LACUL IVANCEA: O NOUĂ FAŢĂ!?

0
129

251-OdN-090216logo_rubrica

 

Lacul de acumulare Ivancea, zis şi Ivancenco, este unul dinte cele două lacuri existente oficial pe teritoriul oraşului Soroca. De facto sorocenii nu se bucură de niciunul dintre acestea. Într-un caz, lacul a secat, pe locul lui fiind doar buruieni. Lacul Ivancea era şi el într-o stare deplorabilă. Astfel, orăşenii, cât şi autorităţile publice locale, s-au bucurat mult de proiectul de reconstrucţie a lacului de acumulare, care urmează să devină o zonă de agrement atractivă, cu condiţii pentru scăldat, pescuit şi adăpat animale. Obţinerea unei zone de agrement pentru cei peste 30 de mii de locuitori ai oraşului şi ameliorarea impactului negativ asupra râului Nistru sunt principalele beneficii ale proiectului.

PUŢINĂ ISTORIE

Proiectul “Reconstrucţia lacului de acumulare Ivancea cu îndreptarea şi curățirea albiei râului Racovăţ” a fost pus la cale de fosta conducere a oraşului, în frunte cu Elena Bodnarenco, actualmente deputat în Parlament.
”În 2012, Primăria Soroca a pregătit şi prezentat la Fondul Ecologic Naţional documentele pentru proiectul de curăţare a lacului Ivancea şi râuleţului Racovăţ, cel mai mare afluent al râului Nistru aflat pe teritoriul or. Soroca. Râuleţul parcurge aproape tot oraşul, partea din deal şi sectorul Bujărăuca şi în calea sa este poluat cu ape reziduale şi gunoiul aruncat de locuitorii oraşului. Aceasta aduce prejudicii în primul rând sănătăţii locuitorilor din preajma râuleţului, dar şi mediului înconjurător, precum şi imaginii oraşului, deoarece acesta se revarsă în r. Nistru în apropierea punctului de trecere a frontierei de stat (Soroca — Ţechinovka — n.a.) şi a Cetăţii Soroca. Nici lacul Ivancea, nici râuleţul Racovăţ niciodată nu au fost curăţate, susţine fostul primar de Soroca. Proiectul a primit aviz pozitiv de la Ministerul Mediului în decembrie 2014. Tot atunci au fost alocate primele surse financiare, pentru executarea expertizei ecologice. Lucrările de proiect au fost achitate de Primăria Soroca”, a mai spus doamna Bodnarenco.
Proiectul prevede curăţarea albiei lacului de acumulare, consolidarea barajului şi taluzului lacului şi amenajarea zonei de recreere (plajă cu nisip) pentru cetăţeni, amenajarea unei zone pentru adăpat animale, condiţii pentru pescuitori. În plus, şi curăţirea albiei râuleţului Racovăţ de la lacul Ivancea până la râul Nistru.
Astfel s-au bucurat de acest proiect şi autorităţile publice locale care au iniţiat proiectul, dar şi cele care l-au preluat şi continuă implementarea acestuia.
„Acest proiect este binevenit pentru orăşeni şi pentru oamenii din acel cartier, deoarece, pe parcursul mai multor ani, acolo se depozita gunoiul. Lacul era deteriorat, apa se revărsa în râuleţul Racovăţ, ajungând în râul Nistru. Evident, în urma ploilor, o bună parte de gunoi nimerea, prin râuleţul Racovăţ, în râul Nistru”, a opinat actualul edil, Victor Său.
„Proiectul dat a trecut expertiza ecologică la Chişinău, are aviz pozitiv al expertizei. Finanţarea merge de la Fondul Ecologic Naţional. Sigur că acest proiect este necesar. Acolo, cu anii, s-a acumulat nămol, în jur s-au format gunoişi neautorizate, oamenii au văzut gunoi şi au pus mai departe… Sunt prevăzute mai multe lucrări, printre care: curăţarea albiei, consolidarea barajului, întărirea malurilor şi amenajarea zonei de recreere, curăţirea albiei râuleţului Racovăţ. Astfel se va ameliora situaţia ecologică, dat fiind faptul că vor fi lichidate toate gunoiştile. Se va diminua poluarea solului cu diferite bacterii şi alte substanţe nocive”, susţine Valentina Rusu, şefă a Inspecţiei Ecologică Soroca.
Inspectorii ecologici speră că în urma acestui proiect oamenii vor fi mai responsabili şi vor demonstra mai multă grijă faţă de mediul înconjurător. „În zona lacului Ivancea deseori se practică razii de către inspectorii ecologici şi au fost cazuri de sancţionare a persoanelor care depozitau acolo gunoi şi totodată au fost date prescripţii de evacuare a deşeurilor din zona menţionată. Este de dorit ca fiecare cetăţean să respecte legislaţia ecologică, să nu depoziteze deşeuri în locuri neamenajate, să păstreze curăţenia şi să acorde ajutor organelor competente pentru depistarea altor persoane care încalcă legislaţia”, ne-a informat Valeriu Melinte, inspector principal la Inspecţia Ecologică Soroca.

