Noi, cei hâtri…

0
106

Ceva nu merge în țărișoricuța asta a noastră. Parcă suntem suverani, independenți, avem Parlament, Guvern și chiar un cogeamite socialist președinte, dar… Ceva nu merge.  Educația bate pasul pe loc, medicina și mai rău, cu locurile de muncă și remunerarea la fel… Migrația ”zașcalivaet”, cum zic moldovenii. De ce?

Mi-am amintit. Cu vreo 20 și mai bine de ani în urmă, la serata de absolvire a feciorului meu, am avut ocazia să discut cu un fost șefuț, așa un ștab de mijloc de la raicom (pentru cei tineri: raicom-raionnâi komitet partii, era organul suprem de conducere în raion).  El, șefulețul, își adusese odrasla la instituția noastră doar în ultimul an de studii. Avea nevoie de ștampilă în documentul de absolvire. Liceul ”C. Stere” chiar din primele zile devenise un simbol al cărturăriei și meritocrației.

După un discurs lăudabil al instituției și democrației din țară, trecu la subiectul educației.

– I-am spus lui Viorel să învețe, cartea e mare lucru. Iată, tata, cu patru clase românești, era brigadier în colhoz (gospodărie colectivă). Era om cinstit. Ziua, copil fiind, stăteam acasă și însemnam într-un carnet toți căruțașii care treceau pe drum. Fiecare din ei lăsau la poartă un tăbultoc cu făină sau macuh, un braț de lucernă etc… Seara tata lua condica, o analiza, făcea ceva însemnări și-mi zicea: ”Vezi, eu-s om cinstit, iar căruțașii iștea fură… De ce crezi că ei  ne-aduc nouă din ceea ce fură?…. mmmm. Păi, noi  suntem mai hâtri ca dânșii, noi conducem. Iaca tu trebuie să fii hâtru și să înveți… Vei fi conducător.”

De asta și Viorel e bun la carte…

Într-adevăr, au trecut  ceva ani și… Viorel e un șefuleț, dar deja la democrați.

Mi se pare că ”hâtria” moldoveanului ne cam joacă festa. Ce ziceți?

***

Acest articol rezultă din implementarea proiectului „Educaţie mediatică pentru democraţie”, susținut financiar de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională USAID și implementat cu susţinerea Centrului pentru Jurnalism Independent şi “Internews” de ziarul „Observatorul de Nord”. Proiectul îşi propune să promoveze jurnalismul cetăţenesc prin implicarea comunităților din raionul Soroca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.