O carte despre Stăpânii Izvoarelor — Comuna Izvoare (Florești): istorie și actualitate

0
157

Noutăți editoriale

La 12 iunie 2021, zi frumoasă de vară, când și Zâna Ploaie s-a retras să-și despletească pletele umede, la Izvoarele Floreștilor a avut loc lansarea monografiei  „Comuna Izvoare (Florești): istorie și actualitate”, avându-i ca autori pe frații Capcelea — Valeriu, Victor și Grigore, personalități-mesageri ai unui frumos sat cu gospodari din Lunca Căinarului. Primii cititori-referenți științifici care au savurat cu plăcere din minunata scriere au fost Ion Valer Xenofontov și Nicolae Bulat. Monografia a fost publicată la Chișinău: Pro-Matrix, 2021 (ÎS „Tipografia Centrală”). 350 p. ISBN 978-9975-157-47-6. Scrierea monografiei a avut de parcurs un drum lung și anevoios, ca spre sfârșit să fie pusă în discuție pentru recomandare și publicare la ședința Consiliului Științific al Bibliotecii Științifice (Institut) „Andrei Lupan”.

Băștinașii, oameni buni din Izvoare, nu au ezitat să treacă pragul Palatului de Cultură pentru a fi martori activi ai frumoasei lansări de carte. Nu au întârziat să participe la eveniment și prietenii familiei Capcelea din Bălți, Soroca, Chișinău și nu numai. Excelența Sa Domnul Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în Republica Moldova, doctorul habilitat în științe politice Bartlomiej Zdaniuk a apreciat la justa valoare monografia fraților Capcelea, îndemnându-i pe băștinași: „Să fiți mândri de Patria Mică!”. Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, doctor în științe sociale, la fel a apreciat la justa valoare munca depusă de autori și importanța ei nu numai pentru comunitatea locală, dar și pentru Republica Moldova în general. S-au alăturat la cele spuse de participanții la eveniment și recenzenții lucrării — Ion Valer Xenofontov și Nicolae Bulat, al căror cuvinte le veți găsi pe primele pagini de istorie ale satului Izvoare. Domnii Valeriu, Victor și Grigore Capcelea au trudit timp de câțiva ani, ca în cele din urmă, spre bucuria noastră, să apară dintr-un gând și o vrere o consistentă istorie a satului stăpân peste Izvoarele din Lunca Căinarului… Directorul Gimnaziului din Izvoare, Ludmila Nestor, nu a rămas mai prejos decât autorii monografiei, muncind cot la cot cu frații Capcelea, asigurându-i pe autori cu suportul informațional ce ținea de personalitățile marcante din comuna Izvoare. Putea oare să se dea în lături de la o așa importantă scriere primarul de Izvoare!? Sigur că nu! Un primar își clădește autoritatea prin grija lui față de săteni, de problemele lor, de dorințele lor legate de viața comunei. Primarul Vladimir Zgavordei și-a suflecat mânecile și și-a adus aportul la scrierea și apariția lucrării în cauză. Ținem să remarcăm și aportul destul de mare la scrierea acestei cărți al lui Valiuca Novac, care reacționa cu generozitate la orice apel legat de comuna Izvoare. Domnii Victor Eftodi, Arcadie Capcelea și Vladimir Leon Capcelea sunt cei care au insuflat încredere, au furnizat sugestii, observații și informații, care au influențat destul de mult la apariția acestei lucrări.

S-a deschis evenimentul cu o slujbă de pomenire a înaintașilor din frumosul sat de gospodari Izvoare, serviciu divin oficiat de preoții Serghei Lai și Luis Serdeșniuc. Pentru eveniment de excepție, Ansamblul folcloric cu titlu model „Izvor” a desfătat publicul prezent cu frumoase cântece ce s-au rostogolit prin ușile deschise ale Palatului de Cultură, inundând Valea Căinarului cu melodii selecte.

O carte despre Stăpânii Izvoarelor?! Care este rolul ei? De ce atâta trudă, răbdare și îndoială? Oare nu pentru faptul de a ne întâlni în viitor cu cei pe care nu-i vom cunoaște, dar ei vor fi din a noastră plămădeală, din al nostru sânge — urmașii urmașilor noștri? Să încercăm să ne închipuim că această carte ar fi aidoma unui album de familie, dar nu al unei familii străine, care nu ne interesează, ci al propriei noastre familii mari, care și peste vremuri a rămas să fie Stăpânul Izvoarelor. În această carte-album autorul, urmaș al bravilor arcași ai lui Ștefan cel Mare, culegând din bătrânele cronici roase de citit faptele vechilor săteni, le vă prezenta mereu prin acest volum, din generație în generație. În această carte, atât de bună și folositoare, chiar noi, contemporanii maestrului Valeriu Capcelea, am descoperit oameni despre care mulți dintre noi au auzit povestindu-se, dar pe care nu i-am cunoscut, prieteni și locuri pe care le-am uitat și, de ce nu?, mulți dintre săteni se vor descoperi chiar pe ei înșiși la vârsta primilor pași ori a primelor iubiri…

Cu siguranță că ne vom întreba de ce omul a creat această imensă cronică, care cu trecerea timpului va fi și ea precum o veche cronică roasă de citit? De ce o face autorul? O face, printre altele, pentru că Omul refuză finalitatea limitată a existenței sale. El dorește să rămână o permanență, dorește o tinerețe fără de bătrânețe și o viață fără de moarte. Și atunci, el, Omul, Stăpân al Izvoarelor, se prelungește în pagini de carte.

Toți așteptăm ca viitorul să ne recheme, dar pentru aceasta se impun două condiții, cel puțin: prima ar fi cât de necesari vom fi noi viitorului, reprezentat prin străstrănepoții noștri, iar cea de a doua, dacă suntem necesari, unde ei să ne caute? Și pentru una și pentru cealaltă din condiții trebuie să lăsăm mărturii sigure. Și unde vor putea fi ele păstrate mai bine decât într-o carte, precum aceasta — o carte ce povestește cu lux de amănunte despre vechii Stăpâni ai Izvoarelor. Vor trece vremi și urmașii urmașilor noștri vor scrie a lor istorii pentru…, a se întâlni și ei cu al lor viitor, transmițând din generație în generație acest vers ieșit de sub pana marelui Nicolae Iorga:

Și findc’am fost tot ce v-am fost

Când ni-am făcut al vieții rost,

În bucuria voastră, strănepoți,

Nu ne uitați!

 

Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Soroca


Articolul precedentA fi MEDIC… / VIDEO
Articolul următorNistrenii – faimoșii dansatori și muzicieni ai Sorocii / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.