SE CAUTĂ UN EXECUTOR

Potrivit fostului primar, a fost greu de găsit un agent economic pentru executarea lucrărilor menţionate. Tenderul pentru selectarea executorului a fost desfăşurat de trei ori, deoarece nu erau suficienţi participanţi. Din a treia încercare a fost selectată firma SRL „Arnicauto” din Chişinău, care, potrivit sursei, întrunea cerinţele optime.
Astfel, între Primăria Soroca şi agentul economic menţionat a fost semnat un Contract de antrepriză (nr. 19/15 privind achiziţia prin licitaţie publică din 3.03.2015), care prevede efectuarea tuturor lucrărilor în termen de 21 de luni de la demararea acestora, adică până la finalul lui 2017, garanţia lucrărilor fiind pe un termen de 5 ani.

LUCRĂRILE S-AU STOPAT

Executorul s-a apucat de treabă conform contractului. O parte din lucrări au fost realizate până la venirea iernii, când condiţiile meteo nu mai permiteau să continue. În prezent însă o altă problemă împiedică antreprenorul să revină pe şantier. Potrivit lui Nicolae Arseni, administrator SRL „Arnicauto”, beneficiarii lucrărilor nu au achitat pentru o parte din lucrări, motiv din care acesta nu mai poate continua.
„Acolo merge întrebarea curăţirii lacului complet, amenajarea teritoriului şi zonei de odihnă, a plajei. Pe urmă curăţirea râului Racovăţ. Situaţia constă în faptul că noi suntem gata să lucrăm, dar dacă nu avem finanțare nu putem lucra. Eu am investit acolo banii mei, este factură de 1 milion 200 mii de lei, primăria trebuie să achite banii aceştia. Ce a fost mai greu dintre lucrări noi am făcut, a rămas ce este mai uşor, dar nu putem continua, pentru că nu avem bani. La momentul de faţă acoperirea financiară a fost doar de 700 mii lei. Din lucrările preconizate am făcut circa 40%”, susţine antreprenorul, care mai spune că toate documentele sunt gata şi semnate la această etapă, dar transferul de bani pentru serviciile prestate nu are loc.

banner-ro-12

 

