La Visoca a fost simulat un cutremur (GALERIE FOTO)

0
94

O aplicaţie în domeniul protecţiei civile a fost desfăşurată la 27 octombrie la Visoca. De această dată a fost simulat un seism cu diverse consecinţe, cum ar fi prăbuşirea unei clădiri şi izbucnirea unui incendiu într-un edificiu cu oameni. Astfel, pentru a verifica capacitatea echipei de intervenţie a primăriei până la sosirea unităţilor specializate din raion, zeci de săteni au fost implicaţi în operaţiunea de salvare.

“Sunt antrenate cele şase formaţiuni de protecţie civilă ale primăriei, iar fiecare echipă are obligaţia sa, ne-a declarat Igor Brighidin, şef adjunct al Direcţiei Situaţiei Excepţionale Soroca. Echipa de salvare ajută populaţia, ea salvează oamenii şi bunurile materiale, echipa sanitară acordă primul ajutor medical, echipa de stingere a incendiului luptă cu flăcările, poliţia menţine ordinea publică, iar echipa de cercetare şi observare duce controlul asupra îndeplinirii obligaţiilor şi colectează informaţia din teritoriu pentru a o prezenta echipei de transmisiuni”. Elevii au fost instruiţi de profesori despre ce ar trebui să facă în caz de cutremur, şi anume să se bage la început sub bănci, iar mai apoi să iasă din şcoală cu rucsacurile pe cap.

“Este bine să cunoaştem, în caz că se întâmplă ceva, să putem acorda primul ajutor şi ce mai trebuie de făcut în astfel de cazuri. Populaţia trebuie să fie competentă şi pregătită, iar astfel de acţiuni sunt de ajutor”, ne zice asistenta medicală Ala Dumitraş. Comisia locală pentru situaţii excepţionale a făcut totul pentru a demonstra că sunt pregătiţi pentru situaţii excepţionale, deşi nimeni nu-şi doreşte ca acest scenariu să fie necesar de a-l aplica şi în realitate. Primarul satului, Grigore Pleşca, ne-a spus că majoritatea lucrurilor necesare pentru a interveni în caz de calamităţi, cum ar fi brancardele, căştile şi altele sunt în sat şi doar măştile antigaz au fost împrumutate.

“Noi la Visoca am pregătit echipele pentru a demonstra că suntem gata pentru a interveni în caz de o eventuală calamitate. Astfel de aplicaţii sunt foarte binevenite, căci poate să se întâmple orice calamitate, iar societatea trebuie să fie pregătită pentru a face faţă la toate situaţiile excepţionale”, afirmă primarul satului. Astfel de aplicaţii de protecţie civilă au loc o dată la patru ani în fiecare localitate.

Articolul precedentConacul de la Ciuciulea
Articolul următorRuladă cu ceapă şi ou
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.