O sâmbătă a Paștelui reușită pentru echipele sorocene, dar… De ce Ion Sulă vorbește cu Gheorghe Izmană în limba rusă?

0
235

Astăzi, în etapa ordinară a campionatului Republicii Moldova la fotbal, Liga a 2-a, echipa FC Visoca a întâlnit o formație de tradiție a fotbalului moldovenesc, FC Edineț. După 90 de minute de chin pe mocirla din Soroca, cele două competitoare au terminat la fel cum au început, cu scorul de 0-0. Chiar dacă fotbaliștii care reprezintă satul Visoca (nu vă supărați, dar nu mi se învârte limba să spun că fotbaliștii acestei echipe sunt ȘI din Visoca) au dat o replică neșteptat de bună oaspeților, parodia de Tabelă de marcaj nu și-a schimbat aspectul – de altfel, de data aceasta scorul înghețat de câțiva ani chiar a corespuns realităților. Până la urmă scorul a fost echitabil și toată lumea poate fi satisfăcută de punctul adăugat la „zestrea” nu foarte bogată pe care o au.

Celelalte două echipe sorocene, FC Inter și EFA, au obținut victorii concludente în deplasare – elevii lui Marin Rusu au învins categoric outsiderul, FC Râșcani, cu un scor fluviu de 5-1 (golurile au fost marcate de Eugen Chistol, Igor Balan, Sergiu Ivanov – 2 și Vlad Savițchi, iar EFA a mai tăiat din elanul „feroviarilor” de la Ocnița, care au urcat în clasament, după victoriile pe linie, obținute în acestă primăvară și i-a întors cu picioarele pe pământ, scor 2-0 pentru visoceni – marcatori Valentin Fedco și Vasile Pașa.

După această etapă, FC Inter a urcat pe locul III, cu 33 de puncte, cu un punct mai puțin decât ocupanta loului secund, FC Visoca, care are cu un joc mai mult disputat. Lider rămâne Iscra Râbnița, cu 42 de puncte. Echipele din Visoca au rămas pe aceleași locuri – EFA pe 10, iar FC Visoca pe 11. (Mulțumesc antrenorului de la FC Inter, Marin Rusu, și administratorului echipei EFA, Marin Spoială, pentru informația oferită or, site-ul FMF a întârziat nepermis de mult publicarea rezultatelor etapei).

În celelalte meciuri s-au înregistrat următoarele rezutate: ISCRA-FC SÂNGEREI: 2-1; FC PEPENI-FC GRĂNICERUL: 1-0; FC OLIMPIA-VULTURII CUTEZĂTORI: 0-0.

În etapa următoare, care se va desfășura sâmbătă, 22 aprilie, FC Inter joacă acasă, cu „grănicerii” din Glodeni, EFA primește replica fotbaliștilor de la Râșcani, iar FC Visoca are meci în deplasre, la Bălți, cu FC Olimpia.

Și încă ceva IMPORTANT, la umila mea părere.  Devine deopotrivă enervant și inexplicabil faptul că limba „de comunicare” a fotbaliștilor, antrenorilor și observatorilor (într-o proporție ce depășeșete cu foarte mult „marja de eroare”) din campionatul Republicii Moldova rămâne limba rusă. După 32 de ani de independență, Basarabia rămâne o colonie lingvistică a Rusiei (cu părere de rău, nu doar în domeniul sportului, dar și în alte sfere de activitate) și dacă aceasta se întâmplă de vină nu este țara lui Pușkin, dar lipsa de onoare și demnitate a celor cărora le este rușine să vorbească în limba română (variante: limba moldovenească/limba mamei/limba noastră/limba natală/limba de stat/limba (ne)normală).  La urma urmei, nu stă Putin sau oamenii lui cu pistolul la tâmpla lui Ion sau Toader și-l obligă să vorbească într-o limbă pe care nici măcar nu o cunoaște sau o cunoaște aproximativ. Astăzi, de exemplu, fotbaliștii echipei FC Edineț au salutat publicul cu un „privet” de mai mare rușinea, iar acest ton sfidător a poluat atmosfera pe tot parcursul meciului. La întrebarea mea firească, adresată observatorului partidei – De ce „PRIVET”, dar nu SALUT? – acesta mi-a răspuns, într-o română de râsul curcilor, că nu înțelege despre ce este vorba…

Și dacă acesta n-a înțeles nimic, băgându-și nasul într-un carnet cu niște mâzgăleli, această întrebare o adresez președintelui Federației moldovenești de fotbal, Leonid Omelcenco, care este direct responsabil de respectarea legislației lingvistice, inclusiv pe terenurile de fotbal, unde vin nu doar mancurții, dar și acei care doresc ca limba lor să fie respectată. Or, nimic nu este mai anapoda și mai rușinos decât  atunci când Ion Sulă vorbește cu Gheorghe Izmană într-o limbă rusă pocită, numai să fie „în trend”.

De altfel, respect oamenii care cunosc mai multe limbi, inclusiv limba rusă, dar nu mai vreau să mă simt străin la mine acasă, la Soroca sau Orhei, Bălți sau Edineț. La urma urmei, toți acești fotbaliști, antrenori și observatori participă în campionatul de fotbal a Republicii Moldova, dar nu a regiunii Magadan…


Articolul precedentPreacuvioși şi Preacucernici părinți, Drept-măritori creștini, Hristos a Înviat!
Articolul următor„Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe unicul Său Fiu L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Ioan 3, 16).
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.