Marea Unire din 1918: PRO și CONTRA

0
266

− Ce înseamnă pentru voi Marea Unire din 1918?
Stanislav Rezmeriță: Pentru mine Marea Unire este un eveniment important în istoria Țării noastre, fiindcă pe 1 decembrie 1918 s-a constituit statul național unitar România.
Eugenia Muntean: Marea Unire din 27 martie 1918 este un pas efectuat de ”Sfatul Țării” de pe atunci și este o trecere de la un regim la altul.

− Sunteți de acord cu această Unire? Dacă da, de ce?
Stanislav Rezmeriță: Sunt de acord cu această Unire, fiindcă ea a reprezentat, de fapt, reîntoarcerea României a pământurilor aflate în străinătate, cum ar fi Transilvania cu Banatul, Crișana și Maramureș, Bucovina cu Basarabia.
Eugenia Muntean: Consider că Moldova trebuie să fie un stat independent, cu propria constituție și legislație.

− Cum credeți, a procedat corect Basarabia prin Unirea cu România? De ce?
Stanislav Rezmeriță: Eu cred că Basarabia a procedat corect prin Unirea sa cu România, fiindcă au vrut să se reîntoarcă înapoi de unde au fost luați.
Eugenia Muntean: Cred că nu a fost luată hotărârea corectă, deoarece Moldova trebuie să fie o țară independentă.

− Credeți că Basarabia s-ar fi dezvoltat într-atât de mult și fără acest eveniment din 1918?
Stanislav Rezmeriță: Eu cred că nu s-ar fi dezvoltat într-atât de mult, fiindcă Unirea cu România a deschis un orizont mai larg. Moldova fiind în componența Imperiului Rus, care a devenit mai apoi URSS, marfa de aici era exportată doar acestui stat. Unirea cu România a permis exportarea mărfurilor în alte state, dar și propria relație diplomatică cu alte state.
Eugenia Muntean: Dezvoltarea unei țări depinde de independența ei, de economia ei, de relațiile cu țările vecine și nu numai, dar și de legile interne și respectarea lor.

− Ați vrea ca aceasta Unire să continue?
Stanislav Rezmeriță: Eu cred că Unirea cu România ar deschide noi perspective pentru noi, dar sunt mulțumit și de nivelul de colaborare a Republicii Moldova cu ea.
Eugenia Muntean: Vreau să mă repet că Moldova noastră are nevoie de independență teritorială și politică, în acest caz ea poate deveni o țară puternică și dezvoltată, cu o economie stabilă.

Andreea Topalo, Centrul Raional pentru Elevii Capabili de Performanțe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.