Material săditor din Bulboci, expus la Moldexpo

0
98

Al cincilea an, Petru Cojocaru, livădar din satul Bulboci, raionul Soroca, va reprezenta raionul Soroca la expoziția internațională specializată „Moldagrotech” și „Farmer”, care se desfășoară în perioada 18 – 21 octombrie la Moldexpo, Chișinău. Din anul 2007, ocupația sa de bază este pepiniera și pomicultura. Lucrează cu toate soiurile de mere, prune, caise ș.a., caracteristice pentru Republica Moldova.

În acest an va fi prezent la expoziție cu un asortiment bogat de mere, prune, cireșe și gutuie. Printre soiurile de mere cu care se mândrește agricultorul sunt Akane și Geneva, dintre cele de prune ar fi Impreso, President și Stanley, ultimul fiind cel mai solicitat și se polenizează singur.

Participarea la astfel de evenimente este o perspectivă pentru antreprenori și agricultori de a se promova, este de părere livădarul.

În anul acesta a participat la Festivalul Național al Mărului, ediția a VII-a, în cadrul concursului „Pepiniera anului” cu circa 20 de soiuri de material săditor. „Am venit cu 10 soiuri de mere, 4 soiuri de prune, gutui, caise… ”, spune Petru Cojocaru, care a ocupat locul I la concurs.

Potrivit lui, la Bulboci deține în total circa 12 ha de pământ, iar pepiniera se extinde pe 1 ha. “Noi altoim strict conform comenzilor. Lucrăm cu până la 50 000 de puieți anual. Avem sădite doar specii sâmburoase. Nu am ajuns la o cifră mai mare, deoarece lucrăm conform capacităților fermierilor. Ținem cont de cerințele și solicitările celor din teritoriu”, zice el.

Pe 1 ha de pepinieră se cultivă circa 70 000 de copaci.

Dacă ești disciplinat în toate reușești, este de părere Petru Cojocaru, a cărui piață de desfacere este în mare parte în Moldova, dar a reușit să exporte producția sa și în Italia sau Rusia.

În raionul Soroca, cele mai solicitate soiuri de mere sunt Discovery, Geneva și Akane. Cele mai devreme, pe care specialistul le numește de perspectivă, sunt Imperius, Gala, Gala Must și altele. Printre soiurile târzii se regăsesc Champion și Semerenko. “Pentru clima noastră, printre cele care ar aduce o roadă bogată sunt Akane, Gala Must ș.a, care se aclimatizează rapid și sunt roditoare„ transmite pomicultorul, remarcînd faptul că toți cei care se adresează la serviciile sale, primesc toate sfaturile și îndrumările de care au nevoie.

Spre final, Petru Cojocaru a venit cu câteva recomandări pentru toți cei interesați de pomicultură. “Toate speciile de pomi trebuie să fie sădite toamna. Primăvara pomul poate întâmpina dificultăți la prindere, pe când toamna este posibil în proporție de 95% ca pomul să se prindă. Dacă este sădit toamna, pomul nu se retează. Aceasta se face în prima decadă a lunii aprilie. E foarte important. În cazul în care e tăiat, copacul va suferi în perioada de îngheț”, conchide specialistul, cu peste 35 de ani de experiență în spate în acest domeniu.


Articolul precedentFotografia Zilei: Traseul Șolcani-Arionești reparat cu promisiuni
Articolul următorUn biciclist și-a pierdut viața într-un grav accident rutier

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.