La Bădiceni au reînviat şezătorile

0
332

O şezătoare ca pe timpuri, cu tradiţii păstrate de la strămoşi, a avut loc în satul Bădiceni. Multe cântece, colinde, glume şi scenete au umplut de voie bună grădiniţa “Albinuţa”. Participantele s-au încadrat cu mare bucurie, au fost receptive, aşa că au luat zestrea bunicilor şi au pornit la şezătoare.

“Dintr-o parte, cam greu a fost să ne adunăm cu toții, fiecare are problemele sale acasă, dar în rest a fost vesel şi interesant să revenim la obiceiurile vechi de la stră-străbuneii noştri, spune Cristina Lozan, una dintre mămicile implicate. Trebuie de păstrat aceste tradiții, să dăm un exemplu copiilor noştri, ca să facă şi ei astfel de sărbători. Vrem ca şezătorile să nu se piardă, fiindcă cu acestea ne mândrim noi, cu aceasta se mândreşte țara noastră cel mai mult”.

Datorită şezătorii unde mamele şi colaboratoarele instituției preşcolare au făcut o echipă, s-au îmbunătățit şi relațiile dintre ele, mai ales că la repetiţii s-au cunoscut şi mai bine. Și dacă de obicei în sala de festivități a grădiniței copiii sunt cei care aduc buna dispoziție la matinee şi alte sărbători, de această dată au evoluat şi membrii colectivului — de la ajutoarele de educatoare, bucătărese, educatoare şi până la directoare. Acestea au promovat tradițiile neamului pe care le-au preluat de la părinți şi bunei. “Eu țin minte şezătorile de pe timpuri, erau foarte frumoase, atunci se făceau mai des, iar noi astăzi nu am adus furcile de tors lână, am venit doar cu împletitul, povesteşte educatoarea Elena Banu.

De obicei, şezătorile se petreceau în perioada sărbătorilor de iarnă, fiindcă înainte oamenii erau ocupați, se duceau la deal, din noapte până-n noapte, şi până la Crăciun câteodată, dar cum veneau sărbătorile de iarnă se începea toată veselia. O perioadă nu ne dădeau voie nici la biserică să mergem, nici cu colindele, mai ales tineretul, dar acum ne pare bine că odată cu democrația s-a dat voie. Noi am mai organizat la grădiniţă şezători, dar nu chiar cu întreg colectivul, aici însă am muncit foarte mult. Să ştiţi că în ultimul timp s-au început multe lucruri frumoase la grădiniță şi aceasta se schimbă spre bine”.

Evenimentul dedicat păstrării şi conservării obiceiurilor naționale s-a evidențiat şi prin decorul tradițional al sălii, care a fost împodobită cu obiecte vechi colecționate de la consăteni, dar şi prin costumele populare pe care le-au purtat toți participanții. Pe parcursul şezătorii, care a durat aproape trei ore, gospodinele au împletit, iar unicul bărbat implicat a dezghiocat păpuşoi. “Aici mi-a plăcut mult, şezătoarea a fost organizată foarte frumos şi educatoarele, şi mamele au fost bravo, ne zice Nona Nazari, una dintre spectatoare. Aş vrea să fie cât mai multe şezători, mă implic şi eu dacă trebuie, chiar rugăm primarul să facă şi la noi un Centru cultural ca în alte sate. Să fie aşa o tradiție pentru Bădiceni, cu ansamblu folcloric şi un ansamblu de jocuri, la noi în sat au fost, dar mai mult pentru şcoală”.

Șezătoarea de la Bădiceni a demonstrat că, deşi trăim în era tehnologiilor şi a diferitor inovații digitale, nu ar trebui să uităm de obiceiurile strămoşeşti. Iar acest început de colaborare dintre grădinița “Albinuţa” şi părinți ar fi bine să aducă pe viitor noi roade la fel de frumoase.

Vezi mai multe secvențe VIDEO cu Șezătoarea de la Bădiceni AICI.


Articolul precedentÎNTRE NISTRU ȘI PRUT: Mănăstirea Călărăşeuca
Articolul următorObiectiv European nr 5 2017

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.