ajute părţile să ajungă ele însele la un acord privind soluţionarea amiabilă a litigiului. În acest caz, pot fi desemnaţi ca mediatori un judecător sau un judecător supleant al instanţei respective, un avocat agreat de către Direcţia daneză a serviciilor judiciare. În cazul în care soluţionarea pe cale amiabilă se încheie cu un acord negociat, acesta este înscris în registru şi cauza este sdeclarată închisă.

Moldovenii rar consultă un mediator

Deși practica medierii a fost introdusă în legislaţia Republicii Moldova acum opt ani, unii mediatori se plâng că cetăţenii preferă să meargă în instanţă, decât să apeleze la mediere. “Foarte puţine persoane vin să ceară sfatul mediatorului, unii nici nu știu despre existenţa acestor specialişti”, spune Diana Ciobanu, mediator în mun. Bălţi. La sfârşitul lunii august 2015, Legea cu privire la mediere a fost modificată, astfel încât persoanele implicate într-un conflict aflat pe rol în instanţa de judecată, pot solicita concomitent şi ajutorul unui mediator, acestea beneficiind de anumite scutiri la plata taxei de stat. Astfel, dacă cauză se află în instanţa de fond şi conflictul a fost soluţionat amiabil cu ajutorul mediatorului, atunci taxa de stat este returnată integral. În cazul când părţile s-au împăcat amiabil atunci când dosarul este în instanţa de apel, taxa de stat este returnată în mărime de 75 la sută, iar în situaţia când părţile se împacă în instanţa de recurs, se va restitui jumătate din suma achitată drept taxă de stat. Legea stabileşte că onorariul mediatorului şi alte cheltuieli legate de procesul de mediere sunt suportate de părţi în proporţii egale, dacă prin contractul de mediere nu s-a stabilit altfel. Nicolae Botezatov, mediator în raionul Anenii Noi, spune că avantajele medierii sunt că un litigiu poate fi soluţionat amiabil între părţi, costurile acestor consultări sunt mai mici, iar cazurile se pot încheia mai repede faţă de un litigiu în instanţă. Persoanele interesate să apeleze la serviciile unui mediator pot găsi lista acestor specialişti pe pagina web a Ministerului Justiţiei www.justice.gov.md, la rubrica „Persoane autorizate”. De asemenea, lista este accesibilă pe pagina web a Consiliului de mediere www.mediere.gov.md. Legea prevede că autorităţile administraţiei publice locale, dar şi instanţele judecătoreşti, vor informa părţile asupra posibilităţii şi avantajelor folosirii procedurii de mediere şi le vor recomanda să recurgă la aceasta pentru soluţionarea conflictelor dintre ele.

Lilia Zaharia


Imagine simbol, sursa: www.cronica.gaiestiului.ro

 

logouri

Articolul a fost editat în cadrul unui proiect implementat de Transparency International – Moldova cu suportul oferit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Fundaţiei Est-Europene şi FHI 360.
Acest articol este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID, a Guvernului SUA, FHI 360 şi/sau Fundaţiei Est-Europene.


Articolul precedentDouă sate, Un monument şi 14 cetăţeni de onoare!
Articolul următorParlamentul Republicii Moldova — forjerie de clovni
Articolul a fost publicat la comanda Asociaţia Presei Independente (API) din Republica Moldova. / Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia "Observatorul de Nord".

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.