Maia SANDU: În anul 2010, Banca Mondială a acordat 5.000.000$ pentru construcția Stației de epurare de la Soroca, dar…

0
967

   Aflată într-o vizită de lucru la Soroca, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a organizat și un breiefing cu ziariștii locali, în cadrul căruia a furnizat mai multe informații despre situația social-politică din Republica Moldova și a răspuns la întrebările presei sorocene.

DESPRE ALIANȚA CU SOCIALIȘTII. Președinta PAS consideră că pasul făcut atunci a fost unul corect și unica posibilitate de a trimite în istorie regimul lui Plahotniuc. „A fost o decizie grea, dar aceasta a fost luată numai după consultările cu electoratul nostru. Până la urmă acest pas s-a dovedit a fi corect, fiindcă astăzi există mai multă libertate, inclusiv în ceea ce privește sectorul afacerilor, dar și al presei…Cu părere de rău, între timp lucrurile au degenerat și domnul Dodon merge pe calea domnului Plahotniuc”.

DESPRE CĂDEREA GUVERNULUI SANDU. În primele trei luni după creacrea alianței PSRM-ACUM influența fostului regim Plahotniuc era foarte bine simțită și numai după  90 de zile s-au schimbat cumva lucrurile. Această situație nu a durat mult, fiindcă cu voturile democraților și socialiștilor a căzut guvernul, care așa și nu a putut să ducă la sfârșit proiectele începute. În această ordine de idei, cel mai elocvent este exemplul cu stoparea reformelor din domeniul juridic. Dacă această reformă ar fi fost finalizată, comportamentul lui Dodon astăzi ar fi fost altul.

DESPRE PROBLEMELE DISCUTATE CU COLEGII DIN ORGANIZAȚIA SOROCA A PAS. „În cadrul vizitei la Soroca am discutat o gamă largă de probleme cu care se confruntă societatea și, în special localitățile din teritoriu. Printre altele, am discutat despre criza generată de pandemie și secetă”. Să menționăm faptul că, PAS și doamna Sandu a propus guvernării mai multe căi de ajutorare a IMM-urilor, care au avut cel mai mult de suferit din cauza pandemiei, Bunăoară, s-a propus plata salariilor pentru 3 luni angajaților, cum s-a procedat în mai multe țări europene.

DESPRE CONSTRUCȚIA STAȚIEI DE IEPURARE LA SOROCA. Doamna Sandu a menționat despre un fapt care nu a fost cunoscut până în prezent, dar care demonstrează că nu lipsa banilor, dar rea-voința a fost piedica în construcția acestui obiectiv strategic. „În anul 2010, când activam în cadrul Băncii Mondiale, am avut pe masa de lucru un document, conform căruia banca oferea o donație în sumă de 5.000.000 dolari pentru construcția unei Stații de epurare la Soroca. Acești bani au stat „în suspendare” patru ani, după care aceștia au fost repartizați altei țări. Din câte am înțeles, banii nu au mai ajuns la Soroca pe motiv că autoritățile naționale și locale nu au ajuns la o înțelegere. În astfel de cazuri cineva se face vinovat și, implicit, trebuie să poarte răspundere”. Păcat că acești bani, care ni s-au oferit în formă de donație (!!!) au ajuns în altă parte.

DESPRE PRIORITATEA NUMĂRUL UNU A GUVERNULUI SANDU. Odată instalat la guvernare, cabinetul Maiei Sandu și-a trasat niște priorități și este necesar de menționat că personal doamna premier își făcuse o listă cu cinci orașe din RM, care urmau să fie în primă atenție. Cap de listă era chiar municipiul Soroca, inclusiv și pe motiv că nu există Stația de epurare, dar…căderea cabinetului Sandu nu a permis carului să se urnească din nou. Pe de altă parte, lidera PAS a menționat că întotdeauna se poate găsi soluții de rezolvare a problemelor. Este nevoie doar de responsabilitate și dorință.

DESPRE CANDIDATUL DREPTEI LA PREZIDENȚIALELE DIN TOAMNĂ. Alegerile din toamnă sunt foarte importante și nu este exclus că numărul de candidați la fotoliul de președinte să includă și persoane deja cunoscute pe arena politică, dar și nume noi. Este cert că fiecare persoană poate participa la scrutin, dar mai important este ca în turul doi candidatul dreptei, indiferent care ar fi acesta, să fie susținut de colegi. În ceea ce privește candidatura domnului Dodon, doamna Sandu este de părerea că dacă actualul președinte continuă să procedeze așa cum procedează, candidatura lui ar putea să nu se regăsească printre pretendenții la fotoliul de președinte.

Și încă ceva. Doamna Sandu și-a exprimat regretul că societatea, în mare măsură, consideră că toți politicienii sunt corupți și că nu ar exista politicieni care ar avea alt scop decât interesele personale și de partid. Cu cât mai devreme oamenii se vor debarasa de acest stereotip, cu atât mai degrabă viața ar putea reveni la realitate. Vorba ceea, politicienii și-au distrus imaginea, tot ei trebuie să și-o repare…

Articolul precedentFOTO/VIDEO. Coronavirusul a făcut ceea ce părea imposibil: A BĂGAT RROMII ÎNTRE PATRU PEREȚI
Articolul următorTraficul poștal internațional a fost redeschis pentru 51 de țări: Află spre/din care desinații poți trimite/primi scrisori și colete
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.