Mâine va fi inaugurat, după restabilire, un monument în memoria eroilor români căzuți în județul Soroca

0
496

Marti, 28 iunie 2022, în orașul Florești, localitate din fostul județ Soroca, va avea  loc inaugurarea monumentului Eroilor Români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, în vara anului 1941, când a fost dezrobită Basarabia, informează Monumentum.

Monumentul a fost restabilit de A.O. Monumentum pe locul vechiului cimitir unde au fost înhumați 301 eroi căzuți pe întreg teritoriul plășii Florești. De asemenea, monumentul este închinat ostașilor din Florești, care au căzut în luptele Primului Război Mondial, dar și jandarmilor din Compania Soroca, morți în 1923 la datorie în urma unor răscoale organizate ilegal de bolșevici cu scopul de a destabiliza situația din Basarabia și de a legitima ocuparea acesteia de către armata URSS.

“La restabilirea acestui monument, membrii Asociației au depus eforturi uriașe timp de un an de zile, proiectul de reconstituire fiind pus gratuit la dispoziție de arhitectul Mihail Andrieș. Vulturul cruciat de bronz a fost turnat în atelierele sculptorului Veaceslav Jiglițchi, iar piatra a fost lucrată de maestrul Vladislav Lozan de la Cosăuți. Un sprijin deosebit am avut din partea autorităților locale, președintele raionului Ștefan Paniș, viceprimara Olesea Rotarciuc și domnul Consul General Petrișor Ionel Dumitrescu, de la Consulatul General al României la Bălți. Monumentul va fi sfințit de episcopul Antonie de Bălți. Toți cei care doresc să aducă un omagiu eroilor dezrobitori, dar și celor căzuți în Primul Război Mondial, sunt așteptați la acest eveniment la ora 12:00” anunță A.O. Monumentum.

Articolul precedentJeleu în formă de pește / „Ghidul bucatelor tradiţionale din raionul Soroca”
Articolul următorEchipa din Ialoveni a învins Soroca, și a primit Cupa Republicii Moldova la fotbal amator / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.