Comunicare pentru schimbare: SESIZEAZĂ O PROBLEMĂ
Recent, la redacție ne-a parvenit o informație conform căreia, în cartierul Bujărăuca au loc niște lucrări în subteran, chiar dacă de curând drumul și trotuarele au fost asfaltate. Astfel, Victor C. ne-a spus următoarele: „Sincer vorbind, ne-am săturat de atâtea lucrări, care perturbează nu doar traficul, dar și ne creează disconfort nouă, celor care locuiesc în preajmă. De data aceasta am aflat că cei care sapă sunt de la Rețelele Electrice… Am vrea să știm despre ce fel de lucrări este vorba și cât vor continua acestea”.
Pentru a face lumină în această situație, ne-am adresat domnului Nicolae GÂTLAN, șeful Oficiului raional Soroca a SA „Red-Nord”.
- Domnule Nicolae Gâtlan, este de înțeles curiozitatea cititorului nostru or, nu dovedește să se usuce asfaltul după unele lucrări că aproape imediat încep altele. Cum se explică astfel de „metamorfoze”?
- Vă dați seama că nu este în competența mea să răspund în detalii la această întrebare, de aceea mă voi referi doar la activitatea întreprinderii pe care o conduc, inclusiv la lucrările care au loc acum și vor avea loc în continuare în unele cartiere ale orașului, dar și în unele localități rurale…
- Propun să începem cu lucrările care au loc în cartierul Bujărăuca, de unde ne-a parvenit semnalul.
- Vă răspund cu plăcere or, pentru alimentarea fiabilă a consumatorilor de energie electrică, reducerea numărului de deconectări neplanificate, îmbunătățirea parametrilor de calitate, evitarea cazurilor de electrocutare în rândul populației, SA „Red-Nord” execută anual lucrări de reconstrucție a rețelelor electrice, Conform Planului de Investiții a SA „Red-Nord” pe anul 2020, aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, în municipiul Soroca demarează lucrări de reconstrucție a Liniilor electrice subterane și anume în regiunile găra auto, stadionul municipal, Fabrica „Stil” și Bujărăuca, despre care se vorbește, probabil, în această adresare la redacție.
- Apropo, de ce este necesar de schimbat aceste linii?
- Bineînțeles, nu este vorba de un moft, dar de o stringentă necesitate, deoarece Liniile Electrice prin Cablu (LEC), care vor fi schimbate au fost montate în anii 60-70 ai secolului trecut, au un grad înalt de uzură, sunt amortizate complet și, cei mai important, pune în pericol asigurarea cu energie electrică a consumatorilor finali. De asemenea, întreprinderea noastră implementează și proiecte ce țin de înlocuirea Liniilor Electrice Aeriene (LEA) de medie tensiune din mediul urban în Linii Electrice prin cablu Subterane, iar în urma acestor lucrări comunitatea va avea doar beneficii. Țin să vă mai informez că această reconstrucție ne va permite să aprovizionăm consumatorii cu energie electrică conform parametrilor, iar raionul Soroca este unul dintre raioanele care va beneficia cel mai mult de pe urma implementării acestor proiecte și acest lucru nu poate decât să ne bucure. De exemplu, preconizăm să schimbăm 0,67 km de LEC 0,4 kV, 2.8 km de LEC 10 kV, 31 km de 0,4 kV, 7,6 km de 10 kV. Vă asigur că este vorba de un volum de lucru foarte mare. În raionul Soroca avem peste 2000 km LEA de 10 și 0,4 kV. În acest context vreau să mai accentuez că este vorba de niște investiții record și acest fapt se datorează implicării conducerii mele de la SA „Red-Nord”, în persoana directorului general, Romeo Lopotencu, directorului tehnic, Viorel Corbu, dar și tuturor serviciilor implicate în acest proces, inclusiv colegilor mei din Oficiu raional Soroca a SA „Red-Nord”, lucru pentru care le mulțumesc.
- Ziceați mai sus că reconstrucțiile vor cuprinde nu doar municipiul, dar și localitățile rurale.
- SA „Red-Nord” execută lucrări de reconstrucție a rețelelor electrice și în câteva sate din raion. Anul acesta, de exemplu, se finalizează reconstrucția totală a rețelelor electrice din satele Pârlița, Cremenciug, Rădi Cereșnovăț și Egoreni, unde s-au schimbat stâlpii din lemn pe stâlpi din beton armat, conductorii, branșamentele, contoarele. Profit de ocazie și mulțămesc autorităților locale din aceste localități pentru sprijinul și ajutorul acordat în efectuarea lucrărilor, dar și cetățenilor din aceste sate, pentru înțelegere or, efectuarea acestor lucrări a însemnat și unele deranjamente și incomodități pentru cetățeni. Altfel, și pentru anul 2021 la fel ne propunem să continuăm executarea reconstrucției rețelelor electrice și în raion, și în municipiu.
- Să zicem că cetățenii au înțeles că aceste lucrări sunt absolut necesare pentru securitatea lor electrică, să zicem, și pentru a beneficia de energie electrică de calitate și la parametrii stabiliți, dar… Multă lume este supărată că după efectuarea lucrărilor totul se lasă baltă și, deseori, instituția care efectuează lucrările „uită” să astupe gropile sau le astupă „cum dă Dumnezeu”.
- Nu este cazul nostru, vă asigur. De cele mai multe ori ne descurcăm cu forțele proprii, pentru a nu lăsa în urma noastre urme de care să ne fie rușine, iar în alte cazuri, mai complicate, apelăm la serviciile unei organizații specializate în astfel de lucrări. Bunăoară, în regiunea Bujărăuca, unde se lucrează acum, noi am făcut tot posibilul ca să nu deteriorăm asfaltul și trotuarul, iar pământul săpat este evacuat, iar la sfârșitul lucrărilor adus și pus la loc. Avem mecanisme speciale care ne permit să facem astfel de lucrări. Repet, înțelegem că prin activitățile noastre pricinuim oamenilor și unele incomodități temporare, dar altfel este imposibil. Dacă am supărat pe cineva sau dacă oamenii suferă din cauza incomodităților, ne cerem scuze. Până la urmă, dacă vrem să avem servicii de calitate de electricitate trebuie să avem răbdare.
- Vă mulțumesc pentru interviu.
Consemnare,
Victor COBĂSNEANU
AO ”Info-DAVA” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul ”Comunicare pentru schimbare” în raionul Soroca. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).