Libertatea presei, îngrădită de design

0
26

La 3 martie 2016, jurnalişti, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale de media au protestat în sala de şedinţe a Parlamentului Republicii Moldova. Aceştia le-au cerut aleşilor poporului ca jurnaliştii acreditaţi (reporteri şi cameramani) să aibă acces liber la şedinţele Legislativului, pentru a putea reflecta în detalii activitatea deputaților. Preşedintele Parlamentului a menţionat însă că, la moment, acest lucru nu poate fi realizat din cauza design-ului sălii de şedinţă.

Odată cu renovarea sălii de şedinţă a Legislativului, mai exact din anul 2014, jurnaliştii acreditaţi la Parlamentului Republicii Moldova, nu au voie să intre în sala unde legislatorii sunt în şedinţă. Atât cameramanii, cât şi reporterii se află într-o sală mai mică, unde urmăresc în direct şedinţele plenare, prin intermediul imaginilor video transmise pe câteva ecrane de către responsabilii din Legislativ. Încăperea unde se află jurnaliştii se află cu un etaj mai jos de sala de şedinţe a deputaţilor, iar la începutul fiecărei şedinţe, fotoreporterii pot intra în sală să fotografieze câteva minute.

Se cere acces liber pentru presă

În cadrul unei acţiuni organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent, jurnaliştii au intrat în sala de şedinţe a Legislativului, îmbrăcaţi în tricouri pe care era înscris mesajul „Acces liber pentru presă”. Ei au cerut accesul reprezentanţilor media în sala de şedinţe a Parlamentului, menţionând faptul că, timp de doi, conducerea Legislativului nu a făcut nimic pentru a-şi onora promisiunile de a schimba Regulamentul Parlamentului şi a permite accesul jurnaliştilor acreditaţi în sala de şedinţe. La scurt timp, a fost anunţată o pauză de şedinţă şi a fost convocată şedinţa Biroului permanent al Legislativului. Ulterior, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a venit în faţa jurnaliştilor şi a spus că, la momentul actual, nu este posibilă prezenţa jurnaliştilor în sala de şedinţe, din cauza „designului” sălii de şedinţe care nu a prevăzut spaţiu şi pentru jurnalişti. Speakerul Parlamentului a menţionat însă că s-a decis crearea unui grup de lucru comun, cu participarea reprezentanţilor Legislativului şi jurnaliştilor, condus de Liliana Palihovici, vicepreşedinta Parlamentului, care va veni cu soluţii pentru rezolvarea acestei probleme, în cel mult zece zile. Totuşi participanţii la acţiune, dar şi unii reprezentanţi ai fracţiunilor parlamentare i-au cerut speakerului ca această problemă să fie vociferată la tribună, însă Andrian Candu a respins această solicitare, invocând că ar fi o încălcare a Regulamentului Parlamentului.

 

În zece zile se va rezolva o problemă care nu a fost soluţionată doi ani?

 

Jurnalişti au părăsit sala, scandând „Ruşine!” şi au menţionat că sunt sceptici că în zece zile se va rezolva o problemă pentru care nu s-au găsit soluţii timp de doi ani. „Noi vom participa în acea comisie, însă suntem sceptici. Nu ştim care vor fi rezultatele şi asta deoarece până acum guvernanţii nu au demonstrat niciodată ceea ce promit. Dacă timp de zece zile nu se va întâmpla nimic, vom continua această acţiune”, a declarat Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent. La rândul său, Alina Radu, directoarea publicaţiei “Ziarul de Gardă” i-a îndemnat pe ceilalţi jurnalişti să fie solidari. “Trebuie să cerem acest drept care ne aparţine. Nu reprezentanţii Parlamentului trebuie să decidă ce informaţii şi imagini trebuie să ajungă la public”, a menţionat Alina Radu. Directorul executiv API Petru Macovei a declarat că organizaţiile de media şi jurnaliştii vor cere ca activitatea grupului de lucru creat de Biroul permanent pentru soluţionarea problemei accesului jurnaliştilor în sala de şedinţe a Parlamentului să fie monitorizată de către partenerii de dezvoltare şi reprezentanţele străine în Moldova care investesc în dezvoltarea democratică a ţării noastre.
Jurnaliştii le-au propus aleşilor poporului să semneze o petiție prin care se cere accesul la ședințele Legislativului. Petiţia nu a fost semnată de toţi deputaţii, însă a fost susţinută de mai mulţi cetăţeni şi reprezentanţi ai mass-media.


Articolul precedentMESAJUL ADRESAT CU OCAZIA ZILEI INTERNAŢIONALE A FEMEILOR
Articolul următorCEI MAI BUNI ÎN TURISM: Soroca şi Nicolae Bulat
Articolul a fost publicat la comanda Asociaţia Presei Independente (API) din Republica Moldova. / Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia "Observatorul de Nord".

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.