Acum vreo trei ani scriam despre femeile din satul Rublenița care au mobilizat comunitatea pentru crearea unui teren de joacă pentru copii. Iată că ideea a prins viață, iar de atunci a devenit un loc obișnuit pentru copii și părinți. Dar rublenițenii nu s-au oprit doar la acea etapă ci și-au propus să continue activitățile și să amenajeze și cealaltă parte a terenului, dar de această dată cu echipamente pentru fitness și gimnastică.
Comunitatea iarăși s-a mobilizat și la sfârșitul lunii iunie au participat la procesul de salubrizare a Parcului comunitar “Un dar pentru Copii” din Rublenița.
Maria Stepanyants, mentora echipei comunitare: În prima etapă am amplasat echipamente de joacă pentru copii. În continuare în a doua parte a terenului instalăm echipamente de fitness și sport. O să fie echipamente mai multe și mai variate, fiindcă și suma proiectului este mai mare. În comparație cu prima parte a proiectului de această dată consiliul local și administrația publică sunt deschiși și suntem susținuți inclusiv cu o contribuție financiară de 20 mii de lei. Cu 90 mii lei de la finanțatori avem în total peste 110 mii lei, plus mai așteptăm contribuția sătenilor.
“La activitatea de salubritate am avut peste 30 de persoane implicate, iar în 3 ore am curățit gardul, am cosit iarba, am adunat-o ne zice Maria Stepanyants, mentora echipei comunitare. Acum doi ani am plantat arbuști și brăduți decorativi, dintr-un capăt până în altul, pe ambele părți, a fost o donație de la Ilie Manea. S-au prins și arată bine, mai ales Buxusul. Ne bucurăm că s-a păstrat și ceea ce s-a făcut în prima parte a proiectului. Noi chiar recent am analizat și ne-am bucurat că totul arată bine. A fost un singur incident când tinerii au scos anvelopele într-o seară de Paști pentru a le da foc, dar s-au găsit tineri mai bravo care i-au oprit și i-au impus să le ducă de unde le-au luat. Îndemnăm tinerii să păstreze bunurile comunitare, căci până la urmă echipamentul este pentru ei. Am pregătit terenul și în această lună dorim să fie amplasate toate echipamentele. Am început campania de colectare a banilor din comunitate, și avem primele contribuții deja. Fiecare ajută cu ce poate, cineva a donat 200 lei, altcineva vine cu o mașină de nisip”.
Mariana Catan, lidera echipei comunitare din Rublenița:
În toamna anului 2018 la inițiativa Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare am aderat la programul Programului de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă este parte componentă a proiectului “Iniţiativă Comună pentru Oportunităţi Egale”. În urma selectării noastre la programul de granturi mici s-a format echipa comunitară “Puterea e în noi”, suntem persoane de diferite vârste cu spirit de inițiativă și voluntariat. Inițial nu eram sigură în forțele proprii, iar acum sunt sigură că gândul bun est e urmat de fapte frumoase realizate în comun, în echipă. Doamna Maria Stepanyants este mentora echipei comunitare, o persoană cu experiență vastă în promovarea drepturilor omului, colaborarea cu APL, scrierea și implementarea proiectelor comunitare de la care putem învăța lucruri bune și utile. Echipa comunitară datorită instruirilor din programul de mentorat va reuși să mențină acest spirit participativ, va aduce și alte proiecte în comunitate, va lucra cu localnicii în scopul asigurării bunei guvernări. Familia Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare ne-a acordat oportunități de a crește și a schimba ceva în comunitate, noi am început de la noi. Urmezi tu.
Proiectul propriu zis nu se limitează doar la instalarea echipamentelor, ci este un prilej de provocare a comunității, ca sătenii să înțeleagă că ei pot nu doar aștepta ceva de la autorități, dar pot veni cu idei, le pot implementa și se pot implica. “În acest proiect punem accentul pe educare, adică nu doar s-au instalat echipamentele am plecat și s-a uitat de ele, continuă Maria Stepanyants. Pe parcursul acestor doi ani cât va dura proiectul noi avem datoria de a realiza careva activități de promovare a modului sănătos de viață, de vizibilitate în localitate, de promovare a voluntariatului, de implicare a tinerilor în activitățile care sunt parte a proiectului. Am pus accentul pe tineri și copii, dar beneficiari vor fi și cei maturi”.
Olga Dorogan, voluntară:
Am participat la amenajarea acestui teren la prima etapă și acum la a doua. Mi-a plăcut foarte mult să activez ca voluntar. Este o inițiativă foarte bună pentru satul nostru. Copiii sunt foarte fericiți, iar noi am fost și mai fericiți pentru că am putut contribui la îmbunătățirea și prosperitatea acestui teren. Însă avem nevoie și de fonduri bănești pentru amenajarea arcului nostru așa că așteptăm ca fiecare să contribuie cu cât poate pentru echipamente și utilaje. Împreună vom face o investiție în viitorul satului nostru.
Pe terenul fostei grădinițe își vor face loc echipamentul sportiv și pentru gimnastică, bănci, coșuri de gunoi, ș.a. Astfel aici vor putea petrece frumos și util timpul nu doar copiii, dar și cei mai mari.
Doina Volnițchii, coordonator CRT Dacia, filiala Rublenița:
Tinerii din localitatea noastră se implică activ în luarea deciziilor cu privire la aspectele care le afectează viața. Aceştia au un rol foarte important în comunitate, mereu sunt plini de idei inovative gândesc destul de larg și sunt gata să răstoarne munții. Grupul de inițiativă din comună “Puterea e în noi” au încheiat un Acord de colaborare cu Consiliul Local al Tinerilor, care se implică activ în diverse activități, realizate în cadrul proiectului comunitar “Un dar pentru copii. Continuitate”. Aceștia au realizat un filmuleț video,în care au relatat despre beneficiile practicării voluntariatului, deoarece pentru ei această practică a devenit una destul de obişnuită, dar foarte importantă, atâta timp cât contribuie la dezvoltarea comunității. Recent, au participat la acțiunea de salubrizare a parcului, unde urmează să fie instalat echipamentul de fitness și sport. Toate acestea îi ajută pe tineri să-şi dezvolte abilitățile esențiale de viață, să acumuleze cunoștințe, precum și să promoveze participarea comunitară.
Proiectul este parte a Programului de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă “INSPIRĂ şi pe ALŢII”. Programul de Mentorat este parte componentă a proiectului “Iniţiativă Comună pentru Oportunităţi Egale”, implementat de Fundaţia Est-Europeană, în parteneriat cu CPD, din resursele acordate de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltareşi Cooperare(SDC) şi Suedia.
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.