NEMULŢUMIRI DE AMBELE PĂRŢI

Pe de altă parte, Primăria Soroca susţine că şi-a onorat obligațiile contractuale faţă de executor la această etapă a proiectului. Totodată, autorităţile orăşeneşti au şi ele obiecţii la activitatea antreprenorului.
Victor Său, primarul oraşului Soroca, ne-a comunicat următoarele: ”S-a pregătit proiectul tehnic, a avut loc achiziţionarea lucrărilor. Nu o dată am menţionat că în majoritatea cazurilor câştigă tenderul cei care propun un preţ mai mic pentru executarea lucrărilor, dar asta nu înseamnă şi calitate. În cazul acesta a ieşit exact aşa. Am fost la faţa locului şi am văzut nu o dată cu ce utilaj se execută lucrările de amenajare a acestui lac. Şi tărăgănarea asta… Agentul economic, aş spune, nu este aşa bogat ca să investească întâi banii lui ca ulterior să fie achitaţi din partea APL şi uneori ne creează probleme. Mă refer la termenele de execuţie, plus la asta condiţiile climaterice, care nu permit desfășurarea lucrărilor.
Consiliul orăşenesc şi-a onorat integral obligaţiunile din contract la această etapă. Îndată după ce vor fi îndeplinite următoarele lucrări, contribuția primăriei va fi transferată agentului economic”.
Ulterior, domnul Său a recunoscut că primăria este în aşteptarea unui transfer de la FEN. „De la Fondul Ecologic Naţional nu am primit toată suma, am primit doar 200 de mii de lei. Aşteptăm să fie transferat banul către primăria Soroca, ca noi să transferăm agentului economic. Banii au destinaţie specială, îndată cum ajung la noi pe cont imediat noi îi transferăm. Ne-am adresat nu o dată. Răspunsul este că nu sunt surse financiare”.

380-OdN-090316Ivancenco interior

ADEVĂRUL ESTE UNDEVA LA MIJLOC

Întrebat despre motivul tărăgănării procesului, edilul a adăugat că „tot pachetul de documente a fost prezentat cu semnăturile din partea primăriei oraşului Soroca” către Fondul Ecologic Naţional (FEN) şi nu sunt careva impedimente pentru a beneficia de următoarea tranşă de bani. „Noi o să ne implicăm mai profund ca să fie executate toate lucrările, să nu lăsăm proiectul la jumătate, deoarece nici nu va avea cine să beneficieze, iar dacă vom lăsa lucrurile aşa jumătate de an, acolo va fi iarăşi gunoişte”, a dat asigurări primarul Victor Său.
Donatorii contrazic autorităţile sorocene. Am discutat prin telefon cu Galina Andronic, specialistă principală a Serviciului evidenţă şi control, Fondul Ecologic Naţional, care ne-a relatat următoarele: ”A fost transferată prima tranşă la 21.12.2015, este vorba despre 10% din costul proiectului, 200 de mii de lei, care nici până la moment nu s-au raportat. Ce au făcut cu banii, s-au transferat? Cui? Trebuie să aducă raport financiar intermediar cu ordin de plată şi factura fiscală. Avem întocmite lucrări efectuate pe suma de 1029 mii lei, ceea ce au verificat inginerii”. Potrivit doamnei Andronic, alte cauze din care Soroca nu a primit banii pe care îi aşteaptă sunt că nu au prezentat raportul menţionat şi că finanţări din FEN în acest an încă nu s-au efectuat. „De la 1 ianuarie nu s-a efectuat încă nici o finanţare. Şi dacă dumnealor au primit prima tranşă pe 21.12.2015, eventual nu se mai putea face altceva pentru că nu au raportat suma respectivă. În continuare, când se deschide finanţarea, doar după asta vor efectua şi următoarele tranşe în baza proceselor-verbale ale lucrărilor efectuate”, a conchis specialista FEN.

AŞTEPTĂRI

În timp ce instituţiile statului sunt preocupate de rezolvarea formalităţilor birocratice pentru continuarea proiectului, oamenii de rând aşteaptă rezultatul. Deşi bucuroşi de intenţiile autorităţilor locale, locuitorii cartierului din preajma lacului s-au arătat sceptici în privinţa acestui proiect, mai ales când au văzut că tehnica executorului lucrărilor s-a retras din zonă. Totuşi, oamenii speră că lacul va fi reconstruit cu bine până la finalul proiectului, spre bucuria tuturor sorocenilor, iar lacul şi zona din preajmă se vor transforma dintr-un loc pentru depozitarea gunoiului într-o zonă de odihnă populară printre soroceni.

382-OdN-090316disclaimer-ro


Articolul precedentBolnavii de TBC au nevoie de susținere şi consiliere pentru a înfrunta stigmatizarea
Articolul următorUn nou şef la Inspectoratul de Poliţie Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.