Reabilitarea cetățenilor din Republica Moldova: COMUNICARE PENTRU SCHIMBARE
Luni, 22 martie, de Ziua Internațională a Apei, societatea GreenWEEE i-a îndemnat pe buzoieni să colecteze și să recicleze echipamentele electrice și electronice și să folosească cu atenție resursele naturale. „În eforturile noastre de a avea un comportament prietenos cu natura, oamenii se gândesc la soluții cum ar fi evitarea articolelor din plastic de unică folosință sau economisirea de energie. Dar pandemia de Coronavirus a dus la o creștere a deșeurilor, inclusiv de echipamente electrice și electronice”, spune Mihaela Sofronea, PR Manager GreenWEEE.
La GreenWEEE ajung pentru reciclare toate tipurile de echipamente frigorifice și de aer condiționat, aparate electrocasnice de mici și mari dimensiuni, unelte electrice sau echipamente informatice și de telecomunicații, cabluri și baterii. Deșeurile provin de pe piața locală, de la operatori economici autorizați pentru preluarea responsabilității producătorului, prin colectare de la persoane fizice, cât și prin contracte cu mari producători sau retaileri de electronice. Reprezentanții firmei spun că, de la începutul anului și până acum, ponderea cea mai ridicată de colectare pe raza municipiului Buzău o reprezintă echipamentele de mari dimensiuni (mașini de spălat, mașini de gătit), circa 42% din colectarea pe Buzău, urmate de echipamentele frigorifice (frigidere, vitrine frigorifice, aparate de aer condiționat, 31%, și echipamente IT (imprimante, unități centrale, echipamente de telecomunicații), 21%. Din păcate, foarte puțin s-a colectat din categoria echipamentelor de mici dimensiuni și echipamente de iluminat (becuri și lămpi).
Deșeuri reciclate la GreenWEEE ajung la alte firme din Buzău care le folosesc drept materie primă în procesul de producție. „Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) ajunse la GreenWEEE se reciclează în proporție de 98%, materialele reciclate fiind valorificate și reintroduse în circuitul economic. În Buzău, compania Hoeganaes Corporation Europe preia de la noi fierul obținut din reciclarea DEEE-urilor, prin procesul industrial transformându-l în pudră de fier (iron powder), iar la compania Romcarbon merge plasticul din DEEE-uri, unde este transformat în polimer de plastic”, explică Mihaela So¬fronea, PR Manager GreenWEEE.
Ce înseamnă pentru mediu intervenția GreenWEEE
În cei 11 ani de activitate ai GreenWEEE, firma a salvat, prin reciclarea monitoarelor, 122 milioane de litri de apă potabilă și a prevenit generarea de aceeași cantitate de apă reziduală. Aceeași cantitate de apă a fost folosită de 1.630.000 persoane pentru a face duș timp de o săptămână. Doar prin reciclarea monitoarelor TV într-o singură zi lucrătoare, GreenWEEE economisește echivalentul de dioxid de carbon al emisiilor făcute de o mașină care parcurge de patru ori distanța Cluj – București. Reciclarea unui singur telefon mobil economisește suficientă energie cât să asigure funcționarea unui laptop timp de 44 ore. Specialiștii susțin că fiecare persoană din Europa produce anual aproximativ 17,7 kilograme de deșeuri de echipamente electronice. Cel puțin așa indică un studiu publicat de World Economic Forum. Aceste echipamente conțin și substanțe periculoase, iar atunci când sunt aruncate la coșul de gunoi sau depozitate la întâmplare, pe măsură ce se descompun, elementele periculoase sunt eliberate în mediu, contribuind la poluarea apei și a aerului. Pe lângă faptul că au conținut de substanțe periculoase, multe dintre acestea conțin metale prețioase, aur, argint, platină și paladiu, dar și cupru, aluminiu și plastic. Dacă sunt reciclate corespunzător, aceste materiale valoroase sunt refolosite ca materie primă secundară.
Cum se pot implica buzoienii în reciclare
Buzoienii se pot implica în activitatea de reciclare dacă vor separa electronicele uzate de alte deșeuri și le vor depozita acasă într-un container special. După sortarea de acasă, împreună cu firma care reciclează, se vor găsi soluții pentru ca acestea să ajungă la reciclare. Electronicele , când ajung la fabrica de reciclare GreenWEEE, în funcție de tipul de aparat electric sau electro¬nic, intră în diferite procese de producție pentru a fi reciclate. Ceea ce rezultă prin reciclare, așa-numitele „fracții”, pot ajunge să fie folosite pentru fabricarea de produse noi sau pot fi reutilizate ca atare. Fierul obținut din reciclarea frigiderelor este folosit la fabricarea blocului motor al mașinilor, aluminiul și cuprul este folosit în fabricarea caloriferelor, iar plasticul pentru a fabrica alte produse cu componentă de plastic (frigidere, aparate de aer condiționat). Plasticul de la cafetiere sau de la fiarele de călcat este folosit la fabricarea instrumentelor muzicale (de exemplu, o chitară). De asemenea, reciclarea bateriilor este cea mai bună soluție pentru mediul înconjurător, din acestea conținând metale grele, ce nu trebuie să ajungă la groapa de gunoi. Prin reciclare se reduce nevoia de extragere materii virgine (minerit, cariere, exploatare forestieră), rafinare și prelucrare materii prime, care creează substanțial poluarea aerului și apei.
GreenWEEE, certificată WEEELabex
GreenWEEE își desfășoară activitatea în două fabrici de reciclare în România: la Buzău (din 2009) și la Câmpia Turzii (din 2017), având o capacitate totală de tratare de 100 000 tone/an, cu un număr de peste 350 de angajați. Investițiile în valoare de 25 milioane euro se reflectă în activitatea companiei, fiind una din cele mai sigure și perfomante în industria reciclării DEEE-urilor din Europa. De la începutul activității din 2009 și până în prezent, compania a conservat prin reciclare mai mult de 4 milioane de tone de Co2 și este certificată WEEELabex, o etichetă internațională de excelență recunoscută pentru tratarea și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.
Compania face parte din Green Group, parc integrat de reciclare prezent de 18 ani pe piața din Uniunea Europeană, având fabrici în România, Lituania și Slovacia. Companiile au specific diferit de reciclare și producție, GreenWEEE reciclează toate echipamentele electrice, cabluri și componente din industria auto, GreenTech este cel mai mare procesator european pentru deșeuri PET, GreenFiber International, lider european în producția de fibră sintetică, GreenGlass Recycling care procesează deșeurile de sticlă post-consum și Eltex Recycling, furnizor integrat de servicii de management al deșeurilor.
Valentina BUCUR,
ziarul „Opinia” (Buzău), special pentru Observatorul de Nord
AO ”Info-DAVA” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul ”Comunicare pentru schimbare” în raionul Soroca. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).