”Lui Grigore Vieru — florile dalbe din sufletul nostru”

0
305

E de neconceput să vorbim despre Vieru fără a apela la poezia pentru copii prin care poetul a altoit cele mai înalte calități morale. Poetul Grigore Vieru întreaga sa viață a purtat în suflet copilul. Dorința mare a poetului a fost ca toți copiii să se bucure de dulceața și blândețea părinților, de somnul dulce și liniștit.

”Lui Grigore Vieru — florile dalbe din sufletul nostru”. Acesta a fost genericul activității literar-muzicale care a avut loc în incinta gimnaziului ”Dumitru Matcovschi” în ziua când Grigore Vieru ar fi împlinit 84 de ani. Opera poetului a devenit sinonim cu mama, Patria, copilăria, casa părintească, limba acestui neam, natura pitorească a plaiului nostru mioritic.
”În limba lui Grigore Vieru ne vom mângâia astăzi sufletele, ne vom delecta cu cele mai frumoase poezii și vom gusta din roadele creației sale. Vom călători prin minunata operă a remarcabilului poet al neamului” — acesta a fost mesajul pe care au venit să-l aducă în fața celor prezenți elevii clasei a IV-a ”A” ghidați de învățătoarea Mânzat Aurelia. Elevii au recitat, au înscenat poezii, au cântat cântece pe versurile lui Grigore Vieru.
La finele activității au fost trecute în revistă cărțile scrise de Gr. Vieru pentru copii și totodată a fost organizată o victorină literară în baza operei marelui poet. Cei mai activi elevi au fost menționați. Ne-am convins în urma acestei activități că întreaga creație a poetului emană căldură, bunătate, înțelepciune, dragoste. Vieru este clasicul care va trăi mereu printre noi. Steaua lui Grigore Vieru strălucește sus, în ceruri, alături de geniul literaturii române, Mihai Eminescu. În luarea sa de cuvânt directoarea Fortuna Viorica a menționat că ”…această activitate ne-a lăsat amintiri duioase legate de copilărie, casă părintească și sentimente de mândrie pentru țară, neam, limbă. Grigore Vieru a fost mai mult decât un poet, a fost însuși sufletul Basarabiei”.

Eugenia Pârlog, bibliotecară la Gimnaziul ”Dumitru Matcovschi”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.