Ludmila Ceban: ”Ne mândrim cu succesele discipolilor noștri!”

0
709

Ludmila Ceban, născută la 7.09.1961 în s. Holoșnița, Soroca. Pedagog, profesoară de muzică, lucrător muzical la grădiniţa nr. 17, Soroca, fondatoare și conducătoare a studioului muzical pentru copii „Olhionia” (1999), conducător artistic al studioului muzical pentru copii „Bravo-Star”, laureat al concursurilor republicane și internaționale, înaintaș și promotor al culturii locale și naționale.

 • Studii: Școala Pedagogică „Boris Glavan” din oraşul Soroca (1976-1980), Secţia muzicală.
 • Fișier biografic:
  1968 -1976 — elevă, școala Holoșnița, Soroca.
  1976 – 1980 — studentă, Școala Pedagogică „B. Glavan”, Soroca, Secția muzicală.
  1980 – 1981 — profesoară de muzică, școala Holoșnița, Soroca.
  1981 – 1985 — profesoară de muzică, școala nr. 1, Soroca.
  1985 – prezent — lucrător muzical, grădinița nr. 17 „Cheița de Aur”, Soroca.

— Când și unde ați început activitatea de muncă?
— Activitatea mea de muncă a început la şcoala din satul natal, unde am lucrat în calitate de profesoară de muzică. Apoi am activat la şcoala nr. 1 din or. Soroca. Atunci a început lucrul cu copiii în domeniul muzical, adică în domeniul frumosului. Din 1985 și până în prezent activez în calitate de lucrător muzical în grădiniţa nr. 17. De aici selectez talente.

— De mai mulți ani, discipolii dvs. participă activ la emisiunea televiziunii 

naționale ”Ring Star”, plasându-se, de obicei, pe locuri de frunte.
— Da, așa este. Au trecut deja 21 de ani de când am început să particip cu elevii mei la această emisiune, care inițial se numea „De la 5 la 10”, iar acum „Ring Star”, a televiziunii naţionale. Emisiunea este, de fapt, un concurs muzical televizat, destinat copiilor şi adolescenţilor, realizată de către Ecaterina Teleşcu. „Ring Star” este o pistă de lansare pentru tinerele talente din întreaga republică. Pot participa cu cântece şi dansuri copiii cu vârstele cuprinse între 6 şi 16 ani. Sezonul muzical are o durată de 12 luni şi include trei etape: preselecţia, semifinala şi finala. Finaliştii sunt deţinătorii diplomei şi trofeului ”Ring Star”. În cadrul acestui concurs televizat s-au manifestat foarte mulţi copii pregătiți de studioul nostru, care pe parcurs au devenit adevărate vedete cunoscute în toată republica, dar și peste hotare.

— Cum reușiți să pregătiți din niște simpli copii asemenea vedete?
— În 1998, împreună cu soţul meu, Valeriu Ceban, am fondat studioul muzical „Olhionia” (mai târziu redenumit „Bravo Star”), punând astfel baza unui sistem metodic de lucru cu tinerele talente. Alianţa de creaţie cu Valeriu a dat procesului de descoperire și dezvoltare a tinerelor talente, inițiat de mine mult mai devreme de fondarea studioului, o nouă calitate, un aspect cu conţinut mai prosper şi mai original. Munca cu copiii talentați este deosebit de dificilă, care cere o dăruire de sine fără rezerve. La început căutam şi selectam copii cu capacităţi muzicale doar în grădiniţă. Prima noastră vedetă (grădiniţa nr. 17) — Danu Donică, în prezent studiază la Conservatoriul din Milano (Italia), facultatea compoziţie, și scrie muzică ușoară foarte bună. A promis că în curând va veni în Moldova cu o serie de concerte proprii. Treptat aria activității noastre s-a lărgit mult, astăzi având elevi nu doar din Soroca, ci și din Drochia, Floreşti, Rezina, Chişinău…

— Aveți legături de creație cu Chișinăul?
— Participând la filmările legate de concursul „Ring Star” la TV Moldova, am avut ocazia să fac cunoștință cu cântărețul moldovean Adrian Ursu. Anume el a fost acela care mi-a făcut invitaţie să lucrez la Chişinău cu Beatrice Butnaru (Bety), care s-a lansat cu piesa „De ziua ta”, împreună cu el.
Colaborăm de asemenea cu Mihai Ungureanu, vestitul mic dansator (eroul principal (Hugo) în filmul românesc „Lara”), Alexandra Ungureanu, Arina Malai, Gabriela Secrieru, Bianca Canţer şi alţii.
Anul trecut, la TV Moldova, am filmat un videoclip dedicat celor 20 de ani (1998-2018) de participare a studioului nostru ”Bravo Star” în cadrul concursului televizat ”Ring Star”.
Au fost invitaţi discipolii noștri, cei ce s-au lansat aici şi au devenit vedete: Ana Morari — soprană, solistă de operă la Teatrul National de Operă și Balet „Maria Bieșu”; Danu Donică — compozitor, interpret de muzică uşoară; Mihaela Ojog — interpretă de muzică uşoară; Irina Rimeş — compozitoare, textieră, interpretă; Irina Cupco — textieră, compozitoare, interpretă. În primăvara anului 2018 Irina Rimeș a venit la Soroca cu un concert propriu, deosebit, unde am fost invitaţi împreună cu soțul Valeriu, având o deosebită plăcere şi mândrie pentru ea. Ne mândrim mult cu o altă discipolă a noastră — Irina Cupco, textieră (scrie versuri în franceză, engleză, română), compozitoare, interpretă, născută la Soroca, care acum își face studiile în or. Suceava, România. Ne mândrim cu succesele lui Radu Solovei, acum student la colegiul „Ştefan Neaga” din Chişinău, facultatea Canto Academic, Daniel Birdoc, care a venit din or. Drochia şi studiază acum la Colegiul „M. Eminescu” din Soroca, secția muzicală.

— Ce ne puteți spune despre studioul ”Bravo Star” în prezent?
— Activitatea noastră continuă, ea fiind destul de eficientă, întrucât studioul, pe parcursul celor 21 de ani de muncă asiduă, a acumulat suficientă experiență pedagogică și muzical-profesionistă, devenind cunoscut în RM și după hotare. Ne bucură faptul că avem mult de lucru, deci izvorul copiilor talentați nu va seca niciodată. Aşteptăm rezultate bune de la Ilona Ceban, Arina Ceban, Bogdan Tomac, Adelina Zubatâi — discipoli ai grădiniței nr. 17 „Cheița de Aur” din Soroca. Voi menționa numaidecât susţinerea, în activitatea noastră deloc ușoară, din partea doamnei directoare a grădiniței Olga Corbu şi a metodistei Marina Spinei în dezvoltarea şi promovarea copiilor talentați ce frecventează grădinița noastră. Anume din această grădiniţă vin cele mai multe succese ale mele.
— Vă dorim succes în continuare și cât mai mulți copii talentați și doritori de a atinge măiestria în domeniul muzical!

consemnare ONG PRO- CULTURA 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.