O zi în Istorie: 1 ianuarie 1432 – moartea lui Alexandru cel Bun în urma unui atac de cord

0
406
sursa: https://moldova-suverana.md
sursa: https://moldova-suverana.md

La 1 ianuarie 1432 după o domnie de 32 de ani, Alexandru cel Bun a murit la Mănăstirea Bistriţa, unde îşi petrecea sărbătorile de iarnă, în urma unui atac de cord. Alexandru cel Bun a fost înmormîntat lângă cea de-a doua soţie, Ana.

Acum mai bine de 100 de ani, Nicolae Iorga, eminentul istoric român, a dezvăluit colegilor din Academia Română o descoperire semnificativă făcută de heraldistul basarabean Pavel Gore la Petersburg. Acesta a găsit cel mai vechi portret al domnitorului Alexandru cel Bun pe un veșmânt liturgic, pe care era inscripționată expresia în limba greacă: “Io Alexandru Voevod, de sine stăpânitor a toată Moldovlahia şi a malului Mării”.

Ipoteza avansată de Nicolae Iorga este următoarea “În marile lor prăzi din 1439 şi 1440, cari atinseseră Ţara de sus, Botoşanii, apoi Vasluiul şi Bîrladul, tătarii au avut prilejul a ridica astfel de lucruri scumpe. Tot aşa în 1476, supt Ştefan cel Mare. Dar mai probabil avem a face cu lucruri luate de la Chilia şi Cetatea Albă, în locuri unde limba grecească nu era de loc neobişnuită – se ştie că şi inscripţii pe ziduri sînt redactate greceşte – de aceiaşi tătari, în 1484. Ca şi cealaltă pradă, ei vor fi vîndut epitrahilul la iarmarocul, vestit, din Novgorod, de unde l-a răscumpărat apoi acea mănăstire”, este citat Nicole Iorga în ziarul „Lumina”.

Descriind portretul „limpede” al domnitorului, se menționează că acesta era înfățișat ca fiind oacheș, slab, cu plete lungi, mustața lăsată în jos și barba bifurcată. Această reprezentare a fost considerată de către istoricii începutului secolului XX drept primul portret autentic al unui Domn al Moldovei.

Despre Alexandru cel Bun istoricii mai spun că a fost primul mare domnitor al Moldovei. Titulatura de „cel Bun” nu figurează în timpul domniei sale, ci s-a ales cu ea după moarte, aceasta avînd legătură cu faptul că, în lunga sa domnie, de peste 30 de ani, a ştiut să stea departe de conflictele militare. Calităţile sale indiscutabile de mare diplomat fiind recunoscute de toată lumea. Potrivit „Letopiseţului” lui Grigore Ureche, în vremea domniei sale i se spunea „Alexandru Vodă cel Bătrân”

În timpul său, mai precis în anul în 1420, a avut loc prima confruntare dintre Moldova şi Imperiul Otoman,după ce turcii au asediat cetățile Chilia și Cetatea Albă, dar fără sorți de izbândă , deoarece domnul Moldovei a reuşit să le apere.


Articolul precedentCe este dieta ‘Golo’ care i-a înnebunit pe americani. Slăbești rapid și fără mare efort
Articolul următor20 de locuri din întreaga lume unde poți trăi cu mai puțin de 1.000 de euro pe lună

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.