Dacă vă doriți o zi de naștere, cu adevărat memorabilă, cea mai bună soluție, este să ieșiți din zona de confort, să spargeți toate stereotipurile, pentru a vă detașa de rutina zilnică, fiind parte a unui scenariu intrigant și personajul unei aventuri îndrăznețe. Asta a făcut și Diana Russu, fondatoarea AO „Femeia de Azi”, o tânără ambițioasă și divergentă, care preferă să fie în toate altfel: modul de a gândi, felul de a fi și acționa. Uite, că i-a trăsnit această idee de a-și sărbători ziua de naștere cu membrele echipei și o gașcă de bune prietene, pe un teren de Paintball, din suburbia satului Țarigrad.
Cred că v-am trezit curiozitatea și acum veți întreba: „Ce zi de naștere poate fi, pe un teren la marginea satului? Fără rochie de seară, fără tocuri, fără machiaj de sărbătoare?” Atunci vă răspund, fără ezitare: „A fost extraordinar de interesant! A fost cu totul diferit, și astfel de emoții nu le-am trăit niciodată în viața mea!” Ați auzit părerea din prima sursă, căci și eu am fost acolo, fiind unul din personajele acestui scenariu. Dacă în locul ținutei de seară a fost cea sportivă, iar în loc de tocuri, au fost adidașii, au fost aceleași urări de bine și sănătate, aceleași cadouri și flori, același „La mulți ani!”, și torta omagiatei, și frigărui – totul a fost, ca la oamenii gospodari, dar iată emoțiile, pe care le-am trăit acolo, vă asigur, că nici cel mai luxos restaurant, nu le-ar fi putut oferi. Aici am înțeles, cât de puțin îi trebuie unui om, ca să fie fericit și cât de multe blocaje creăm noi singuri, pentru a fi nefericiți! Ca să vă intrig definitiv, voi spune doar un singur lucru: chiar dacă preferați să sărbătoriți zilele de naștere într-un local de cinci stele, nu aveți cum să trăiți acele emoții, pe care le-am trăit noi aici – fără covor roșu, fără chelneri la patru ace și artiști celebri! Fără toate astea – a fost ceva senzațional!
Chiar dacă drumul care ducea spre locul de destinație, era în reparație, am fost ghidate telefonic de instuctorii clubului, astfel ajungând cu bine. Ne-am pomenit într-un loc, ce amintea mai mult niște baricade de luptă, de parcă evadasem într-o altă filă istorică. Era ceva nou pentru noi și urma să explorăm această aventură necunoscută, dar foarte incitantă. Dacă ați jucat vreodată paintball, atunci veți înțelege despre ce vorbesc, dar dacă nu cunoașteți, vă spun eu.
Pentru acest joc se utilizează construcții abandonate, clădiri industriale, locuri în apropierea pădurii. Este locul perfect, unde poți să joci cu prietenii tăi și să le oferi noi impresii. Echipamentul se oferă gratis, participanții achită doar bilele (gloanțe). Este foarte important, ca înainte de a începe joaca, toți participanții să fie instruiți, referitor la toate caracteristicile echipamentului, regulile și modul de folosire a acestora, dar, cel mai important – tehnica securității. Instructorii oferă răspunsuri la toate întrebările jucătorilor, ca în timpul jocului, să fie evitate anumite traume, din neatenție. Cu toate, că nu sunt grave, dar și senzația de durere, produsă accidental, poate provoca un anumit disconfort. Paintballul, este o explozie de adrenalină și distracție. Echipele se confruntă într-un teren plin de obstacole, trăgând cu determinare bilele colorate.
Ei bine, toate doamnele și domnișoarele invitate la ziua de naștere altfel, au știut din timp, unde vor merge și au acceptat cu mare entuziasm această idee, spunând, că s-au săturat de restaurante și vor să încerce ceva neobișnuit, ieșit din comun.
