Moldova va putea accesa 100 mln euro pentru interconectarea electrică cu România

0
30

Trei acorduri de finanțare pentru proiectul de interconectare a rețelelor de energie electrică din Republica Moldova cu cele din România au fost semnate astăzi, 26 septembrie, de către Ministerul Finanțelor. Moldova va putea accesa finanțare în valoare de 60 de milioane de euro împrumut și 40 de milioane de euro grant pentru modernizarea sistemului energetic. Banii vor merge în special pentru construcția stației de electricitate de tip back-to-back la Vulcănești și pentru construcția unei linii de interconectare între sudul Republicii Moldova și Chișinău, transmite IPN.

Potrivit ministrei finanțelor, Natalia Gavrilița, aceste acorduri vin în suportul unui proiect important care va contribui la reducerea dependenței energetice a Republicii Moldova. Proiectul este elaborat în comun de către Guvern, Banca Europeană pentru Reonstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, Banca Mondială și Uniunea Europeană. „Acesta este un proiect strategic pentru Moldova”, a subliniat Natalia Gavrilița.

Ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, a menționat că este un proiect de anvergură care va necesita investiții de sute de milioane de euro. Acesta va aduce ca rezultat tarife mai joase și va crește competitivitatea produselor și mărfurilor autohtone.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a menționat că este un proiect care are nevoie cu adevărat de un angajament tehnic, politic și financiar. Un proiect care va aduce beneficii majore pentru sporirea concurenței pe piața energetică. „Obiectivul nostru este de a realiza integrarea deplină în rețeaua energetică a Uniunii Europene”, a subliniat Peter Michalko.

Directoarea biroului BERD la Chișinău, Angela Sax, a spus că proiectul este o dovadă a eforturilor comune întreprinse de BERD, BEI, BM și UE. Nu va fi unicul. Alte patru sunt planificate.

Anna Akhalkatsi, manager de țară al Băncii Mondiale, a spus că rolul Băncii Mondiale în acest proiect este de a susține construcția liniei aeriene de interconectare de 400 de kW, modernizarea substațiilor de la Chișinău și Vulcănești și consolidarea sistemului de dispecerat și contorizare a energiei electrice. „Aceste componente din program sunt importante pentru a ne asigura că această legătură electrică de tip back-to-back va fi cu adevărat adusă până în casele cetățenilor”, a precizat Anna Akhalkatsi.

Șeful reprezentanței Băncii Europene de Investiții în Republica Moldova, Antonio Castillo, spune că proiectul este un pas important pentru asigurarea unei resurse adiționale de energie electrică pentru Republica Moldova. „Prin aceste proiecte, cu participarea BEI, vom contribui la securitatea și stabilitatea energetică, deschizând piața pentru mai multă concurență și pentru mai multe surse de energie și la tarife stabilite în mod echitabil”, a declarat Antonio Castillo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.