Mașinăria care imită creierul uman. Cum funcționează DeepSouth, supercomputerul anului 2024

0
34

Creierul este remarcabil de eficient din punct de vedere energetic. Folosind doar 20 de wați de putere, este capabil să proceseze echivalentul a miliarde de operațiuni matematice pe secundă.

Creierul uman, imitat de tehnologie

Cercetătorii din Australia construiesc ceea ce va fi primul supercomputer din lume capabil să simuleze rețele la această scară. Supercomputerul, cunoscut sub numele de DeepSouth, este dezvoltat de Universitatea Western Sydney. În momentul în care va fi online, anul viitor, va fi capabil să efectueze 228 de trilioane de operațiuni sinaptice pe secundă, ceea ce rivalizează cu estimarea ratei de operații în creierul uman.

Speranța este să se înțeleagă mai bine cum pot creierele să utilizeze atât de puțină energie pentru a procesa cantități uriașe de informații. „Progresul în înțelegerea felului în care creierele calculează folosind neuroni este împiedicat de incapacitatea noastră de a simula rețele asemănătoare creierului la scară”, a declarat André van Schaik, director la Centrul Internațional pentru Sistemele Neuromorfice al Universității Western Sydney.

„Simularea rețelelor neuronale de pulsare pe computere standard folosind Unități de Procesare Grafică și Unități Centrale Multinucleu este prea lentă și consumatoare de energie”, a adăugat el.

Cum va schimba DeepSouth tot ceea ce știai despre supercomputere

Ralph Etienne-Cummings, de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, care nu este implicat în această lucrare, a declarat pentru New Scientist că DeepSouth va fi un factor de schimbare în studiul neuroștiințelor. „Dacă încercați să înțelegeți creierul, acesta va fi hardware-ul pe care să-l folosiți”, a spus el. Etienne-Cummings a declarat, de asemenea, că vor exista două tipuri principale de cercetători interesați de tehnologie, și anume cei care studiază neuroștiința și cei care doresc să creeze soluții noi de inginerie în domeniul inteligenței artificiale.

DeepSouth este doar unul dintre multele proiecte de cercetare care încearcă să creeze o mașină care să rivalizeze cu creierul uman.

 

  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentTradiții și obiceiuri de sfântul Nicolae – astăzi, ortodocșii de rit vechi sprăznuiesc una din cele mai îndrăgite sărbători ale iernii
Articolul următorÎn curs de realizare proiectul de îmbunătățire a condițiilor de igienă la Gimnaziul din Sofia
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.