Ministra Iuliana Cantaragiu: Construcţia la Soroca a Staţiei de epurare a apelor uzate ar putea începe de anul viitor

0
225

  În cadrul unei emisiuni TV, ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, și-a exprimat speranța că la Soroca va începe, anul viitor,  construcția unei staţii de epurare a apelor uzate. 

Conform spuselor demnitarei, „… au fost identificaţi bani,  suntem în proces de negociere cu Banca Mondială pe acest subiect și sperăm că până la sfârşitul anului sau în ianuaie 2022 să fie semnat și ratificat un acord,  după care să înceapă  construcţia Staţiei de epurare. Autorităţile publice locale au şi ei tema de acasă pentru făcut, fiindcă pentru a asigura durabilitatea funcţionării, bineînţeles, că este important ca operatorul de apă din Soroca să fie viabil şi cetăţenii, beneficiarii aceste infrastructuri, să plătească tarifele conform cerinţelor astfel încât să fie acoperite cheltuielile operaţionale şi atunci staţia va funcţiona”.

Potrivit Studiului de Fezabilitate şi Evaluare a Impactului Social şi de Mediu pentru construcţia staţiei, realizat de Compania SEURECA, actuala reţea centralizată de canalizare a localităţii are o lungime de circa 53 km şi se află în stare deplorabilă. Staţiile de pompare sunt defectate şi nu funcţionează, iar apele uzate sunt deversate direct în Nistru – importantă sursă de apă potabilă a R. Moldova. Rata de conectare la reţeaua de canalizare este de doar 56% din populaţie, restul folosind, în mare parte, gropi de scurgere a apelor uzate.

Staţia de epurare ar urma să fie construită pe la mijlocul drumului dintre Soroca şi Trifăuţi. Această locaţie a fost selectată pe baza criteriilor tehnice, de mediu şi sociale, potrivit studiului. (INFO OdN)

Articolul precedentVoluntarii au promovat vaccinarea prin satele raionului Soroca
Articolul următorSâmbătă seara sorocenii sunt invitați la filmul românesc „Berliner” / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.