Tot mai rar se întâlnesc în gospodăriile oamenilor cuptoarele, tot mai rar arde focul în vatră și miroase a glie strămoșească, a pâine sfântă, rumenă ca fața soarelui, atât de gustoasă…
Unde, dacă nu în curtea Muzeului de Istorie și Etnografie din satul Sofia, mai poate fi păstrată o astfel de bijuterie autentică din trecutul strămoșilor, cu simplitatea vremurilor de demult.
Cuptorul tradițional moldovenesc, construit de meșterii iscusiți din localitate, Vasile Babără și Valeriu Motoc, urma să fie lipit sau „muruit” cum se mai spunea în popor. De aceea, dis de dimineață sofienii harnici s-au apucat de lucru. Lutul, rămas de la clacă a fost înmuiat cu apă și din nou calcat, deoarece, fiind timpul foarte călduros, s-a întărit, și deja era nevoie de mâini hărnicuțe pentru a porni procesul.
Grație bunelor gospodine, Elena Glavan, Liuba Patlataia, Nina Schițco, Maria Fetco și Tamara Codreanu, am lipit cuptorul cu lut și paie, după care urmează să facem câte puțin foc, să se usuce mai de curând, pentru că urmează a fi pus încă un strat, dar deja lut cu bălegar de cal.
În orice lucru este nevoie de răbdare, voie bună și suflet, mai ales când este vorba de simbolul sacru al neamului. Sperăm, cu ajutorul Domnului, să vedem această operă de artă finisată, ca să putem savura din tradiționale delicii culinare ale neamului nostru, ce urmează a fi coapte în cuptorul nostru. Vă așteptăm cu mare drag la șezătoarea celor mai iscusite gospodine, la gura cuptorului!
Svetlana BANARU, directoarea Muzeului de Istorie și Etnografie Sofia