Și, iată că ne-am pomenit pe „câmpul de luptă”, în suburbia satului Țarigrad, la clubul de Paintball, ghidat de doi tineri instructori, băștinași din localitate, care ne-au oferit informațiile necesare despre markerul pneumatic (asemănător constructiv cu arma), care trage cu bile gelatinoase colorate, cu ajutorul aerului comprimat.
Ne-am divizat în două echipe, pentru a „începe lupta”, echipându-ne cu măști, care sunt cele mai importante elemente de protecție în paintball, căci protejează fața, ochii și capul. Categoric nu se permite desfășurarea jocului, fără masca de protecție. Instructorii, desigur, ne-au ajutat să le îmbrăcăm corect, pentru confort în timpul jocului, dar și pentru siguranță. Am îmbrăcat și câte o vestă de siguranță, care protejează corpul. Chiar dacă viteza și greutatea bilei nu este atât de mare, dar dacă te lovește de la o distanță mai mică, provoacă durere și este o senzație neplăcută. Și, desigur, ne-au fost oferite și costume speciale de protecție, căci în timpul jocului nimeni nu ar dori să-și murdărească haina de vopsea.
Am jucat două runde de apărare între echipe și o rundă, în care cea mai tare și mai pregătită echipă trebuia să arboreze drapelul, în semn că au câștigat lupta. Chiar dacă ceilalți jucători din echipă au suferit înfrângere, fiind „răniți”, unicul luptător „rămas în viață”, ar fi trebuit să ajungă la punctul de destinație și să arboreze drapelul. Acest lucru i-a reușit chiar omagiatei, care fusese „rănită” de două ori în luptele precedente. Se vede, că se ambiționase tare, căci, în timp ce „camaradele de luptă” se străduiau să sustragă atenția „adversarelor”, trăgând mai intens din arme, Diana reuși să spargă „linia frontului” alergând să arboreze drapelul. A fost o luptă „pe viață și pe moarte”, dar victoria a fost de partea echipei, ghidate de omagiată.
„Chiar dacă a fost doar un joc, totuși, aici am simțit cu adevărat, noțiunea de spirit patriotic, când știi, că trebuie cu orice preț să câștigi lupta, – afirmă Diana Russu. – Desigur, ar fi mai bine să fim în rolul de jucători, dar să nu trăim cu adevărat grozăviile războiului, căci tatăl meu a luptat în războiul din Transnistria și acum cunoaștem cu toții ce se întâmplă în Ucraina, acest război nedrept și sângeros, și nu dorim nimănui astfel de crime și pierderi de vieți omenești. Acesta e doar un joc, dar ne-a dus pe toate participantele de azi într-o altă lume, în care oamenii luptă și mor, apărându-și țara și unde nu se trage cu bile gelatinoase, dar cu gloanțe ucigătoare. Impactul a fost unul unanim: am înțeles cât de mult valorează viața și cât de importantă este pacea pe pământ. Da, mi-am dorit o zi de naștere altfel, dar emoțiile trăite, chiar și în timpul acestui joc, m-au făcut să conștientizez și mai mult un simplu adevăr: atunci când țara este în primejdie, fiind amenințată de un eventual război, noi, femeile, ar trebui să fim solidare cu bărbații noștri, cu bărbații neamului și să-i susținem, pentru menținerea păcii pe pământ, pentru a nu permite niciodată războaie.”
A fost o zi cu emoții tari, cu clipe memorabile și o doză de trăiri intense, iar în spatele urărilor de „La mulți ani!” a rămas amintirea unei zile trăite altfel, cu o dorință în suflet ca pacea să fie mereu în capul mesei, iar în locul câmpului de luptă din țara vecină, dar și din alte țări, unde mai bântuie războaie, să fie doare terenuri de paintball.
Dacă doriți să trăiți aceste emoții, ieșiți din zona de confort, pentru a trăi senzații noi și veți înțelege, nu din spuse, că rutina zilnică e prea plicticoasă și deja, depășită, pentru a putea spune cu mândrie, că ați sărbătorit o zi de naștere ca toți!
Delia DUMITRESCU